Psikiyatrist Engin Geçtan diyor ki; “Dünyada iki türlü insan vardır. Yaşayanlar ve yaşayanları seyredip eleştirenler. Seyretmek ölümü, katılmak ise yaşamı simgeler!”…
Bu pazar ülke çapında bir seçim var ancak biz yine pazar yazıları çerçevesinde insanın yaşama ilişkin seçimleri üzerinde durmayı yeğleyelim. Doğrudan konuya girip psikoloji alanının önemli üstatlarından Prof. Dr. Engin Geçtan’ın yaklaşımından söz etmek isterim.
Engin Geçtan, hem bir akademisyen, hem de psikiyatri alanında uzman bir hekim ve aynı zamanda değerli bir yazar. 1932-2018 yılları arasında yaşayan Engin hoca, psikoloji alanındaki kitaplarının yanı sıra edebi anlamda da romanlar yazmış bir kişi.
Engin Geçtan’ın çok fazla baskı yapan ilk kitaplarından biri “İnsan Olmak” ismini taşıyor. Kitabın ilk basım yılı; 1983. Kitapta insanın çocukluğundan yetişkinliğine kadar geçen dönemdeki yaşam biçimi, psikolojik sorunları, öfke, düşmanlık, kaygı, sorumluluktan kaçış, yalnızlık, ortak yaşam ilişkisi, yaşam ve ölüm gibi konular ele alınıyor.
Engin hoca, insanın kendini tanıdığı ve anladığı ölçüde dış dünya ile ilgili tehlikelere karşı daha sağlıklı bir tavır geliştireceğine dikkati çekiyor. Değişebilmek için neden öyle davrandığımızı görebilmekten çok o davranışı nasıl yaptığımızı anlamaya çalışmanın daha yararlı olduğunu belirtiyor.
Yazının devamını okumak için tıklayın