Adana’da Ulusal Yarışma filmleri ve ödüller, Mehmet Acar

Adana Altın Koza Film Festivali’ne ilk kez 1992 yılında katılmıştım. Henüz 30’lu yaşlarına girmemiş tecrübesiz bir eleştirmendim. Festival, 1973’ten sonra ilk kez yapılıyordu. Ulusal Yarışma’daki filmlerin çoğunu İstanbul’da seyrettiğim için o yıl birincisi düzenlenen Öğrenci Filmleri Yarışması’nı izlemiş ve genelde sinema öğrencileriyle vakit geçirmiştim.

1994’te ön jüride görevliydim. O yıllarda ulusal yarışmanın konsepti farklıydı. Meslek kuruluşlarının görevlendirdiği temsilcilerden oluşan profesyoneller jürisi, başvuranların arasından belirli sayıda film seçerdi. Festival sırasında ön elemeyi geçen filmler, kalabalık bir halk jürisi tarafından değerlendirilir ve ödüllendirilirdi.

O yıl ön jüride Naci Güçhan, Oğuz Makal gibi akademisyenlerin yanı sıra Yılmaz Atadeniz, Semir Arslanyürek, Hüseyin Kuzu, Saim Yavuz, Burçin Oraloğlu gibi isimler vardı. Yeşilçam’ın Altın Çağı’nın efsane senaryo yazarı Bülent Oran’la da orada tanışmıştım. Az konuşan, sakin, huzur verici bir insandı. Hiç unutmam, karar toplantısından önce ‘Konuşup tartışalım’diyenler çıkınca, ‘Bu kadar insan anlaşmamız çok zor olur, puanlama usulü yapalım, bitirelim’ demişti.

Jürinin koordinatörü ise o yıllarda üniversite öğrencisi olan Kadir Beycioğlu’ydu… Öğrenci Filmleri Yarışması’nın da öncülerinden olan Kadir Beycioğlu, kısa sürede hepimizin kalbini kazanmıştı. Geçip giden yıllar içinde Beycioğlu, akademik kariyerini sürdürürken festivalin sinema direktörlüğüne kadar geldi ve tüm sektörün çok sevdiği, değer verdiği bir isim oldu. Son olarak 9 Eylül Üniversitesi’nde profesör olarak görev yapan Beycioğlu, festivale kendinden çok şey kattı. Özellikle sektör içindeki birçok sinemacı için onca yıl boyunca festivalin kurumsal kimliğinin sürekliliğini sağlayan kişiydi. Hepimizin çok sevdiği Beycioğlu, hazırlıklarını son ana kadar yürüttüğü 28’nci festivali göremeden aramızdan ayrıldı. Uzun süre savaştığı amansız hastalığa yenik düşmüştü.

Festivalde uzun süre birlikte çalıştığı yol arkadaşları Alin Taşçıyan ve Esin Küçüktepepınar’ın hazırladığı 33 filmlik Dünya Sineması seçkisi bu yıl onun adına düzenlendi. Seçkide majör festivallerden ödüllü yapımlar, usta yönetmenlerin yeni filmleri vardı. Genel tema ise iklim değişimi ve yoksulluk olarak belirlenmişti. Ayrıca Satyajit Ray, Pier Paolo Pasolini, Luis Bunuel ve Robert Bresson gibi usta yönetmenlerden klasik filmler de gösterildi. Özetle yabancı filmler açısından Adanalı sinemaseverler ve festival konukları için çok iyi bir program vardı.

Festivalin ön jürisi, Ulusal Yarışma için 8 film belirlemişti. Gördüklerim arasından benim için öne çıkan filmlerden biri, Türkiye prömiyerini Adana’da yapan Çiğdem Sezgin’in yönettiği ‘Suna’ oldu.

https://www.haberturk.com/yazarlar/mehmet-acar/3521442-adanada-ulusal-yarisma-filmleri-ve-oduller