Bölge insanının giyim kuşamı, Adana’nın nefes aldırmayan sıcağı, ekonominin belkemiği pamuğun gelişimi, kebabın incelikleri, yörenin ileri gelenlerinin profilleri hem Öymen’in satırlarında hem de Oral’ın çizimlerinde önünüze serilecek. 1981 model Çukurova, ‘01 Adana’nın sayfalarında…
12 Eylül askeri darbesi olduğunda, Altan Öymen, feshedilen TBMM’deki 450 milletvekilinden biriydi. Aynı zamanda CHP Genel Sekreter Yardımcısı’ydı. Parti yönetiminde bulunduğundan siyasi yasaklıydı. Aktif siyaset artık mümkün olmadığından, pek çok başka vekil gibi o da asıl mesleğine, gazeteciliğe döndü. Cumhuriyet’teki ‘Bu Köşeden’ isimli köşesinde siyasi yazılar yazmaya başladı.
Gazetecilik mesleğine dönenlerden biri de, CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit’ti. Arayış dergisini çıkarmaya, askeri yönetimi eleştirmekten çekinmeyen yazılar yayımlamaya başlamıştı. Kısa süren bir tolerans döneminden sonra, Milli Güvenlik Konseyi, eski politikacıların ülkenin durumu, geleceğiyle ilgili yazı yazmalarını, beyanat vermelerini, fikir açıklamalarını da yasakladı.
Neden fotoğraf yerine karikatür?
Altan Öymen, kendini yeni bir açmazın içinde buldu. Politika yapma imkânı kalmayınca eski mesleğine dönmüştü ancak şimdi mesleğini yapmanın yolları da tıkanmıştı. O tıkanıklık, Cumhuriyet yönetimi tarafından çözüldü: Türkiye’nin vilayetlerini tanıtacak yazı dizileri hazırlayacak, sözü Anadolu insanına verecekti. Evet, siyasi fikirlerini açıklayamazdı ama hâlâ gazetecilik yapabilirdi.
Yazının devamını okumak için tıklayın