Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Arkeoloji Kulübü, Danışmanları Dr. Öğr. Üyesi Fatma Şahin ile birlikte Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü´nün yürüttüğü kazı çalışmalarıyla ilgili bir etkinlik düzenledi.
Akif Kansu Toplantı Salonu´nda sunulan bildirilerden önce ÇÜ Arkeoloji Kulübü Başkanı Arkeoloji Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Meryem Uçar açılış konuşmasını yaptı.
Etkinlikte ilk olarak Arkeoloji Bölümü´nden Dr. Öğr. Üyesi Elif Genç, Gaziantep Müzesi´yle birlikte yürüttükleri 2017 yılı Tilbaşar Kazısı´nın ön sonuçlarını anlattı. Dr. Öğr. Üyesi Genç şu bilgileri verdi;
“Tilbaşar Höyük, Gaziantep il merkezinin yaklaşık 20 km güneydoğusunda, Oğuzeli İlçesi´nin 11 km güney doğusunda ve Gündoğan Köyü yakınlarında yer almaktadır. Tilbaşar, yukarı ve aşağı şehirleri ile birlikte bölgenin en büyük yerleşim yerlerinden biridir. Toros dağlarının güneyinde kalan bölge, Neolitik Çağ´dan beri Suriye, Mezopotamya ve Anadolu arasındaki doğal geçitlerin bulunduğu güzergâhlar üzerinde bulunur. Yüzey araştırmaları, kazılar ve yazılı kaynaklardan elde edilen bilgiler, yerleşimin Kalkolitik Çağ´dan (MÖ. 3400) Orta Tunç Çağı sonuna kadar (MÖ.1600) kesintisiz iskân edildiğini, uzun bir aradan sonra Orta Çağ´da (MS.12.-13.yy) tekrar yerleşildiğini göstermiştir. Höyükte yapılan kazı çalışmaları ile en erken Geç Kalkolitik Çağ kalıntılarına ulaşılmıştır.”
Yazının devamını okumak için tıklayın