Yeni bir tür medya tüketimini anlatan, tek seferde uzun saatler izleme (binge-watching) talebini, Exxen’in parça parça sunulan içerikleri karşılayamıyor çünkü sunulan içeriklerin önemli bir bölümünde sadece en son bölümü izlemek kullanıcıya yetiyor. Sonunda bir kazananın olacağı yarışma programlarının geçmiş bölümlerini kim neden izlesin veya TV’de gündüz kuşağı programları olarak bilinen formatların?
Exxen’in kurucusu Acun Ilıcalı şöhretli bir medya patronu. Son yıllarda eğlence medyasını domine eden programlar ve yayıncılık anlayışıyla ticari anlamda çok karlı bir iş yaptığını söylemek yanlış olmaz. 1 Ocak itibariyle kullanıma açılan Exxen, içerikleri itibariyle Ilıcalı’nın sahibi olduğu TV8’e yakın bir çizgide ilerleyecek, bir tür dijital eğlence kanalını andırıyor. Diğer taraftan özellikle sosyal medyadan takip ettiğim kadarıyla da oldukça ciddi kod hataları, kullanıcıları şüpheye düşürecek hatalar içeriyor. Hem kullanıcı hem de platformun kendisi için sorun olabilecek bu tip açıklar muhtemelen çok kısa sürede kapatılır ancak lansmanda bu tip hataların görülmesi hanesine eksi puan olarak yazıldı.
Şimdi Exxen’i basitçe beş temel kritere göre, bir seç-izle platformu olarak inceleme zamanı.
Fiyat: Aylık abonelik ücreti, tüm tanıtımlarda aylık 9,90 olarak geçse de bu fiyat reklamlı abonelik bedeli. Yani bu fiyata abone olan kullanıcılar içerikleri reklamsız izleyemeyecek. Kullanıcıların ne tür dijital reklam modellerini göreceği henüz belli değilse de abone olmak isteyen kullanıcıların bu bilgiye üyelik adımları sırasında ulaşmaları tatsız bir deneyimin başlangıcı sayılabilir. Reklamsız abonelik için ise aylık 19,90 TL’lik başka bir paket de seçilebiliyor. Bunun yanı sıra Exxen yıllık abonelik de sunuyor: Reklamlı abonelik 99,90 TL, reklamsız abonelik 199,90 TL.
Orijinal İçerikler: Exxen de orijinal içerikler açısından çok zengin bir platform. Yarışma programları, eğlence programları, diziler ve belgesellerin neredeyse tamamı Exxen’e özel yapımlardan oluşuyor. Bu yanıyla da Exxen’in hedeflediği kitlenin özellikle TV8’deki programları takip eden kitleye çok yakın olduğunu söyleyebiliriz.
İçerik Kataloğu: İçeriklerler TV8’in içerik seçkisiyle birçok noktada benzeşiyor. Format programlar etrafında örülen içerik ağının ortasında TV8’de başarıya ulaşmış programlar ve benzerlerini görüyoruz. Kore yapımları ve belgeselleri saymazsak içerikleri Youtube fenomenlerinin kendine has programları ve TV8 çizgisinin harmanlaması olarak özetleyebiliriz. İçerik sayılarına tek tek baktığımızda çok yeterli bir görüntü olmasa da yakın zamanda yeni içerikler kullanıma açılacaktır. Özellikle bölüm bölüm ilerleyen programlarla içerik havuzunu zenginleştirmeyi planladıkları söyleyebiliriz.
İçerik Çeşitliliği: Exxen’in belki de en zayıf noktası içerik çeşitliliğine sahip olmaması. Kabaca yarışma programı, talk show, dizi ve eğlence programlarından oluşuyor. İçeriklere tek tek baktığımda da sadece kısıtlı sayıda aile dostu içerikler görüyorum. Cüretli bir platform olduğunu düşünürsek çok kısıtlı olmasa da ve belirgin bir hedef kitleye yöneldiklerini aşikar.
Yazının devamnı okumak için tıklayın