CUMHURİYET HALK PARTİSİ’NİN ANATOMİSİ VE FİZYOLOJİSİ… Hamit Serbest / Adana Fikir Platformu

Tıp terimi olan anatomi ve fizyoloji kelimeleri vücudun yapısının ve işleyişinin temelini oluşturan organları, oluşumları, işlevlerini açıklar. CHP’ye de bu açıdan bakmak istiyorum. CHP derken bizlerin anladığı ile gerçek CHP’nin ne kadar uyuştuğunu merak ediyorum.

CHP’nin resmi web sayfasının en sağlıklı kaynak olduğu düşüncesiyle önce oraya baktım. Tarihçe kısmını okudum, hepimizin bildiği gibi Mustafa Kemal Atatürk ile başlıyor ama tarihçe “Cumhurbaşkanlığı Krizi ve 22 Temmuz 2007 Seçimleri” başlıklı paragraf ile bitiyor. O yıllarda yaşanan Cumhurbaşkanlığı tartışmaları ve bu nedenle erken seçime gidilmesi konularından sonra tarih yok…

Tarihçenin sonunda vurgulanan bence en önemli konu şu;

Geçmişte olduğu gibi;

günümüzde de Türkiye’nin en önemli sosyal demokrat kitle partisi olduğu” ve

bugün de laik, demokratik ve modern Türkiye’nin sarsılmaz destekleyicisi ve koruyucusu niteliğini kararlılıkla sürdürdüğü”.

Sormak istiyorum; madem ki; laik, demokratik Türkiye’nin koruyuculuğunu kararlılıkla sürdürüyorsunuz ülkemiz içinde bulunduğu duruma nasıl geldi? En önemli sosyal demokrat kitle partisi iseniz tek yapabildiğiniz oy oranınızı aynı düzeyde tutmaya çalışmaktan mı ibaret?

Türkiye’yi kökten değiştirmenin önünü açacak bir referandum yaşadık. Öncelikle böyle bir kararın OHAL altında yapılmasının yanlışlığına karşı çıkılmalıydı, yapılmadı. YSK’nın aldığı kararın kanunsuz olduğu açık, buna rağmen gerekli tavır gösterilmedi. Sandık kurullarında görevli CHP’lilere bir şey sorulmadı, parti olarak hiç değilse onların ifadeleri kayıt altına alınabilirdi. Hiç bir şey yapılmadı ve öyle görünüyor ki yapılmayacak, hiç bir şey olmamış gibi yaşam devam edecek. Referandum sonrası bir törende Yıldırım ile bir araya gelen Kılıçdaroğlu’nun yüzünden neşe fışkıran muhabbetini görünce bu kadarı da olamaz dedim. Bu kısacık zaman içinde bunun gibi daha bir çok örnek var.

Nihayet parti yetkilileri konuşmaya başladılar. Muharrem İnce dedi ki, “Yakışanı genel başkanın olağanüstü kurultayı toplamasıdır”.

Deniz Baykal ise, “Eğer Cumhuriyet Halk Partisi genel başkanı olarak adaylığını koymuyorsa koltuktan insin, kurultay toplansın yeni bir genel başkan seçilsin ve yola devam etsin” açıklamasını yaptı.

Fikri Sağlar da doğrudan, “Bu kadro değişmelidir. Karar verebilecek heyecanlı, iddialı, iktidar yapacağım diyecek insanlar iş başına gelmeli.” dedi

“Kısır çekişmeler yapanın partide yeri yoktur.” diyen Kılıçdaroğlu, “Kısır çekişme yapan gidip dedikodu partisi kursun” cevabını verdi.

Fikri Sağlar’ın ihraç istemiyle Parti Meclisine iletilmesi için Merkez Yönetim Kurulu’nun karar almasının ardından Selin Sayek Böke istifa etti. CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı ve Parti Sözcülüğü görevlerinden istifa eden Böke; “Mevcut yönetimin parçası olamam. 16 Nisan sonrası gerekli adımlar atılmadı” dedi.

