Kültür şurasında öne çıkan başlıklar

‘AKM ihya edilsin’

Milli Kültür Şûrası sonuç raporu Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca açıklandı. 17 komisyon tarafından hazırlanan raporlarla ilgili olarak her maddeyi hassasiyetle dikkate alacaklarını belirten Bakan Nabi Avcı, “Şûrada ortaya çıkan hiçbir cümleyi, hiçbir fikri ve öneriyi zayi etmeden hayata geçirmek için tam bir fikr-i takip içinde olacağız” dedi.

Komisyonlar günlerce kendi aralarında ve katılımcıların da görüşlerini dikkate alarak maddeler halinde raporlarını Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sundular. Cami yapımının kontrol altına alınmasından tarihi alanlarda yeni yapılaşma izni verilmemesine kadar birçok tavsiye kararı alındı. AKM’nin bir an önce ihya edilmesinin de istendiği kararlar arasında dizi sürelerinin de düşürülmesi istendi.

KÜLTÜR VARLIKLARI VE ARKEOLOJİ

Ülkemizde konservasyon – restorasyon alanında bilimsel araştırmalar ve uygulamalar yürütmek üzere bir enstitü kurulması.

Yurtdışına sergi gidişi ve yurtdışından sergi gelişinin teşvik edilmesi ve bu konuda Batı’daki algının değişimine öncelik verilmesi.

Kültür varlıklarının tespiti, korunması ve bunlara yönelik kaçak kazıların önlenmesiyle ilgili yeni bir yapılanmaya gidilmesi ve yurtdışındaki örnekler gibi arazi teşkilatının ihdas edilmesi.

SAHNE SANATLARI

Ödenekli tiyatroların daha özgür ve etkin olabilmesi için özerkleşmesi, bürokrasiden kurtulması ve devletin amir konumu yerine hami konumuyla var olması.

Ödenekli tiyatrolarla özel tiyatrolar arasındaki haksız rekabetin giderilmesi amacıyla şartların eşitlenmesi.

İstanbul Atatürk Kültür Merkezi ve muadillerinin bina ve yönetsel olarak ihya edilmesi.

GÖRSEL SANATLAR

Ulusal düzeyde, sanat ve kültür alanında yayın yapan bir TV kanalının kurulması.

Mühim ve nadir görülen eserlerin her okuyucuya çıkarılmamasına dikkat edilmesi, bunların kaliteli tıpkıbasımlarının hazırlanması.

AVM benzeri binalarda müze/galeri gibi sanat mekânlarının açılmasının ruhsat şartı haline getirilmesi.

SİNEMA

Ortak kültürel hafızaya sahip ülkelerin de dahil olduğu İstanbul merkezli bir ‘sinema fonu’ ve ‘sinema enstitüsü’ oluşturulması.

Ödül alan yapımlar için seyirci bileti üzerinden destek verilmesi ve biletlerin kütüphanelere gidenlere, müze kart alanlara dağıtılması gibi uygulamalarla bu yapımların tanıtılması.

Daha nitelikli ürünler yapılabilmesi ve dizi emekçilerinin ağır çalışma şartlarının hafiflemesi için dizi sürelerinin dünya standartlarına indirilmesi.

Kültür ürünlerinin üretimi ve tüketiminden KDV ve stopajın kaldırılması.

MİMARLIK

Yeni cami yapımı konusunda yaşanan kargaşa ve başıboşluk ortamının her şeyden önce denetim altına alınması camilerin özgün ve özel tasarımlar olmasına devletin zemin hazırlaması ve mesleki özgürlüğü himaye etmesi,

Tarihsel ve sosyolojik olarak toplum hafızasında yer etmiş mekan ve yapılara yönelik fiziki müdahalelerde, herkesi ilgilendiren ve etkileyen yeni yapıların inşası, mevcutların yenilenmesi, restorasyonu veya yıkılmasından önce kamuoyunun bilgilendirilmesi, projelerin tartışmaya açılması.

Tarihi dokunun yoğunlaştığı alanlarda yapılaşmanın azaltılması, niteliklerinin arttırılması ve mevcut yapıların kent yaşamına kazandırılması bir imar politikası olarak benimsenmesi.

ŞÛRA SONUÇ RAPORUNU İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ (155 KB)

Kaynak: Hürriyet