İlksen Utlu ,Ortak Sınav

Deneme tahtasına dönmüş olan eğitim sisteminde altyapısız bir deneme daha!

Bugün sizlere, eğitim sisteminde gerekli alt yapı tam olarak oluşturulmadan, deneme tahtası misali ortaya atılmış bir sınav uygulamasından ve uygulama sırasında sınav güvenliği gerektiği şekilde sağlanmadığı için öğrencilerin karşı karşıya kaldığı bir adaletsizlikten bahsetmek istiyorum.

Konumuz Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2023-2024 eğitim öğretim yılı itibariyle öğrencilerin gelişimini süreç odaklı takip etmek, müfredatın işlenmesinde okullar arasında bütünlük sağlamak ve uygulama birliği oluşturmak amacıyla başlattığı “ülke genelinde ortak sınav”uygulaması.

Bu uygulamanın teoride ve kâğıt üzerinde pek çok faydası ve öğrenci gelişimine katkı sunması beklenen tarafı var.

Mesela; merkezi sınav örneklerinde karşımıza çıkan çoktan seçmeli soruların aksine, ortak sınavlarda, öğrencilerin konuyu anlama düzeyini ölçme ve öğrenme sürecinin nasıl şekillendiğinin değerlendirilmesi açısından önem taşıyan açık uçlu sorular kullanılıyor.

İlk defa 2023-2024 eğitim öğretim yılında 6. ve 9.sınıf kademelerinde uygulanan ortak sınavlar, 2024-2025 eğitim öğretim yılı itibariyle 6,7,9 ve 10. Sınıf düzeylerinde toplamda 12 ortak yazılı sınav olarak uygulanıyor.

Gelin görün ki teoride süreç odaklı ve ezberden uzak bir eğitim modeline hizmet etmesi hedeflenen ‘ortak sınav’ sistemi uygulamada aynı performansı gösteremiyor. Çünkü gündelik eğitim maalesef hala ezbere dayalı.

Geçtiğimiz hafta kızımın ve pek çok 10. sınıf öğrencisinin, Coğrafya dersi ortak yazılı sınavına hazırlanırken yaşadıkları üzerine bir eğitimci ve veli olarak yaptığım gözlem beni sistemle ilgili bir kere daha hayal kırıklığına uğrattı.

Coğrafya gibi öğrencilere dünyayı ve çevreyi anlamaları için gerekli olan temel bilgi ve becerileri kazandırmayı amaçlayan bir dersin, öğrencilerin gözünde stres içinde, kısa süreli hafızada yer etmesi üzere ezberlenmesi gereken bir bilgiye dönüşmesi ve gençlerin bu zorlama öğrenme deneyimi sonucunda coğrafya bilgisinden nefret etme hali bir hayli düşündürücü.

Halbuki; coğrafya, dünyanın fiziksel özelliklerini, insan faaliyetlerini, doğal olayları ve bunların birbiriyle ilişkisini inceleyen, bu dünya üzerinde yaşayan tüm insanlar için yaşamsal bilgiler içeren değerli bir bilim dalı.

https://t24.com.tr/yazarlar/ilksen-utlu/ortak-sinav,48066