H. Ayhan Tinin’in Dikende belgesel ve Yıldız Kenter içi yazdığı yazı ve onun altında
Yaşam Kaya’nın lifeartsanat.com sayfasında belgesel ve Yıldız Kenter için yazdığı yazıyı okuyabilirsiniz.
‘Caniko’, bir Yıldız Kenter öyküsü
Büyü gibi bir şeydi.
Seyirci hep sahneye bakacaktı.
Siz hep orada olacaktınız.
Kural ve anlaşma buydu…
Bir gün seyirci sahneye bakmaktan uzaklaştı.
Büyü bozuldu.
Sizin hayat hikayeniz Türkiye’nin yalnızca tiyatro tarihi değil. Aynı zamanda sanat tarihiydi de…
Bir Yıldız Kenter belgeseli ‘Caniko’!
Netflix platformunda izleyiciye sunuldu.
Nerdeyse film tadında, iki saat nasıl geçti fark etmeden, neden bittiğine üzülerek, bir duygu seli halinde, bazen düşünerek ve bazen öfkelenerek; fakat asla odaklanmaktan vazgeçmeden izlenecek bir yaşam öyküsü…
‘Hocaların hocası’ derler Yıldız Kenter için; doğrudur. ‘Kendisinden sonra gelenlerin yeterince yolunu açmadı, parlamasına izin vermedi’ derler doğrudur. ‘Tiyatro tutkusu o kadar büyüktü ki…’ diye yüzlerce anı paylaşırlar, doğrudur. ‘Seyirciye olan saygısı…’ cümlesiyle başlayan sayısız anı; hepsi doğrudur.
Yıldız Kenter insanlar içinde bir insan. Hepimiz gibi… Bize benzeyen.
‘Annesinin küçük kızı’ olmaya ömrü boyunca devam eden bir kadın…
Kardeşi Müşfik’i bebeği gibi gören bir abla…
Kızına yeterince zaman ayıramadığını düşünerek üzülen bir anne…
Eşi Şükran’a kocaman sevgisiyle bağlı bir eş…
Hayatın içinde sevinçleriyle, hüzünleriyle, hatalarıyla, iyilikleriyle insanlardan bir insan olan Yıldız Kenter sahneye çıkıp oynamaya başladığında her şey değişiyor, büyü başlıyordu…
https://www.diken.com.tr/caniko-bir-yildiz-kenter-oykusu/
YILDIZ KENTER’ İN, GERÇEK BİRAKTRİSİN HİKÂYESİ! / YAŞAM KAYA
Yıldız Kenter…
Ankara Devlet Konservatuvarı Yüksek Bölümünü sınıf atlayarak bitiren bir dahi. On bir yıl Ankara Devlet Tiyatrosunda çalışan bir nefer. “Rockefeller” bursu kazanarak, American Theatre Wing, Neighbourhood Play House ve Actor’s Studio’da oyunculuk ve oyunculuk öğretiminde yeni teknikler üzerine çalışmalar yapan ilk Türk kadın oyuncusu. Ankara Devlet Konservatuvarı’na hoca olarak atanarak tiyatroya batılı yenilikçi algılar yerleştiren bir devrimci. Özel tiyatro algısını ülke topraklarına yerleştiren yaratıcı bir aktris…
11 Ekim 1928 yılında Çamlıca’da dünyaya gelen Yıldız Kenter’ in otobiyografik hayatını burada anlatacak değilim. Ama kısaca yukarıda özet geçtiğim bölümler Yıldız hanımın çalışmalarının ne derece önemli olduğunu gösteriyor bizlere. 1959 yılında Devlet Tiyatrosu’ndan ayrılıp Muhsin Ertuğrul ile bir yıl çalışan ve hemen akabinde Kardeşi Müşfik Kenter ve eşi Şükran Güngör ile Kent Oyuncuları Topluluğunu kuran, daha sonraki yıllarda sürekli olarak Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık’ta “Değişen Eğitim Metotları – Oyunculuk Metotları” üzerine çalışmalar yapan muhteşem bir kadından bahsediyorum!