Edebiyat eleştirmenleri ve kitap ekleri editörlerinden oluşan 10 kişilik jüri, ‘edebiyat’ ve ‘edebiyat dışı’ kategorisinde ayrı ayrı 2017’nin en iyi 10 kitabını seçti. Edebiyat kategorisinde Selim İleri’nin tarumar olmuş bir yazarın hesaplaşmalarını anlattığı ‘Sona Ermek’ adlı son romanı birinci olurken Selahattin Demirtaş’ın ‘çok satan’ kitabı ‘Seher’ ise edebiyat kategorisinin ikincisi… İşte 2017’nin en iyi 10 kitabı…
1. Sona Ermek/ Selim İleri/ Everest Yayınları
Edebiyatımızın büyük ismi Selim İleri’den yazdıkları ve yaşadıklarıyla tarumar olmuş bir yazarın hatırlamalarının, hesaplaşmalarının romanı… Eserlerinde gerçek şahsiyetleri kurmaca şahsiyetlere dönüştüren Selim İleri, son romanında bunun zirve örneklerinden birine imza atıyor.
2. Seher/Selahattin Demirtaş/ Dipnot
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın hapishanede yazdığı bu ilk öykü kitabı hızla ‘çok satanlar’ listesinde yerini almakla kalmadı, eleştirmenlerin ve okurların da büyük beğenisiyle kazandı. 16 öyküden oluşan ‘Seher’, kadınlara dair ‘usta işi’ hikâyeler anlatıyor, dilinden mizahı da eksik etmeden…
3. Gecenin Gecesi/ Hasan Ali Toptaş/ Everest Yayınları
Modern Türk edebiyatının kıymetli isminden hem öykü türüne, hem dile hem de eve ve geçmişe bir selam yollayan öyküler. ‘Gecenin Gecesi’ benzersiz tasvirleri, Türkçeye kazandırdığı yeni sözcükler ve anlatım olanaklarıyla büyülü
olduğu kadar ironik de bir öykü kitabı…
4. Balık Boğulması/ Bora Abdo/ Doğan Kitap
Edebiyatseverlerin öyküleriyle tanıdığı Bora Abdo ilk romanında hazmı zor bir hikâye anlatıyor. Yazarın deniz kıyısına konuşlandırdığı Bilecik’te, birbirinden yaralı insanlar arasında gelişen, tuhaf karakterleri, yer yer irkilten sahneleriyle kişiye bir karabasanın içindeymiş duygusu yaratan çarpıcı bir ilk roman…
5. Dokunmadan/ Nermin Yıldırım/ Hep Kitap
Yeni neslin üretken ve başarılı edebiyatçılarından Nermin Yıldırım’dan, bu kez memleketin batısından doğusuna doğru yoğun bir yolculuğa çıkaran ve bir kere daha okura ters köşe yapan bir roman. Yıldırım okuyucuyu da hesaplaşmaya davet ederken bir yandan da hem komik hem hüzünlü bir hikâye seriyor önümüze…
6. Son Duraktan Bir Önce/ Cevat Çapan/ Yapı Kredi Yayınları
Yaptığı çevirilerle bize dünya şiirini tanıtan, şiirin büyük emekçisi Cevat Çapan’dan uzun bir aradan sonra gelen, yirmi iki şiirlik bir müjde… Doğaya, mevsimlere, yollara etkileyici bir selam…
7. Efsus’a Yolculuk/ Yücel Kayıran/ Metis Yayıncılık
Efsanelerden, tarihten, coğrafyadan, dinden payına düşeni alarak süren, en çok da bir soru sorma biçimi olarak felsefeyle karşılaşan uzun bir şiir. Yücel Kayıran son kitabıyla Türk şiir tarihine bir not düşüyor.
8. Pera Mera/ Murat Yalçın/ Can Yayınları
Murat Yalçın, ‘bize ait’ hikâyelerle çıkıyor karşımıza… İnsan ve hayvanın duygu, düşünce, sevgi, merhamet yüklü canlılar olarak, dünyevi olanla kurduğu bağları ve o bağların hemen her coğrafyada birbirine benzerliğini anlatıyor…
9. Uyku Sersemi/ Hakan Bıçakcı/ İletişim Yayınları
Garipliği oranında hepimize tanıdık, bu yüzden de bir o kadar ürkütücü bir dünya kuruyor Hakan Bıçakcı son romanında: Hızla değişen şehirler, depremde yıkılacağına kesin gözüyle bakıldığından ucuza kiralanan evler, rüyalar, kâbuslar ve hiç geçmeyen uzun bir uyku sersemliği…
10. Gerçek Hayat/ Oylum Yılmaz, İletişim Yayınları
Edebiyat okurlarının dikkatini ilk romanıyla çeken Oylum Yılmaz bu ikinci romanında deliliğin sınırında yaşayan; hayatı, aşkı ve hayatın gerçeğini, yani ölümü kendine dert edinen Leylâ’nın gececil hikâyesini anlatıyor. Çok katmanlı bir yapı ve ustalıklı bir dil eşliğinde…
Kaynak: Hürriyet