Milliyet Sanat’ın Ocak sayısını okuma fırsatı buldum bu hafta.
İçerisinde yer alan Eda Solmaz imzalı “Yeni akım elektronik müzik” başlıklı yazı (tahmin edersiniz ki) hemen ilgimi çekti.
Murat Abbas, Ferhat Albayrak, Aydın Dorsay, İsmail Alper ve Gökçe Özer’in gece hayatı, son beş yılda büyüyen elektronik müzik merakı, techno’ya kayan ilgi gibi birçok konuda derli toplu bir dosya hazırlanmış.
İlgimi çeken birkaç yorum oldu bu dosyada.
İlki Jeton Records’un sahibi olan prodüktör ve DJ Ferhat Albayrak’tan. Uzun yıllardır elektronik müzik dünyasında yer alan Albayrak “Techno şu an en popüler janr. Ama enteresan olan techno’nun popüler olmak için hiçbir şey yapmamış olması. Underground kültür ana akımın yerini almaya başlıyor, bu da çok sıra dışı bir şey” diyor. Bahsettiği yer alma, performans mekanlarındaki büyük partilerin artık techno ile yapılması.
Albayrak bu ilginin evde dahi olsa parti sahipliği yapma, kendi müziğini çalma, en önemlisi de büyük etkinliklerin ihtiyacı olan yüksek ritimli müzik arzusuna elektronik müziğin karşılık gelmesine bağlıyor.
Dosyada hemfikir olunan konulardan biri bu. Diğeri ise bir çok DJ’in prodüktörlük yapmıyor oluşu. Yani kendi şarkılarını kendileri düzenlemiyorlar.
Yazıdaki en enteresan bilgi ise Monster Energy Türkiye ve Orta Asya Pazarlama Direktörü Gökçe Özer’e ait.
Özer “Bir bölüm DJ arkalarında dans eden kalabalığa izin vermiyor; bir bölümü ise buna izin vermek için ek bir para alıyor” demesi.
Bu iki çarpıcı yorumun yanı sıra gelen DJ’lerin ne kadarı iyi, ne kadarı kötü, kaç etkinlik yeterince bilet kesebiliyor, neden yurt dışına DJ ihraç edemiyoruz gibi sorular da bu yazının sonucunda şekilleniyor.
Henüz dijital müzik dinleme platformlarında listelerde göze girmese de elektronik müzik dünyası Türkiye’de her geçen gün kendine yandaş toplamaya devam ediyor.
Yazının devamını okumak için tıklayın