Uluslararası değerler Çukurova’da buluşacak – Kudret Sönmez

Sinerji… Zaman zaman yazılarımda ya da programlarımda kullandığım, Fransızcadan dilimize sızmış bir kelimedir. TDK’nın sayfalarını araladığımızda, “Artı güç, görevdaşlık, bir işi yapmak ve sonuçlandırmak için varılan ortak istek, güç.” gibi tanımlarla öğreniriz sinerjinin hangi anlamları yüklendiğini. Özellikle ortak çaba gerektiren sanatsal oluşumları anlatırken çok işime yarar bu kelime / sözcük. Bu bağlamda, geçtiğimiz haftalarda düzenlenen “Adana Resmine Bak”, “Dünya Kadınlar Günü” gibi geniş katılımlı etkinliklerin ardından başka bir sanatsal oluşumu tatmaya hazırlanıyor yüreklerimiz. Ve elbette, her zamanki gibi sinerjik bir devinimle yaklaşıyor hayatımıza.

***

Uluslararası Çukurova Sanat Günleri’nin 13’üncüsü, 19 – 29 Mart 2019 tarihleri arasında çok renkli bir edayla karışacak aramıza… Edebiyatın gövde olduğu sanat ağacında, resim, fotoğraf, sinema, tiyatro, müzik gibi dallar da yeşerecek. Yanı sıra halk kültürü, arkeoloji konuları yetkin sanatçı ve bilim insanlarının konuşmalarıyla yeniden aydınlanacak.

13. UÇSG HAKKINDA DETAYLI BİLGİ

UÇSG’nin (Uluslararası Çukurova Sanat Günleri) 13’üncüsü hakkında, etkinliğin önderlerinden Çetin Yiğenoğlu ve Mustafa Özke’nin verdiği bilgileri özetle şu şekilde paylaşmak isterim sizlerle:

“13. UÇGS’de de yereli yerelle, yereli bölgeselle, bölgeseli ulusalla, ulusalı uluslararasıyla buluşturma düşüncesi öncelenmesine karşın, bu yılki programda ‘Siber Bilinmezlik’ anlayışı farklı kentlerden gelecek konuklarla birlikte ‘yerel – bölgesel aktörler’le gerçekleştirilmeye çalışıldı… Ortadoğu’daki savaşa rağmen, uluslararası iletişim sorunu Facebook’ta açılan sayfa aracılığıyla giderilmeye çalışılıyor. ‘F Uluslararası Çukurova Sanat Günleri’ isimli sayfa aracılığıyla Türkçe, İngilizce, Arapça notlarla dünyanın her yerindeki sanatçılar bilgilendiriliyor.

Bu yıl da, UÇSG’de yaşamını bölgemizde sürdüren şair, yazar, ressam, müzisyen, fotoğraf sanatçısı Çukurova’yı sanat bahçesine çevirecek… UÇGS kapsamında verilen ‘Çukurova Ödülü’ne bu yıl yazar kimliğiyle tanınan ve eserleri çok sayıda dile çevrilen Nedim Gürsel değer bulundu. Çetin Yiğenoğlu, Orhan Apaydın ve Yaşar Öztürk’ten oluşan Seçici Kurul ödülün Nedim Gürsel’e verilmesini karalaştırdı. Gürsel, ödülün sembolü olan kültlere çağrışımlarla yüklü heykelin 11. sahibi oldu. Verilme gerekçesiyse şöyle açıklandı; ‘Kültürel birikimi, bilinç düzeyi, eserlerini oluşturmadaki dil bilinciyle evrensel düşünebilme yetisinin barış umutlarını besleyeceğine inanılması… Yazın yaşamını söyleşi, öykü, şiir, gezi yazısı, yazınsal inceleme, öykü, roman, türlerinde boyutlandırması, yazın sanatına yepyeni soluk getiren üretken bir sanatçı olması… Türk Dil Kurumu Ödülü almanın verdiği sorumlulukla, Fransızcayı çok iyi bilmesine karşın, anadilinde yazmaya tutkun bir yazar olarak ilke edinmesi, kitaplarının birçok ülkede yayınlanması, onlarca dile çevrilmesi, kültürlerarası iletişimde Türk kültürünün, sanatının bir elçisi gibi davranması, dünyanın değer verdiği bir yazın insanı kimliğiyle Türk kültür yaşamında önemli bir değer olarak yer alması dolayısıyla.’… Ödül, 13. Uluslararası Çukurova Sanat Günleri’nin 19 Mart Salı günü Adana’da yapılacak açılış töreninde verilecek.”

***

Önümüzdeki hafta, evrensel değerleri gösteren bir pencere açılacak Çukurova’da. Birçok yürek güç verecek, pek çok gönül de coşku bulacak bu açılışta… Ve ben bu tür etkinlikleri anlatırken, Türkçe tam  karşılığı bulununcaya kadar “sinerji” sözcüğünü kullanmaya devam etmek durumunda kalacağım.