Mehmet Yalçın: Cumhuriyet Yazıları – I ( 50.ve 75. yılarda yapılanlar ve Bu gün?)

Mehmet Yalçın Cumhuriyetin 50. 75.yıllarında yapılan kitaplar etkinlikleri 100. yılı için yapılanları ve 2023 için yapılacakları mukayese etmiş.Durum vahim. Malesef Adana ‘da bu konuda geriden geliyor.Makaleyi okuyup Adana’nın 50. ve 75 yılda yapılanları hatırlamaya çalışın.

50.yılda Adana için yapılan iki kitap Valilik ve ATO yayınlamış merak edenler linkten ulaşabilir.

https://www.mamatikoleksiyon.com/cumhuriyetin-50-yilinda-adana-1973-il-yilligi-kitap

https://www.nadirkitap.com/cumhuriyetin-50-yilinda-adana-kitap27866947.html

Cumhuriyet’in yıl boyu unutturulan ve 29 Ekim’e sıkıştırılacağı belli olan 100. Yıldönümünü farklı bir biçimde kutlamak istedim…

23 Temmuz 2022 gününün tüm gazetelerinde aynı haber vardı: Cumhuriyet’in 100. yılı kutlamaları 30 Ağustos’ta başlayacak, bir yılı aşkın bir süre yapılacak pek çok etkinlikle birlikte, doruğuna varacağı 29 Ekim 2023’e kadar devam edecekti…

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yayınlanan genelgeye göre bu süreçteki etkinlikleri Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı planlayacaktı. Büyük Taarruz’un yüzüncü yıldönümünde başlayacak kutlamalar şehirlerin düşman işgalinden kurtuluşları ile devam edecek, Mudanya Mütarekesi’nin ve Lozan’ın 100. Yıldönümleri de bu kapsamda kutlanacaktı. 6 Ekim 1923’teki İstanbul’un Kurtuluşu’nun ardından kutlamalar 29 Ekim 2023’teki görkemli şenliklerle sona erecekti. Genelge uyarınca bir 100. Yıl logosu hazırlanacak ve resmî yazışmalarda da bu logo kullanılacaktı. Bu kapsamdaki her bilgi ve duyuru da www.yuzuncuyil.gov.tr adlı bir web sitesinde yayınlanacaktı.

Tasarım ve uygulama: Belma Kuyucu

Bunların hiçbirisi yapılmadı… Yüzüncü yılın 9. ayına girerken, yuzuncuyil.gov.tr adlı web sitesinde “Kurumsal kimlik şu anda hazırlık aşamasındadır” yazısını görmek tam bir hayal kırıklığı.

Oysa Cumhuriyet’in tanığı olduğum 50. ve 75. yılları büyük tutku ve sahiplenmeyle kutlanmıştı. 50. Yılda sadece 9 yaşındaydım, anılarım silik ama o yıldönümünde tüm şehirlerimizin valilikleri tarafından hazırlanan “İl Yıllıkları”ndan seneler boyu yararlandım. Verilere zor erişilen, bilgisayarların ve internet gibi ağların henüz olmadığı 1973’te her valiliğin ilinin bütün önemli bilgilerini derlediği bu kocaman yıllıklar ülkenin adeta bir envanterini çıkarmış, bugün bile yararlanılabilen bir bilgi hazinesi olmuştu.

50. Yılın ülkeye armağanı, her il valiliğinin hazırladığı dev il yıllıkları olmuştu

1998’deki 75. Yılda ise bir yıl öncesinden hazırlıklar başladı. Hayatı boyunca sağda siyaset yapmış Cumhurbaşkanı Demirel, hiçbir komplekse kapılmadan solcu aydınların yönetimindeki Tarih Vakfı’nı bu konuda görevlendirdi, Prof. Dr. İlhan Tekeli ve arkadaşlarının öncülüğünde yıl boyu adeta entelektüel bir fırtına esti. Kitaplar, sergiler, tiyatro ve operalar, sempozyum ve konferanslar tüm yıla yayıldı, 75 yılın bilançoları çıkarıldı, toplumsal hafıza tazelendi. 75. Yıl logosu ülkeyi kapladı, hatıra paraları ve pulları basıldı. Sadece devlet 75. Yıl için 38 milyon dolarlık harcama yaptı. İstanbul Valiliği, bir kitapta topladığı 75. Yıl kutlamalarını 260 sayfaya zor sığdırdı…

 

Yazının devamını okumak için tıklayın