Fikri Sağlar da Deniz Baykal da aynı şeyleri söylemişti. Peki, Böke’nin uyarısı anlaşıldı mı? Bence anlaşılmadı, çünkü anlamak istemiyorlar. Böke’nin partideki görevlerinden istifa etmesi üzerine CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger buyuruyor ki; “İstifanın nedeni parti içi iktidar savaşıdır.”

Bir siyasi partinin Merkez Yönetim Kurulu onun beynidir, her şeyin en doğrusunu bilmek zorundadır. Peki CHP’nin beyni kimlerden oluşuyor diye merak ediyorsanız aşağıda hepsinin CHP web sayfasında bulunan özgeçmişlerini veriyorum. Bu bilgilerden CHP Merkez Yönetim Kurulu üyelerinin parti ve siyaset kıdemlerini çıkardım. Kıdem önemli midir derseniz tabii ki, hele siyaset dünyasında. Bu dünyada bilinmesi gerekenler insana ne genleriyle gelir ne de kitap okuyarak öğrenilir, birebir yaşamak gerekir.

Genel Sekreter Oktay Sındır ise 2007 yılında partiye üye olmuş, kurultay delegeliği yapmış ve 2009 – 2014 arasında İzmir Bornova Belediye Başkanlığı görevinde bulunmuş. 2015 yılında da milletvekili olmuş. Ardından da CHP’nin Genel Sekreteri olarak seçilmiş.

Bu kişilerin her biri kendi mesleki yaşamlarında çok başarılı ve saygın kişiler olabilirler ama bu deneyimle Başkana hiç bir faydaları olmaz.

Bir de Gürsel Tekin faktörü var CHP’de, Kılıçdaroğlu’nun koruyucusu mu rakibi mi belli olmayan bir kişi. Siyasete CHP gençlik örgütünde 1980 öncesi başlamış. 1984’ten itibaren SODEP, SHP ve sonra tekrar CHP üyesi olarak siyaset yapmış. 2007’de İstanbul İl başkan yardımcısı iken başkanın istifası üzerine başkan olarak atanmış. 2009 yerel seçimlerinde İstanbul adayı olan Kılıçdaroğlu ile çalışmış. 2010 yılında MYK üyesi olmuş, ardından Kılıçdaroğlu tarafından genel sekreter olarak atanmış. 2011 yılında milletvekili olmuş. TBMM kayıtlarında Tekin’in 24. Dönemde milletvekili seçildiği yazıyor ama kendisi özgeçmişinde 23. Dönemden bu yana İstanbul milletvekili olduğunu yazmış. Belki bir yazım hatası vardır, düzeltmesi için duyurmuş olayım.

Siyasi deneyimleri bu kadar az olan kişilerin başkana bir yararı olmaz diyorum ama başkan gerçekten böyle bir katkı bekliyor mu emin değilim. Başkan seçildiğinde etrafında muhteşem bir birliktelik oluşmuştu, küskünler geri dönmüştü. Hatta Rahşan Ecevit dahi kurultaya katılarak Kemal Kılıçdaroğlu’na destek olmuştur. O günden bu yana Kılıçdaroğlu’nun yanına aldığı herkes uzaklaşmıştır. Fikri Sağlar’ın “tek adam” tanımlamasına kızan Kılıçdaroğlu bunun çok daha fazlasını hak etmiştir.

Yazının sonunda CHP Parti Meclisi’nin Fikri Sağlar’ı Yüksek Disiplin Kuruluna sevk kararı çıktığını okudum. Bu kişiler Fikri Sağlar gibi deneyimli bir siyasetçiyi yargılayacak yetkinlikte değiller. 1983 yılından bu yana, 17, 18, 19, 20, 25 ve 26. Dönemlerde milletvekili seçilmiş; 40, 50 ve 52. Hükümetlerde bakanlık yapmış bir kişiyi partiden ihraç etmeye çalışıyorlar.

Bir katkı da ekşi sözlükten aktarayım, CHP yönetiminin en kıdemlilerinden Tekin Bingöl hakkında. Referandumun ertesi gün 17.04.2017 23:54 “tatli limoncu” takma adı ile bir kişi şunları yazmış:

“Referandumun sonuçlanmasından sonra “kazanan tek lider kılıçdaroğlu” tweet’i attı.

