ÇDSO’dan 11 Ocak Konseri Yorumu– Taşar Erkol

Taşar Erkol

” BEETHOVEN GECESİ “

Şef                  : Antonio PIROLLI

Solist              : Emre YAVUZ           “piyano”

Program         : Ludwig van BEETHOVEN / Piyano Konçertosu No:5 Op: 73 Mi bemol Majör “İmparator”
  Ludwig van BEETHOVEN / Senfoni No: 8  Op: 93  Fa Majör

Antonıo PIROLLI 

Roma’da doğan Antonio Pirolli, Santa Cecilia Konservatuvarı’ nın (Roma) piyano, kompozisyon, koro ve orkestra yönetimi bölümlerinden pekiyi dereceyle mezun oldu. Zoltan Pesko, Vladimir Delman ve Rudolf Barshai ile çalışan Pirolli; 1987 yılında 3. Arturo Toscanini Şeflik Yarışması’nda üçüncülük ödülü kazandı. Türkiye’ye geldiğinden itibaren 1995 – 2000 yılları arasında Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin, 2002 – 2005 yılları arasında ise İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin Genel Müzik direktörlüğü görevini yürüttü. Çok geniş bir opera ve senfoni repertuvarına sahip olan Pirolli; dünyanın en önemli opera, senfoni orkestraları ile festivallerine davet edilmektedir.

Türkiye’de Ankara başta olmak üzere İstanbul, İzmir, Antalya, Mersin operalarındaki çeşitli eserlerin orkestra şefliğini üstlenmiş olup Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası; İstanbul, İzmir, Bursa, Adana ve Antalya Devlet Senfoni orkestraları ile her sene düzenli olarak konserler vermektedir. Antonio Pirolli, operaya olan tutkusunun yanı sıra geç romantik senfoniler ve modern müzik repertuvarında da başarısını kanıtlamıştır. Sanatçı yurtdışında da şeflik kariyerine devam etmektedir.

Emre YAVUZ        

Emre Yavuz, 3 Ağustos 1990’da İzmir’de doğdu. Erken yaşta gösterdiği öğrenme yeteneği nedeniyle müzisyen ablası ve eğitimci anne-babası tarafından piyanoya yönlendirildi. Piyanoda kısa sürede ilerleyen Emre, 1998 yılında Kültür Bakanlığı tarafından yapılan bir sınavla ‘Sanatta Üstün yetenekli Çocuklar Yasası’ olarak bilinen 6660 sayılı yasa kapsamına alınarak Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Kamuran Gündemir ile piyano öğrenimine başladı. 2001’de Kırım’da yapılan 2. Uluslararası Mavi Kuş Müzik Yarışması’nda kendi yaş kategorisinde birinci olduğu gibi, en iyi çağdaş eser yorumu ödülüne layık görüldü. Lise öğrenimi boyunca Bilkent Üniversitesi’nde Fazıl Say ve Sanem Berkalp ile çalıştı, aynı zamanda bestecilik dersleri aldı. Türkiye’de birçok orkestra ile birçok konserde Mozart, Chopin, Saint-Saens, Çaykovski ve Rahmaninov’un konçertolarını yorumladı. 2004 yılında Antalya Uluslararası Piyano Festivali’nde ve Moskova’da Düzenlenen Spivakov Uluslararası Müzik Festivali’nde konserler verdi. 2007’de Sicilya’da yapılan Ibla Grand Prize yarışmasında Frederic Chopin Özel Ödülü’ne layık görüldü. 2010 Chopin Yılı kapsamında Viyana’da yapılan Rotary Interpretationspreise – Chopin & Schumann yarışmasını kazanarak başta Viyana Musikverein’da olmak üzere Avusturya’nın çeşitli şehirlerinde solo ve Bratislava Senfoni Orkestrası ile konserler verdi. Roland Batik’le çalıştığı Viyana Konservatuarı’ndan mezuniyet resitalindeki Beethoven, Rachmaninov ve Saygun yorumlarıyla bütün jüri üyelerinden tam puan alarak bu şekilde mezun olan ilk ve tek öğrenci olan Emre Yavuz, aynı zamanda Almanya’daki Hannover Müzik Medya ve Tiyatro Yüksekokulu’nda Karl-Heinz Kämmerling ile eğitimini sürdürdü. Kämmerling’ in yanı sıra Seymour Lipkin, Lang Lang, Murray Perahia, Till Fellner’in birçok ustalık kurslarına katıldı. 2012’de Viyana’da düzenlenen… 4. Rosario Marciano Uluslararası Piyano Yarışması’nda birincilik ödülü kazanarak “sıra dışı bir sanatsal kişilik” olarak tanımlandı. 2013’te Zubin Mehta yönetiminde Tel Aviv’deki yıllık geleneksel Gala Konseri’ nde Beethoven’in 3. konçertosunu seslendirdi. 2015’te 2. Hacettepe Ulusal Piyano Yarışması’nı kazanan Emre Yavuz, eğitimini Hannover ve Viyana’da sürdürmekte ve Arie Vardi ile çalışmaktadır.

