Turan Altuntaş ”O tepede bir yazar vardı” Kudret Sönmez

Yetmişli yılların başlarındaydık…

Yolları yokuştu Mahalle’nin; Adana’nın hiçbir semtine benzemiyordu. Çift katlı birçok ev tarihle kuşatılmıştı, küçük bir tepenin eskiye özlem salan zirvesinde. O zamanlar her şey ayaktaydı; şimdilerdeyse esrik bir sallantının ya da yıkılmışlığın duruşuyla kaderini beklemekte.

Maviye kaçan grisi vardı Tepebağ Ortaokulu’nun… Duvarları pütür pütür sıvalıydı; içimi tırmalardı, taze yüreğimi yorardı her örgüsü bu mekânın. Yapımına başlandığı 1880 yılından bu yana farklı kurumlarca kullanılan birkaç bina ve içinde bıcır bıcır onlarca öğrenci… Benden nasıl bir ses çıkardı, şimdi anımsayamıyorum ama aralarındaydım. İlk beş yıllık eğitimimin ardından siyah önlüğümü, beyaz yakamı bir tarafa fırlatıp defterimi, kitabımı koltuğumun altına almıştım. Babamın yeni aldığı gülkurusu takım elbisemle sivil öğrenciliğimin ilk yılına orada gülümsedim.

TURAN ALTUNTAŞ

Aslında ilkokul öğretmeniydi Turan Altuntaş… Ama o dönemde, yaşanan öğretmen açığından dolayı sanırım, ek olarak Tepebağ Ortaokulu’na gelir fen derslerimize girerdi. Şık giyinirdi, tam bir beyefendiydi Turan Hocam. Bütün öğrencilere sıcak bir tavırla yaklaşır, nezaketini asla bozmazdı. Sadece bir kez öfkelendiğini görmüştüm.

Yaramazlık yapan bir öğrenciye kızmış, yanından hiç ayırmadığı dosya büyüklüğündeki siyah çantasıyla hafifçe vurmuştu çocuğun kafasına.

İyi bir yazardı… Eğer vakit artarsa, derslerimizin ikinci yarısında çantasından bir edebiyat dergisi çıkartır, yayımlanmış öykülerinden kesitler okurdu bizlere.

ÜRETKEN BİR EDEBİYAT USTASI

1932 yılında Adana’da doğmuş Turan Altuntaş… 1954’te Düziçi Köy Enstitüsü’nden ilkokul öğretmeni olarak mezun olmuş. Anadolu’nun birçok kentinde görev yaptıktan sonra Adana’ya gelip burada sürdürmüş meslek hayatını.1979’da emekli olunca da boş durmayıp, bazı derneklerin kuruculuğunu ve yöneticiliğini üstlenmiş.

İlk yazdığı öykü “Kaçak Gömücüler” 1970 yılında Ilgaz dergisinde yayımlanınca, ardı arkası kesilmeyen yazarlık süreci başlamış Altuntaş’ın… “Çapraz Etem” adlı öykü
kitabını 1975’te sunmuş okurlarına. “Reis Öldü”, “Arkasızlar” ve daha nice kitaplar gelmiş ardından.

2005 yılında yitirdiğimiz Eğitimci Yazar Turan Altuntaş’ın “Bicici Antonius” adlı yapıtı geçtiğimiz yıllarda Karahan Kitabevi tarafından yayımlandı. Yanı sıra, “Bütün
Öyküleri” başlığı altında sunulan derleme kitabı da 2021’de raflarımızdaki yerini almaya başladı.

Onca öykü, onca kitap ve binlerce öğrenci… Yanı sıra evlatları Teoman, Mete ve Kubilay da eserleri arasında yer alıyor yazarımızın.

Kimler nasıl gelmiş, kimler ne şekilde gitmiş hayatımızdan?

Bazı şeyleri hatırlayamıyorum… Ama bazen o tepedeki bağdan aşağı doğru iniyor çocukluğum.

Ve diyorum ki kendi kendime; “Sahi, o tepedeki okulda bir yazar vardı ve benim öğretmenimdi değil mi?”