Bu festivalde engel yok

Engelsiz Filmler Festivali’ndeki tüm filmler göremeyenler için sesli betimleme, işitemeyenler içinse işaret dili ve ayrıntılı altyazı ile gösteriliyor.

Engelli bireylerin sosyal ve kültürel haklarını kullanabilecekleri koşulların yaratılmasının bir zorunluluk olduğuna dikkat çeken Engelsiz Filmler Festivali başlıyor. Festival’deki tüm filmler göremeyenler için sesli betimleme, işitemeyenler içinse işaret dili ve ayrıntılı altyazı ile gösteriliyor.

Engelsiz Filmler Festivali, 5. yılını kutluyor. 4 senedir Ankara’da düzenlenen, bu sene rotasına Eskişehir ve İstanbul’u da ekleyen Engelsiz Filmler Festivali’nin ilk durağı Eskişehir olacak.

FESTİVAL’DEKİ KONU BAŞLIKLARI

Türkiye ve dünya sinemasının en iyi örneklerinden oluşan film programı ile yan etkinliklerini görme, işitme engelli bireyler için erişilebilir bir formatta sunan ve tüm etkinliklerini erişilebilir mekânlarda düzenleyen Engelsiz Filmler Festivali, 5-7 Mayıs tarihleri arasında Eskişehirli sinemaseverlerle buluşacak. Festival’in Eskişehir gösterimlerine Taşbaşı Kültür ve Sanat Merkezi Kırmızı Salon ev sahipliği yapacak. 12-14 Mayıs tarihleri arasında İstanbul, 18-23 Mayıs tarihleri arasında Ankara’da sinemaseverlerle buluşacak Festival’de tüm gösterim ve yan etkinlikler ücretsiz olarak takip edilebilecek. Festival’de bu sene uzun, kısa ve belgesel olarak toplam 34 film, “Engelsiz Yarışma”, “Türkiye Sineması”, “Dünyadan”, “Engel Tanımayan Filmler”, “Uzun Lafın Kısası”, “Çocuklar İçin”, “Sinema Tarihinden” ve “Otizm Dostu Gösterim” tematik başlıkları altında toplandı.

SANAL GERÇEKLİK DENEYİMİ

Her sene daha kapsayıcı olmaya yönelik arayışlarını sürdüren Engelsiz Filmler Festivali, bu sene yan etkinliklerine bir yenisini daha ekliyor. Festival’de seyirciler iki farklı proje sayesinde sanal gerçeklikle tanışacak. “Körlük Üzerine Notlar: Karanlığa Doğru” adlı ilk projede izleyici, 1983 yılından itibaren görme yetisini yavaş yavaş kaybeden yazar John Hull’un tuttuğu sesli günlükleri görsel-işitsel olarak deneyimleme fırsatı bulacak. Seyirciler bir sanal gözlük aracılığıyla John Hull’un görme yetisini yitirdiği süreçteki duyumsal ve psikolojik deneyimlerine ortak olacak. “Tekerlekli Sandalye Simülatörü” projesi ise kullanıcılara, tekerlekli sandalye kullanan kişilerin kent ortamında karşılaştığı engelleri deneyimleme imkânı verecek. British Council işbirliği ile gerçekleştirilen sanal gerçeklik deneyimlerine katılım ücretsiz olacak.

Seyirciler, Festival boyunca gerçekleştirilen söyleşilerde, filmlerin yönetmen, oyuncu ve film ekipleriyle bir araya gelecekler. İşaret dili çevirmenleri eşliğinde yapılacak söyleşiler sırasında seyirciler film ekiplerine izledikleri filmlerle ilgili merak ettikleri soruları sorma fırsatı bulacaklar.

OTİZM DOSTU GÖSTERİM

Engelsiz Filmler Festivali, ilk kez 2015 yılında yaptığı Otizm Dostu Gösterim ile otizm spektrum bozukluğu yaşayan çocuk ve gençler için de erişilebilir olmayı sürdürüyor. Bu özel gösterim kapsamında Denizin Şarkısı / Song of the Sea adlı canlandırma filmi, loş bir salonda, ses düzeyi düşük tutularak gösterilecek.

Seans öncesi herhangi bir tanıtım filmi ya da reklam gösterilmeyecek, seyirciler gösterim sırasında salonda yiyecek, içecek bulundurabilecek ve salonda diledikleri gibi hareket edebilecek. Böylece öğrenme güçlüğü ya da duyusal problemler yaşayan çocuklar ve yakınları bu gösterim sırasında birlikte film izleyebilecek.

Kaynak: aydinlik.com.tr