Ludwig van BEETHOVEN

Doğum:17 Aralık1770 Bonn – Almanya        Ölüm:  26 Mart 1827  Viyana – Avusturya

İlk piyano derslerini henüz dört yaşındayken babasından aldı. 1779’da Christian Gottlob Neefe ile çalışmaya başladı. 1783’te ilk bestesi olan Dressler’in Marşı Üzerine Çeşitlemeler Neefe’ nin yardımıyla yayımlandı. 1786’da Viyana’ya yaptığı ziyaretin ardından, annesinin ölümü üzerine Bonn’a geri döndü ve Kont Walstein’ın hizmetine girdi. 4 yıl boyunca kontun orkestrasında viyola çaldı. Annesinin ölümünden sonra Beethoven Viyana’ya geri döndü ve hayatının sonuna dek orada yaşadı.1794’e dek Viyana aristokrasisi içindeki müzik âşıklarına saraylarda ve özel toplantılarda çaldı. 1795 yılına kadar halka açılmamıştı. Başlangıçta bir besteci olarak değil, bir piyanist ve öğretmen olarak adını duyurdu ve kısa zamanda üne kavuştu.1798 yılında Beethoven işitme problemleri yaşamaya başladı. Bu tarihten itibaren 21 yıl boyunca hiç kimseyle iletişim kurmadı. Ancak 1819 yılına gelindiğinde yazarak insanlarla diyalog kurmaya başladı. 21 yıl boyunca çekilen yalnızlık çok derin acılar yaşamasına neden oldu. Beethoven bütün senfonilerini işitme problemi yaşamaya başladıktan sonra bestelemesi de dikkate değer bir olaydır. Beethoven ömrü boyunca birkaç kadını sevmiş buna rağmen hiç evlenmemiştir. Bunlar içinde evlenmeye en çok yaklaştığı ve en çok sevdiği Ölümsüz Âşık’ tır. Kim olduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte bu kadının, Frankfurtlu bir tüccarın karısı olan Antonie Brentano olduğu sanılmaktadır. Sevdiği kişiye kendini bütünüyle veren Beethoven, Diabelli Varyasyonları’nı Ölümsüz Aşkı’ na adamıştır. 1826’da kardeşi Karl ile Gneixendorf’ta yaptığı tatilin ardından Viyana’ya dönüşünde, siroz hastalığı iyice ilerlemiş, yataktan kalkamaz olmuştu. 26 Mart 1827’de hava iyice bozmuş, durmadan yağmur yağıyordu. O sırada akan büyük bir şimşekle Beethoven’in odası aydınlandı. Aynı anda, yumruğunu havaya kaldıran Beethoven’in gözleri birkaç saniyeliğine hayata meydan okurcasına açıldı ve ardından bir daha açılmamak üzere kapandı. Beethoven yaklaşık 30.000 kişinin katıldığı bir cenaze töreninin ardından Wahring mezarlığına defnedildi. 1888’de ise naaşı Viyana Merkez Mezarlığı’na Schubert’in mezarının yanına aktarıldı.

Bu konserde Antonio PIRELLI yönetimindeki Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde solist olarak katılan Piyano Sanatçısı Emre YAVUZ Adana’lı sanatseverlere Ludwig van Beethoven’in Op: 73 Mi bemol Majör “İmparator” isimli 5 numaralı Piyano Konçertosu’nu mükemmel bir şekilde seslendirdi.  

Piyano Sanatçısı Emre Yavuz’un göstermiş olduğu yüksek performans nedeniyle konser sonunda ayakta alkışlandı. Sanatçı program dışında bis olarak ayrıca iki parça sundu. Maalesef  bu muhteşem konçertonun bölümleri hakkında el broşüründe olması gereken “eser hakkında bilgi” yoktu.

            Konserin ikinci bölümünde Antonio PIRELLI yönetimindeki Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası yine Ludwig van Beethoven’in Op: 93  Fa Majör 8 numaralı Senfonisi’ni seslendirdi.

Bu konserin hazırlanmasında, organizasyonunda emeği geçen tüm çalışanlara, Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası Yönetim Kurulu’na, Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası Sanatçılarına, Şef Antonio PIRELLI’ ye, solist olarak katılan Piyano Sanatçısı Emre Yavuz’a, teşekkürlerimi sunarım.

            Daha nice güzel konserlerde buluşmak dileklerimle…

Taşar Erkol

adabul.com