Kemal kılıçdaroğlu gerçek bir lider olma şansını dün gece itibarıyla kendisi yok etti. Arkanda kişisel siyasi tarihinin en güçlü desteği var, tam 23 milyon 777 bin kişiyi temsil ediyorsun ve sen çıkıp silik bir açıklamayla geceyi tamamlıyorsun, sonra da çıkıp tek kelime etmiyorsun koca gün boyu.

YSK alenen meclisin yasama işlevini gasp ediyor, insanlar bireysel olarak YSK’nın kapısına dayanıyor, partisiz Ümit Özdağ yanında iki arkadaşıyla gelip YSK protestosuna liderlik yapıyor, YSK binasının önünde “yasadışı kararları tanımıyoruz” diye haykırıyor gecenin bir’lerine kadar. Ama koskoca CHP’nin başkanı masaya yumruğunu vurup oyların peşine düşmüyor. YSK önünde önce senin olman gerekirdi Sayın Kılıçdaroğlu.

Gelelim Tekin Bingöl’e… Örgütlerden sorumlu genel başkan yardımcısı olarak Kılıçdaroğlu’nu öven tweet’ler atacağına örgütüne sahip çık. Mühürsüz oyları kullandıranlar arasında CHP’li sandık kurulu üyeleri de var. Usulsüzlüklere dur diyeceğin yerde, bunları tutanak altına alacağın yerde örgütün seyretmiş, hatta usulsüzlüğe iştirak etmiş. Şu anda kaç oy mühürsüz kullanıldı onu bile bilmiyoruz, çünkü tutanak tutulmamış, sandık başında itiraz edilmemiş.”

Sonuç olarak, tüm CHP’lilere sesleniyorum, yöneticisine, üyesine; yazık ediyorsunuz bu memlekete…

********

Başkan, Genel Sekreter ve Başkan Yardımcılarının CHP resmi web sayfasından alınan özgeçmişleri aşağıda sunulmuştur.

KEMAL KILIÇDAROĞLU – BAŞKAN

Kemal Kılıçdaroğlu, 1948 yılında Tunceli’nin Nazımiye ilçesinde doğdu, ilk ve ortaöğrenimini Erciş, Tunceli, Genç, Elazığ gibi Anadolu’nun çeşitli yerlerinde yaptı. Yükseköğrenimini yapmak için girdiği Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nden (Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) 1971’de mezun oldu. Lisans öğrenimini tamamladığı 1971 yılında, girdiği hesap uzman yardımcılığı sınavının ardından Maliye Bakanlığı’nda göreve başladı. Daha sonra hesap uzmanı olan Kılıçdaroğlu, bir yıl Fransa’da kaldı. Hesap uzmanlığını 1983’e kadar sürdürdü ve aynı yıl Gelirler Genel Müdürlüğü’ne atandı. Burada önce daire başkanı olarak görev aldı, daha sonra aynı kurumun genel müdür yardımcılığını yaptı. Kemal Kılıçdaroğlu 1991 yılında Bağ-Kur’a atandı. Burada genel müdürlük yapan Kılıçdaroğlu, 1992 yılında da Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü’ne geçti. Daha sonra kısa bir süre Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda müsteşar yardımcısı olarak görev yaptı. 1994 yılında Ekonomik Trend dergisi tarafından “Yılın Bürokratı” seçildi. Kemal Kılıçdaroğlu, 1999’un Ocak ayında kendi isteğiyle Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü’nden emekli oldu. Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı çalışmalarında Kayıtdışı Ekonomi Özel İhtisas Komisyonu’na başkanlık eden Kılıçdaroğlu, Hacettepe Üniversitesi’nde de bir süre ders verdi. Daha sonra Türkiye İş Bankası’nda yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi 22. dönem için yapılan 3 Kasım 2002 Milletvekili Genel Seçimleri’yle Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul milletvekili olarak Meclis’e girdi. CHP Merkez Yönetim Kurulu’nda görev alan Kemal Kılıçdaroğlu 22 Temmuz 2007 Milletvekili Genel Seçimleri’nde de İstanbul’dan 23. dönem milletvekili seçildi ve Genel Başkanlığa adaylığını açıklayıncaya kadar CHP Grup Başkanvekilliği görevinde bulundu. 22 Mayıs 2010 tarihinde yapılan 33. Olağan Kurultayında Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı seçildi.

