Ayşegül Sönmez yeni kitabı ‘Çağdaş Sanat Var mı

Ayşegül Sönmez: Beğeni, sosyal medya olduğu sürece aşırı fani ve bulaşıcı

Ayşegül Sönmez ile yeni kitabı ‘Çağdaş Sanat Var mı?’yı konuştuk. Sönmez, “Çağdaş sanatın ne olduğu konusunda bir konsensüs yok. Her şey sanat olabilir” dedi.

Aslı Örnek

DUVAR – Sanat fuarları her yıl artan bir ilgiyle karşılaşıyor. Yeni sanatçılar çıkıyor, kimi sanatseverin ‘Bu da mı sanat?’ diye düşünebileceği kimi üretimler oldukça yüksek meblağlara alıcı buluyor. Yıllar geçtikçe sanat, boyut ve mekan değiştiriyor. NFT’ler, yapay zeka üretimi heykeller derken sanat bambaşka bir dünyaya evriliyor.

Gazetecilikle sanat bilgisini buluşturan, Sanatatak sitesinin kurucusu Ayşegül Sönmez, Everest Yayınları’ndan çıkan yeni kitabı ‘Çağdaş Sanat Var Mı?’yla sanatın geçmişten günümüze evrilmesini kendine özgü yazılarıyla okuyucuya sunuyor.  Sönmez’in tabiriyle bu kitap; bir sesli düşünme kitabı ama bu düşünmeyi üst perdeden bir dille yapmıyor, okuyucuyu da sorular sorarak dahil ediyor. Hatta okuyucunun bu soruların cevaplarını kendisine de göndermesini istiyor.

Ayşegül Sönmez’le yeni kitabını ve kitaptan hareketle sanatın gelişimini konuştuk.

‘Çağdaş Sanat Var Mı?’ toparlama kitabını çıkarma nedeniniz neydi? Kitap sadece bilgi vermekle kalmıyor aynı zamanda okuyucudan da bilgi ve düşünce bekliyor gibi özellikle sonundaki sorularla bu konuda ne düşünüyorsunuz? 

Buna bir toparlama diyemem. Her biri yeni yazılmış denemeler ve bu kitabın fikir annesi de Milliyet Sanat Genel Yayın Yönetmeni Filiz Aygündüz. Duygu Asena dönemimden bana yadigar dostum. O hep bana “’Çağdaş sanat nedir?’ diye bir kitap yap” diyordu. Beni zorladı ve başladım yazmaya. Hem işin içinde olanlar hem de çağdaş sanattan korkanlara seslendiğim, dediğim gibi sesli düşündüğüm denemeler çıktı ortaya. Bu denemelerin sonunda da okura üç soru soruyorum. Mesela ‘heykel eritme kurulunda yer alsaydınız sürdürülebilir bir dünya ve sanat için kimin heykelleri eritilsin diye oy verirdiniz?’ diye soruyorum. Çağdaş sanat dünyayı değiştirir mi? diye soruyorum. Okurlara yanıtlasın diye boşluk da bıraktım. Bunları bana göndermelerini de istiyorum. Birlikte düşünelim. Birlikte bazı sorulara yanıtlar almak benim için çok değerli.

Kasım ayında 10’uncu yaşını kutlayacak Sanatatak yayınında da 10 yıldır aralıksız sorular sorduğumu, mevcut koşulları analiz ettiğimizi fark ediyorum. Bu önemli bir pratik. Çağdaş sanatın içinden çıkan eleştirel bir pratik. Bence bize olduğu kadar ona da yararı var!

Çağdaş sanatın var olup olmadığı konusunda hala düşündüğünüzü, çağdaş sanata inancınız sarsıldığında Darko Glavan’ı hatırladığını söylüyorsunuz. Çağdaş sanata inancınızın sarsılma nedeni ne? 

Aslına bakarsanız bu bir avangart pratiği. Mevcut manzaraya bakıp analiz yapmak. Mevcut manzarayı sorgulamak. 1990’lardan beri bir yazar olarak tanıklık ettiğim çağdaş sanatı belirleyen değerler neler? Bunlar zamanla nasıl değişti? Ne oldu da değişti ya da neler hiç değişmedi? Kendi kendime sorduğum sorular aracılığıyla tam da günün sanatının koşullarını kendi yazarlık serüvenim doğrultusunda çiziyorum. Avangart hala mümkün diye de soruyorum. Manzoni hepimize hala nasıl yol gösterebilir ona işaret ediyorum. Ama şu da var ki siz yoksanız sanat yok. Siz yoksanız çağdaş sanat da yok! İnanırsanız var, inanmazsanız yok dolayısıyla…

https://www.gazeteduvar.com.tr/aysegul-sonmez-begeni-sosyal-medya-oldugu-surece-asiri-fani-ve-bulasici-haber-1584769