Adana Büyükşehir Belediyesi Altın Koza A.Ş. Basın Danışmanı-Gazeteci Utku Sağılır’ın ilk kitabı Kardeşliğin Başkenti Adana okuyucuyla buluştu. Adana’daki barış, kardeşlik ve hoşgörü ortamına vurgu yapan Sağılır, kentin her açıdan gelişimi için çaba harcayan 49 isme yönelttiği sorulara aldığı cevaplardan derlediği kitabında, doğup büyüdüğü şehrin çok dile getirilmeyen fakat kendisine göre en büyük zenginliğini oluşturan özelliklerini Türkiye’ye duyurmayı amaçlıyor.
Kardeşliğin Başkenti Adana’nın içeriği ve vermek istediği mesajla ilgili bilgi aktaran Utku Sağılır, Adana’yı yeryüzündeki nadide bir inci gibi eşsiz kılan özellikler bulunduğunu, kitabında bu güzellikleri anlatmak istediğinı ifade etti.
GARİBANI, ZAYIFI, YOKSULU BAĞRINA BASAR ADANALI
Sağılır, “Adana dünyanın en verimli ovalarının birinde kurulu. Yumuşak iklimi, Akdenizin en bakir kıyıları, Torosların eteklerindeki ilçeleri, tarihi, tarımı, sanayisi, debisi yüksek nehirleri, bitki çeşitliliği, ulaşım olanakları ve yetiştirdiği birbirinden yetenekli sanatçılarıyla eşsiz bir şehir. Adana bölgenin, ülkenin ve dünyanın sayılı kentlerinden biri olma potansiyeline sahip. Fakat Adana’nın öyle bir özelliği var ki; bilmeyenlerin mutlaka duyması, bilenlerin de ne anlama geldiğini iyice kavraması gerekiyor. Adana’da çocuklar büyürken komşularının, arkadaşlarının, dostlarının, hemşehrilerinin etnik kökenini, mezhebini bilmez. Ebeveynlerce bu tür bilgiler çocuklara öğretilmez. Bu tür ayrıntıları aktarmak ayıp sayılır. Zaten kimse de arkadaşlıklarında, insan ilişkilerinde bu özellikleri umursamaz. Adanalı kente göçle geleni sorgulamaz, bağrına basar, ‘garibandır, ilişmeyin’ diyerek kabul eder. Adanalının yüreği geniş, ruhu zengindir, cömerttir, gözü gönlü toktur. Bakmayın yıllarca Adana’nın 3. sayfa haberlerine konu olduğuna. Bu biraz da Adanalı’nın haksızlığa dayanamayışından, delikanlılığındandır. Daha çok da polis-adliye muhabirlerinin ölümüne çalışmasından, başka illerdeki suç istatistiklerinin bilinmemesinden, Adana’nın dillere pelesenk edinmesindendir. Türkiye’nin ve bölgemizin kardeşlik, barış ve hoşgörü ortamına yoğun ihtiyaç duyduğu günümüzde Adana’daki bu güzel yapının mutlaka bilinmesi, örnek alınması gerektiğine inanıyorum. Kardeşliğin Başkenti Adana kitabında, kentin bu özelliğine vurgu yapmak, bilmeyenlere anlatmak istedim” dedi.
BÜYÜLÜ BİR COĞRAFYA BİZİMKİSİ…
Dünyaca ünlü Adanalı yazar Yaşar Kemal’e ilham veren toprakların ve insanların özel bir büyüsü olduğuna yürekten inandığını kaydeden Utku Sağılır, “Bu toprakların, bu topraklarda yeşeren bitkinin, binbir türlü canlının, çağıldayan-kaynayan suyun, rüzgarın, göğün, çeşit çeşit kokunun, kişiliğini bu coğrafyanın şekillendirdiği insanların büyüsü var. Özel, farklı ve güzel bir büyüsü var bu toprakların” diye konuştu.
Kaynak: gundemadana.com