Vecdi Sayar, Binbir Çiçekli Bahçeden

İzmir’de düzenlenen “Yaşar Kemal ile Binbir Çiçekli Bahçede” sempozyumu büyük yazarın doğa tutkusunu ve yapıtlarındaki insan-doğa ilişkilerini gündeme getirirken, TAKSAV’ın düzenlediği İzmir Tiyatro Festivali, onuncu yılında ‘Emek’ teması üzerinde odaklanıyor.

İzmir, gerçek bir sanat kenti olma yönünde hızla ilerliyor. ‘İzmir Edebiyat Festivali’ ve ‘Uluslararası Akdeniz Sinemaları Buluşması’nın ardından yeni bir etkinliğin tanıtımı yapıldı geçen hafta. İzmir’i bir dünya kenti yapma konusunda kararlı adımlarla ilerleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Akdeniz’in genç sanatçılarını buluşturacak ‘İzmir Akdeniz Bienali’nin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, “İzmir 8500 yıldır rengi, dili, inancı ve kimliği ne olursa olsun, farklı kültürlerin birbirine saygı gösterdiği, uyum içinde yaşadığı bir barış şehridir… Akdeniz’e münhasır bu uyum kültürüne biz döngüsel kültür adını veriyoruz. Döngüsel kültür, dünyanın içinden geçtiği zorlu süreçlere çözüm üretmeyi ve bunu yaparken Akdeniz’den dünyaya yayılan evrensel değerleri yaşatmayı esas alan bir vizyonun tarifidir. 21 Mart’ta, doğanın uyanışı ile başlayacak 1. İzmir Akdeniz Bienali işte bu uyumun bir ürünü olacak” diyordu.

K2 Güncel Sanat Merkezi işbirliği ile, Caroline David’in küratörlüğünde gerçekleşecek Bienal’i beklerken, boş durmuyor elbette Büyükşehir. Cuma ve cumartesi günleri Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlediği ‘Yaşar Kemal ile Binbir Çiçekli Bahçede Yaşar Kemal’ Sempozyumu ile İzmir’in ‘Unesco Edebiyat Kentleri’ arasında yer almasını sağlayacak etkinliklerin bir yenisi gerçekleşti. İzmir Büyükşehir Belediyesi, cuma akşamı İzmir Mimarlar Odası Mimarlık Merkezi’ndeki açılış töreni ile başlayan 10. Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali’nin destekçileri arasında, bazı ilçe belediyeleri ile birlikte. TAKSAV’ın düzenlediği festivalde, 2-12 Aralık tarihleri arasında İzmir’in farklı sahnelerinde 25 oyun sahnelenecek. 11-29 Aralık tarihleri arasında İzmir Şehir Tiyatroları, Türkiye’nin farklı kentlerinden tiyatroların katılacağı ‘Şehir Tiyatroları Buluşması’na ev sahipliği yapacak; 20 Aralık Aziz Nesin’in doğum gününde ‘6. İzmir Uluslararası Mizah Festivali’ başlayacak. Aynı tarihlerde, Sefarad Kültür Kolektifi’nin Konak Belediyesi işbirliği ile düzenlediği ‘4. Uluslararası Sefarad Kültür Festivali’ var. Kısacası, İzmirli sanatseverler bir etkinlikten diğerine koşturacak.

DOĞA DOSTU YAŞAR KEMAL

Edebiyatımızın en güçlü çınarlarından biri olan Yaşar Kemal üstüne çeşitli etkinlikler yapıldı bugüne dek. Nilüfer Belediyesi’nin yıla yayılan kapsamlı etkinliklerini, Adana Büyükşehir ve Sarıyer belediyelerinin sempozyumları izlemişti. İzmir’de gerçekleşen sempozyumun diğerlerinden farkı, büyük yazarın yapıtlarına yansıyan doğa ve çevre bilinci üzerinde durulmasıydı. Yaşar Kemal Vakfı Başkanı Ayşe Semiha Baban’ın öncülüğünde, İzmir Büyükşehir Belediyesi kuruluşları APİKAM, İZDOĞA ve İZPA’nın katkıları ile düzenlenen sempozyumun ilk gününü baştan sona izleyebildim. İkinci gün oturumları ise ben bu satırları yazarken devam ediyor. Umarım, ilk günkü gibi salon tıklım tıklımdır.

Sempozyumun açılış konuşmasında Yaşar Kemal’in ‘toplumun vicdanı, Anadolu’nun sözü’ olduğunu söyleyen Tunç Soyer’in “Bize birbirimizle, doğamızla, geçmişimizle ve geleceğimizle uyumu en yalın haliyle, ustalıkla anlattı. Bu topraklardaki çok renkliliğin, çok sesliliğin, çok nefesliliğin eşsiz manzaraları onun eserlerinde hayat buldu” vurgusu önemliydi. Ayşe Semiha Baban da konuşmasında sempozyumu “Yaşar Kemal’in bizlerle doğa/çevre gerçeğine bakışını paylaşırken, bugün dünyamızın en yakıcı sorunu olan çevre sorunu için yeni bakışlara ihtiyacımızı hatırlatan bir çağrı” olarak değerlendirdi. Sempozyumun koordinatörü Feridun Andaç da ‘Yaşar Kemal’in anlatı dünyasında doğa/çevre/ ekolojik gerçeklik’ üzerinde durarak, Yaşar Kemal’in çağrısını vurguladı.

https://www.birgun.net/haber/binbir-cicekli-bahceden-412364