Adana’da Yapılacak 100 Şey IV – Haluk Uygur

(Geçmiş günlerden devam)
46/ Dünyanın en eski brunch geleneğini yaşamak; 150 yıldan fazladır, her pazar sabahı saat 05.00 den itibaren Adana’nın tarihi bir alanında “Çiğerciler Çarsısı” kurulur. Sokaklar ocak başı tezgahları dolar, yediden yetmişe Adanalılar saat beşte başlayarak öğleden sonraya kadar burada kebabın her çeşidini, rakıyla beraber tadar. Dünyada başka benzeri olmayan bu etkinlik aynı zamanda çok fotoğrafiktir.
47/ Dünya Rakı Festivali; Her Aralık ayı içerisinde Ciğerciler Çarsısı’nın bulunduğu yerde Dünya Rakı Festivali kutlanır. Aralık’ın 2. Cumartesisi akşamı sabaha kadar kadınlı erkekli eğlenilir. Binlerce kişi.
48/ Bici bici yemek; Bici bici sıcak yaz günlerinde buz ve nişastayla yapılmış muhallebi benzeri serinletici bir tatlıdır. Bir kez yediniz mi bici bici için bile Adana’ya daha sık gelmeye başlayabilirsiniz.
49/ Şahmeran ile tanışmak; Adana kaleler kentidir. Vilayet sınırları içerisinde 50 den fazla kale bulunur. Bunlardan Yılan Kale’nin ünlü Şahmeran Efsanesindeki kale olmasından gelir. Yılan Kale’ye gittiyseniz eteğindeki kafede de Yüreğir Ovası’na bakarak kahvaltı etmeyi ihmal etmeyiniz.
50/ Dünyanın en eski başka köprüsü; Misis Köprüsü de 2000 yıla yaklaşan yaşıyla aynı Taşköprü gibi dünyanın hala kullanılan en eski köprülerindendir. Misis’e gittiniz mi görecekleriniz sadece köprü de değildir.
51/ Sinema Müzesi; Tütrkiye’nin ilk sinema müzesidir. Tarihi bir Adana konağında bulunan müzede Muzaffer İzgü, Orhan Kemal, Yaşar Kemal, Abidin Dino ve Yılmaz Güney’e ait çok önemli dökümanlar bulunur. Övünmek için söylemiyorum, bu müzenin fikir babası ve kurucusu benim. (Mehmet Emin’in hakkını da teslim ediyorum) Ama gittiğinizde çok yetenekli belediye görevlilerinin, yeteneklerini ispat için adımızı kaldırdıklarını da göreceksiniz.
52/ Mehmet Baltacı’ya saygı; Sinema Müzesi’ne gidince yine kurucusunun ben olduğum (ve yine adımın silindiği) Mehmet Baltacı Fotoğraf Müzesi’ni de gezmelisiniz. Bu müze Türkiye’nin 2. Fotoğraf müzesidir. Bu iki müzede 1870 li yıllardan itibaren basılmış tüm fotoğraf kitaplarının koleksiyonunu (Alberto Modiano koleksiyonu) bulabilirsiniz.
53/ Dalyan balığı yemek; Büyük şehirlerde yediğiniz çiftlik balıklarının ne kadar lezzetsiz olduğunu ancak Adana’nın bir Akdeniz ilçesi olan Karataş’daki balık lokantalarında anlayabilirsiniz.
54/ Antik Tiyatro’da Akdeniz’e seranad; Karataş’a gittiyseniz muhakkak Antik Magarsos Kenti’ne uğrayın, Akdeniz’e dönük aküstiğinde aşk şarkıları söyleyin.
55/ Serhan Kelleözü’nden Akdeniz Akşamları; Madem sıra şarkı söylemeye geldi, o halde seranat için Adana’nın öz çocuğu Serhan Kelleözü’nün Akdeniz Akşamları’nı tercih etmelisiniz. Kararınızı verirseniz ben size gitar çalacak bir kişi de bulabilirim. Belli olmaz Serhan bile gelebilir.
56/ Her Cuma senfoni; Adana çok şanslıdır. Çünkü Türkiye’nin en iyi senfoni orkestralarından biri olan Çukurova Senfoni Orkestrası’nı her Cuma Adana’da dinleyebilirsiniz. Şansınız yaver giderse 10 tl. ödeyerek İdil Biret, Suna Kan, Tuluyhan Uğurlu hatta Fazıl Say’a (o biraz pahalı şimdilerde) rastlayabilirsiniz.
57/ 4000 yıllık sokaklarda gezinti; Arkeolojik bulguların en az 4000 yıllık olduğunu gösterdiği Tepabağ mahallesinin tarihi ev ve sokakları arasında dolaşmak hoşunuza gitmez mi?
58/ Mesut Dikel Atelyesi’nde sade kahve; Dünyaca önem kazanmış değerli hat, tezhip, resim ve sedef kesme sanatçısı Mesut Dikel’in herkese açık atelyesine gittiğinizde eserlerin güzelliği karşısında hülyalara dalacağınızı biliyorum. Sizi o hülyalardan ancak Mesut Dikel’in sade kahvesi uyandırabilir. Bir sergi salonu gibi olan atelyeyi muhakkak geziniz.
59/ Seyhan Gölü’yle dans; Arabanızla Adnan Menderes Bulvarından başlayıp, kendinizi yolun gelişine bırakırsanız, önünde gölün eşsiz manzarası olmak üzere Adana’yı her tarafından görebilirsiniz. Yol boyunca bulunan köy restoranlarından birine de uğramadan gelmeyiniz. “Tahtalıköy” isimli olanı öneririm
60/ Onlarca Gölü Ziyaret; Adana bir göller kentidir. Biri hemen kentin ortasında olmak üzere, Adana sınırları içinde onlarca doğal veya baraj gölü bulunur. Bunların neredeyse hepsinin etrafı mesire yeridir.
(İLGİNİZE ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. DEVAM EDECEĞİM)