Film sektöründe karar vericiler beyaz erkekler

Independent Film Endüstrisi Eğitim Bölümü Başkanı Maria Raquel Bozzi, ABD’li bağımsız film yapımcılarıyla İstanbul’a konuk oldu. Bozzi, “Film sektöründe karar veren kesim maalesef beyaz erkekler. Bunun değişmesi gerekiyor. Karar vericiler, toplumun her kesimini yansıtan kişiler olmalı” diyor.

Bağımsız film yapmak isteyen yapımcılar tarafından ABD’de kurulmuş olan 35 yıllık kurum Independent Film Endüstrisi, geçen nisan ayında gerçekleştirilen 35. İstanbul Film Festivali vesilesiyle İstanbul’a konuk oldu. Independent Film, Hollywod sistemi dışında film yapmak isteyen yapımcılar tarafından işleniyor. Independent Film Endüstrisi Eğitim Bölümü Başkanı Maria Raquel Bozzi, bağımsız film yapımcıları Kelly Thomas ve Karin Chien ile Beyoğlu’nda buluşup bağımsız sinema sektörüne dair konuştuk.

Açık davet

Maria Raquel, Independent Film’in bir nevi sanatçı laboratuvarı olduğunu belirterek şöyle anlattı: “Independent Film, kar amacı gütmeyen bir kurum. Şu anda büyüdü, ama ruhunu kaybetmedi. Büyüdüğü için yapımcılar bütçe de sağlayabiliyor. Yönetmenlere, yapımcılara ve yazarlara hitap eden kurumun 5 binin üzerinde üyesi var. Neden üyeler? Çünkü yaptıkları iş için birçok alandan destek alıyorlar. Bir nevi sanatçı laboratuvarı.. Sektöre yeni giren yapımcılar için mesleki gelişime katkı sağlayacak konferanslar düzenleniyor”

Raquel, gittikçe küreselleşen dünyada farklı coğrafyadaki sinema insanlarının birbirleri ile iletişimde olmalarının önemine değindi ve Türk yapımcılara açık davette bulundu: “Bugün biz geldik yarın da Türk yapımcıları ve diğer ülkelerden yapımcıları ABD’ye götüreceğiz. Bu coğrafyadaki yapımcılarla buluşma amacımız var. İlk adım bizden. 5 haftalık bir program olacak. Sektördekiler, bu işlerin kendi toprakları dışında nasıl yapıldığını öğrenmiş olacaklar. Gittikçe küreselleşen dünyada bu çok önemli.”

Maria Raquel, film yapanlar için özellikle bu zamanlarda dağıtım ve pazarlamanın büyük sorun olduğunu belirterek “Umudumuz film yapanların projelerini geliştirebilmek, yeni ilişkiler kurup network geliştirmek kariyeri küresel anlamda ilerletmek” dedi.

Pazarlama kampanyası

ABD’de uzun metraj bağımsız filmler yapan Karin Chien, filmleri ağırlıklı olarak kadınlarla ve ırkçılıkla ilgili. Filmlerinde genel olarak kadınlar üzerindeki baskıyı anlatıyor. Chien, “Bir yapımcı olarak şunları söyleyebilirim ki ırkçılıkla, kadınlarla ilgili filmlerin satışı zor, bütçe ve dağıtım anlamında zorluklar yaşıyoruz. Pazarlama kampanyası yapmak çok daha masraflı” dedi

‘Saldırgan verimli’

Kelly Thomas ise ABD’deki bağımsız filmi şöyle tanımladı: “ABD’de bağımsız film demek, Hollywod stüdyoları dışındaki kaynaklardan finanse edilen filmlerdir.” Thomas, bir film yayımlandığında çok izleyici bulmak için gişe formülleri arandığını belirterek “Çok gişe yapan filmler, Ben Affleck, Tom Cruise gibi oyuncular tercih ediliyor. Bir kadın filmi o kadar izlenmiyor o yüzden kadınların hikâyesi anlatılmıyor. Gişe yapmayan her filmi dışlayan bir sistem var” dedi

Peki ne yapmak lazım? Bu soruyu Maria Raquel şöyle yanıtladı: “ABD film endüstrisi bu soruya cevap arıyor. Biz Independent Film olarak yetenekleri destekliyoruz, kariyerlerini geliştirmelerine yardımcı oluyoruz. Film sektöründe karar veren kesim maalesef beyaz erkekler. Bunun değişmesi gerekiyor. Karar vericiler, toplumun her kesimini yansıtan kişiler olmalı.”

Türkiye’deki film endüstrisi izlenimlerini sorduğumda şu ortak cevabı verdiler: “Çok zengin, verimli, hatta saldırgan verimli. Haftada 8-10 film vizyona giriyor…

Kaynak: cumhuriyet.com.tr