Yıldız Moran sergisi, ardındaki insan hikayeleriyle, kadrajdan fazlasını vadediyor

Kapadokya-Cappadocia-1955
H. Ayhan TİNİN

İstanbul Modern Sanat Müzesi’nde bir fotoğraf sergisi var.
‘Yıldız Moran: Bir Dağ Masalı’ adlı fotoğraf sergis
i.

Kuratör Merih Akoğul, Yıldız Moran yaşasaydı 86 yaşında olacağı gerçeğinden yola çıkarak 86 fotoğraf seçkisiyle oluşturmuş projeyi.

Ancak sergi, çağrışımlarla dolu 86 adet fotoğraftan daha fazlasını vadediyor.

Türkiye’nin eğitim almış 1932 doğumlu ilk kadın fotoğrafçısının, 1950’li yıllarda nasıl serpilip geliştiğinin, ekonomik dönüşümünü henüz tamamlamamış olsa bile bu topraklarda kültüre, sanata ve estetiğe nasıl ilgi duyulduğunun göstergesi aynı zamanda.

1953’de Londra’da ilk sergisini açıyor. 25 fotoğraf var sergide… Bütün fotoğraflar ilk gün satılıyor. Müthiş bir başarı öyküsü.

Fotoğraf sanatı ile iç içe olduğu süre yalnızca 12 yıl. Bu 12 yıl boyunca çekim yaparken hiç tripod kullanmamış. Anadolu’yu çok fazla gezmiş ve fotoğraflamış. Ancak alışılagelmiş anlayışın dışında acıyı ya da sefaleti değil, bozkırın ve Anadolu köylüsünün şiirini yazmış adeta fotoğraflarında…

Bir fotoğraf sergisinden daha fazlası dedik ya…

Renkleri siyah-beyaz görmeyi seven bir kadın; Yıldız Moran. R’leri söylemeyi sevmeyen bir adam; Özdemir Asaf ile evlendikten sonra fotoğrafı bırakmış.

Biri fotoğrafın şiirini yazmış, diğeri şiirin fotoğrafını çekmiş iki insan…

Özdemir Asaf ‘Sen bana bakma/Ben senin baktığın yönde olurum’ demiş bir şiirinde… Fotoğraf da Yıldız Moran’ın baktığı yerde olmuş hep… Duvardaki siyah-beyaz kareler arasında gezdikçe anlıyoruz ki, bizim gördüğümüzden bir fazlasını görmüş.

Yazının devamını okumak için tıklayın