BASE ‘in gelişimi ve Adana da BASE Olur mu ?Kemal Erdoğan

Çağdaş Ertuna Milliyet gazetesindeki köşesine BASE sergisinin gelişimini katettiği yolu çok güzel yazmış.Makaleyi okuyunca başlıktaki soru aklıma geldi? Adana da BASE olur mu? Adana da İlkini 2019 yılında Adana’nın iyi galerileri Adana Resamlar Derneği Altın Oran,Korart,Vagabond ve Çukurova Üniversitesi ile birlikte düzenlediğimiz Adana Resmine Bak sergisinin 2. 3. 4. yapabilseydik. https://adabul.com/?s=adana+resmine+bak Bu etkinlik Çukurova BASE yada Çukurova Contemporary gibi bir etkinliğe doğru gelişebilirmiydi. Üstelik bu süreçte Adana da üç yeni galeri daha açıldı

Belki başlanıçta BASE,CONTEMPORARY etkinliklerinden esinlenerek ART Ankara’nın zayıf taraflarından ders alarak Çukurovadaki iyi galerileri ve ulusal ve uluslararası katılıma açık Tuyap fuar alanında doğru bir zamanda Adana’da böyle bir etkinlik yapılabilir çok da iyi olur. Ben bu makale vesilesi ile bu konuyu Adana Resim Paydaşlarına selam olsun diyerek bir hatırlatma yapmış olayım. Egoları bir köşeye bırakarak bu konuda bu hedefe doğru çalışmaya varmısınız?

Kemal Erdoğan

Aslında BASE, bir fuardan çok bir sanat buluşması. ÇAĞDAŞ ERTUNA

Tüm Türkiye’nin yeni mezun olan sanatçılarını ilk kez İstanbul’da Galata Rum Okulu’nda, daha sonra ise Akaretler Sıraevler’de aynı çatı altında bir sergide buluşturdu, sonra farklı mekânlara taşındı.

Her yıl Mardin’den Antalya’ya, Batman’dan Kayseri’ye 20 şehirden, 30 üniversiteden, 100 sanatçıya ait yüzlerce yapıta ev sahipliği yaptı.

Resim, seramik, video, heykel, yerleştirme, fotoğraf, baskı, cam ve grafik tasarım gibi pek çok farklı sanat dalından yapıtlar sergilendi.

“Çok büyük bir mezuniyet sergisi gibi” diye özetlediler BASE’i.

BASE Talks’ta birbirinden değerli konuşmacıları da ağırladılar.

Bu ilham verici konuşmaları dinlemek de artık yeni nesil sanatçıların işlerini gösterebileceği bir platform olduğunu görmek de yeni işleri incelemek de ilham vericiydi.

Daha sonra BASE’in yaratıcıları Ali Kerem Bilge, Aslı Boduroğlu ve İdil Bilge, “Türkiye’nin ilk çok kapsamlı online sanat platformu ve arşivi olan yeni girişimimiz Kolekta’yı hayata geçirmenin heyecanı içindeyiz” dediler.

Kolekta, 400’den fazla sanatçıyı, 30’u aşkın galeri ve alternatif sanat alanını, yaklaşık 3 bin 500 sanat eserini dijital ortamda www.kolekta.com.tr adresinde bir araya getirdi.

“Fiziksel mesafenin arttığı bugünlerde sanatı daha erişilebilir kılmanın önemini bir kez daha anlarken, herkes tarafından ulaşılmasının eskiden daha öncelikli bir hâle geldiğine inanıyoruz. Gün geçtikçe büyüyecek bu ağ sayesinde sanat alanlarının ve sanatçıların güncel eserlerine kolaylıkla erişmenizi, her ne kadar mekân içerisinde deneyimlemenin yeri ayrı olsa da, zaman ve mekândan bağımsız da görebilmenizi sağlayacak tek bir adres yaratmayı hedefliyoruz” diye de eklediler.

https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/cagdas-ertuna/basein-yeni-hedefi-6765537