KAMİL OKYAY SINDIR – GENEL SEKRETER

1962 yılında Bornova/İzmir’de doğan Sındır;

• 1980 yılında Bornova Anadolu Lisesi’nden mezun olmuştur.

• 1984 yılında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümünde Lisans,

• 1988 yılında Yüksek Lisans,

• 1989-1993 yıllarında Açlıkla Mücadele bursu ile İngiltere, Cranfield Üniversitesi’nde 4 yıl süreyle doktora çalışmasını tamamlamış,

• 1997 yılında Üniversite Doçenti ve

• 2004 yılında Profesör ünvanına hak kazanmıştır.

• 1996 – 2008 yılları arasında TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetiminde bulunmuş ve Başkanlık görevini sürdürmüş ayrıca 2005 – 2007 yılları arasında TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreterliğini ve Akademik Meslek Odaları Platformu Sözcülüğünü yürütmüş ve kimi zaman Emek Platformu (DİSK-KESK-TMMOB) adına sözcülük görevi yapmıştır.

• Ayrıca, Ege Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyeliğinde bulunmuştur. EFITA (European Federation of Information Technology in Agriculture) Avrupa Tarımsal Bilişim Teknolojileri Federasyonu üyesi ve Türkiye Temsilciliği yapmıştır.

• İzmir İnsan Hakları İl Kurulu’nda 4 yıl aktif görev almıştır.

• Güneydoğu Avrupa Ziraat Mühendisleri Birliği’nin 2007-2010 Dönem Başkanı ve Kurucu Koordinatörlüğü,

• Dünya Ziraat Mühendisleri Birliği (CIGR) delegeliği, CIGR Kırsal Kalkınma ve Kültürel Mirasın Korunması Çalışma Grubu Başkanlığı görevlerinde de bulunmuştur.

• Almanya, Bonn’da düzenlenen Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) Parlementer Forumu Yönlendirme Komitesi Toplantısına TBMM CHP Grubu adına katılım sağlamıştır.

• 2008 – 2010 yılları arasında Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Üyeliği ve ayrıca,

• EXPO2015 Danışma Kurulu ve Ege-Koop Danışma Kurulu Üyeliklerinde bulunmuştur.

• DPT VII ve VIII. Beş Yıllık Kalkınma Planları, Tarım Alet ve Makinaları ve Rekabet Edebilirlik Özel İhtisas Komisyonu Raportörlükleri, Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Denetleme Kurulu Üyeliği ve Tarımsal Bilişim Çalışma Grubu Başkanlığı da diğer görevleri arasında yer almaktadır.

• Ege Üniversitesi Halkın Üniversitesi Programı kapsamında “Bornova’nın Öncelikli Destek Gerektiren Bölgelerinin Belirlenmesi” Çalışma Grubu Başkanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce sürdürülen Urla-Çeşme-Karaburun Yarımadası Fikir Yarışması Danışman Jüri Üyeliği görevlerini de yerine getirmiştir. Ayrıca, 10 yıl süre ile BALEV – Bornova Anadolu Lisesi Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği ve Vakıf Genel Sekreterliği görevlerini sürdürmüştür.

• Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) ve Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) üyesidir.

• 2007 Yılında üyesi olduğu Cumhuriyet Halk Partisi’nden aynı yıl Milletvekili Aday Adayı olmuş ve akabinde akademik görevine geri dönmüştür.

• Cumhuriyet Halk Partisi 33. ve 34. Olağan, 15., 16. ve 17. Olağanüstü Kurultay Delegeliği görevlerinde bulunmuş ve halen Kurultay Delegesidir.

• Sındır, 29 Mart 2009 Yerel Seçimlerinde Bornova Belediye Başkanı olarak seçilmiş ve 30 Mart 2014 tarihine kadar bu görevi sürdürmüştür.

• 29 Mart 2015 tarihinde yapılan Milletvekili Adaylık Önseçimi sonucu adaylık hakkı kazanan Sındır, 07 Haziran 2015 Genel Seçimleri sonucunda CHP İzmir Milletvekili olarak TBMM 25. Döneminde görev yapmıştır.

