Kültigin Kağan Akbulut
Onuncu yılı vesilesiyle özel bir seçkiyle karşımızda olan Genç, Yeni, Farklı sergilerini Zilberman Gallery’nin kurucusu Moiz Zilberman ve küratör Burçak Bingöl’le konuştuk.
2009 yılında Zilberman Gallery’nin genç sanatçıları desteklemek amacıyla başlattığı Genç, Yeni, Farklı sergileri onuncu yaşında. Galerinin sanatçılarından Burçak Bingöl’ün küratörlüğünü yaptığı Genç, Yeni Farklı 10: Devam Etmek Gerek sergisi şu ana kadar bu sergilerde yer almış sanatçıların (biri hariç) yeni işlerini bir araya getiriyor. Eda Aslan, Özgür Atlagan, Alpin Arda Bağcık, Zeynep Beler, Sevinç Çalhanoğlu, Nazlı Erdemirel, Gizem Karakaş, Zeynep Kayan, Gülşah Mursaloğlu, Ali Şentürk, Ezgi Tok ve Hasan Özgür Top’un işlerinin yer aldığı sergi 17 Ağustos tarihine kadar görülebilir. Galerinin kurucusu Moiz Zilberman ve küratör Burçak Bingöl’le GYF’nin tarihini ve onuncu yıl sergisini konuştuk.
Öncelikle Genç, Yeni, Farklı sergilerinin başlangıcına gidelim. 10 yıl önce GYF’ye başladığınızda genç sanatçılar için nasıl bir ortam vardı? Bir yandan başka kurumların genç sanatçılara yönelik yarışmaları, sergileri devam ediyordu. Sizin GYF’yi başlatmanızdaki sebep neydi? Diğer kurumlar yarışma formatında genç sanatçı etkinlikleri düzenlerken siz neden yarışma dışı bir format tercih ettiniz?
Moiz Zilberman: Ben her zaman genç sanatçılara inandım ve Türkiye’de çağdaş sanatın geleceğinin genç sanatçılara verilecek olan destekle bağlantılı olduğunu düşündüm. Bundan on yıl önce yapılan yarışmaların sayısının yetersiz olduğunu ve gençlere daha fazla olanak tanınması gerektiği düşüncesiyle yola çıkarak böyle bir seçki yapmayı istedik, galiba da çok doğru bir şey yaptık. Özellikle de GYF’yi yarışma olarak değil, seçki olarak tanımlamak istedik ve misyonumuz tam olarak gerçekleşti. Buradan genç sanatçılara İstanbul’da iyi bir galeride görünme imkanı vererek, onların sanatsal geleceklerinin ilk adımını veya başlangıçtaki adımlarından önemli bir tanesini atmalarına imkan vermeyi amaçladık. Nitekim oldu da, ‘Genç yeni Farklı 10’ da bunun bir ispatı.
Yazının devamını okumak için tıklayın