2020 Z Raporu – Sinem Vural

Sinem Vural

Enteresan bir yılı geride bırakmaya hazırlanıyoruz.

Alışkanlıklarımızın değiştiği, evlere kapandığımız, etkinliklerden uzak kaldığımız, hayatımızı yeniden düşünmeye iten günlerden geçtiğimiz yılı… Müziğin odadan dışarı çıkmadığı (ya da nadiren çıktığı), dinleme alışkanlıklarımızın değiştiği, geçmiş güzel günlere özlem duyulan, yastık altı şarkıların dışarı çıktığı bir yıl.

Biz odadan çıkmadık ama müzik dünyası da kabuk değiştirmeye zorlandı.

Dijital hayatımızın her anında büyük yer kaplamıyormuş gibi bir de üstüne online etkinlikler eklendi. Yalnız değildik, yalnız hissetmemeliydik.

Bu yüzden dışarıda gibi hissedelim diye sanatçılar salonlarımıza konuk olup sahnelerden eve geçiş yaptı.

Yılın görece en iyi yerli isimlerine geçmeden önce “2020’de neler oldu?” hızlıca göz atalım.

◊ Akustik müzik yükselişe geçti. Elde edilecek tek gelir, telif olunca birçok sanatçı var olan parçalarının akustik versiyonlarını çaldı, söyledi. Online akustik konserler yaptı. Açıkçası üretim konusunda en parlak dönem diyemeyiz. Yaşanılan kaygılar müzik üretimine de yansıdı. Eski parçalar cilalanıp önümüze gelirken, yeniler kendine yer bulmakta oldukça zorlandı.

◊ Müzik sektörü tam bir darboğaza girdi. Ana akım isimlerden bağımsız sanatçılara herkes maddi zorluklarla uğraştı. Birçoğu enstrümanını/ekipmanını sattı, sektör olarak değişime ve dönüşüme zorlanıldı. Sektör değiştirenler bile oldu. 2021’de sahneler açıldığında birçok kişinin artık bu sektöre hizmet etmediğini göreceğiz.

◊ Bu süreç kimilerini de küstürdü. Yeni bir şarkı çıkarmak, beste yapıp söz yazmak için gereken enerji bitti. Karamsar bakmayalım desek de olumlu tek bir yan da bulamadım.

◊ Sektöre yardım albümleri yayınlandı.

En iyi örnekleri de “Olta” albüm serisi ve “Mini Müzikhol” için hazırlanan çalışma…


◊ Elektronik müzik üretiminde artış yaşandı.

Evde tek başına üretmeyi imkanlı kılan bu tür, haliyle en kolay sunulanlardan oldu.

◊ Rap müzikteki gözle görülen artış hâlâ “sapla samanı ayırmamızı sağladı” diyemiyorum. Ama dinleyicinin iyi isimlere yöneldiğini gördük.

◊ Sonar İstanbul’un ardından bir daha festival yüzü görmedim, göremedik. Uzun yıllardan sonra hayatımda festivalsiz geçen ilk yıldı, sanıyorum birçok müziksever için de öyledir.

◊ TikTok kullanımının tavan yaptığı bir yıldı. Uygulamada İkiye On Kala’nın “Kafamda Kentsel Dönüşümler”i, Ece Mumay’ın “Galaksi”si, Oğuzhan Koç’un “Heyecandan”ı, Arem Ozguc & Arman Aydın & Buray & Feride Hilal Akın & KÖK$VL – “Rampapapam”ı, Norm Ender’in “İhtiyacım Yok”u ve Emir Taha’nın “Huyu Suyu” en çok kullanılan şarkılar oldu. Bu verilere en çok içerik oluşturulan isim olarak değil, içeriklerin altına en çok yorum alan ve etkili isimler olarak bakıldığını da ekleyelim. 

Yazının devamını okumak için tıklayın