• 01 Kasım 2015 Genel Seçimlerinde CHP İzmir Milletvekili olarak yeniden seçilmiş ve halen TBMM 26. Dönem Milletvekili olarak görev yapmaktadır.

• TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi ve Komisyonda CHP Grup sözcüsüdür.

Belediye Başkanlığı görevi süresince de;

• Avrupa Enerji Kentleri (Energy Cities) Başkan Yardımcısı,

• CEMR – Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi Siyasi Komite Üyesi,

• Covenant of Mayors (Belediye Başkanları Sözleşmesi) İmzacısı,

• Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi İmzacısı,

• Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Avrupa Sözleşmesi İmzacısı,

• Rio+20 Dünya Sürdürülebilir Çevre Zirvesi katılımcısı ve konuşmacısı,

• Ulusal Fotovoltaik Güç Sistemleri Platformu Üyeliği gerçekleştirmiştir.

SINDIR’ın 6’sı kitap, 1’i Uluslararası Kitap Bölümü olmak üzere çoğunluğu uluslararası nitelikli 130’un üzerinde bilimsel eseri ve ayrıca, çeşitli gazete, dergi ve sanal yayın organlarında köşe yazıları, makaleleri bulunmakta olup dünyada 30’dan fazla ülkede akademik ve bilimsel çalışmalara ve toplantılara katılmıştır. Sındır’ın, akademik uzmanlık konuları ve ilgi alanları arasında şu konular yer almaktadır;

• Tarım ve Tarım Politikaları, • Küreselleşme ve Özelleştirme Politikaları • Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Teknolojileri • Küresel Isınma ve İklim Değişikliği, • Enerji Dönüşümü, Verimliliği ve Tasarrufu, • Gıda Güvenliği ve Güvencesi, • Çevre ve Kültür, • Kırsal Kalkınma, • Bilişim ve Haberleşme Teknolojileri • Hassas Uygulamalı Tarım, • Yoksulluk, Kırsal Yoksulluk ve İstihdam • Belediyecilik ve Çevre, • Kentsel Gelişim, • İzmir’in Kültürel Mirası, • Uydu Teknolojileri, Coğrafik Bilgi Sistemi ve Uzaktan Algılama • İşletmecilik ve Planlama, • Yöneylem Araştırması, CPM/PERT

Sındır, çok iyi derecede İngilizce, orta derecede Almanca ve Fransızca bilmektedir. Sındır, evli olup bir kızı (21) ve bir oğlu (15) vardır. 22.01.2016

BAŞKAN YARDIMCILARI

ÇETİN OSMAN BUDAK

29.06.1960’ta Antalya’da doğdu. Babasının adı Süleyman, annesinin adı Ayten’dir.

Lisans eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Yönetimi Bölümü’nde (Muğla) tamamladı.

Antalya’da 1990 yılında Budak Kağıt Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve 1995 yılında da Odak Kırtasiye Ltd. Şti.’ni kurdu.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ATSO) 2003 yılında Yönetim Kurulu üyeliğine, 2005 yılında Başkan Yardımcılığı’na seçildi.  2008 yılında Antalya Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Yönetim Kurulu Başkanı oldu.  2009 yılında Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı oldu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyeliği’ne seçildi. 2013 yılında ikinci defa ATSO Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı yıl TOBB seçimlerinde TOBB Başkan Yardımcısı oldu.

Antalya Tanıtım ve Turizm Geliştirme A.Ş. Kurucu Yönetim Kurulu Başkanlığı,  Antalya Kongre Bürosu Yönetim Kurulu Başkanlığı, TOBB Fuarlar Komitesi Başkanlığı ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Mütevelli Heyet Üyeliği, EXPO 2016 Antalya, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA),  Antalya Serbest Bölge A.Ş (ASBAŞ),  Antalya Altyapı Danışmanlık A.Ş (ALDAŞ), Zeytinpark   A.Ş. yönetim kurulu üyeliği görevlerinde bulundu.

Yazının devamını okumak için aşağıdaki linke tıklayınız:

adanafikirplatformu.org/yazi