Madalyonun diğer yüzü – Sinem Vural

Sinem Vural

Geçen hafta Spotify CEO’su Daniel Ek’in “Artık 3-4 yılda bir müzik kaydederek başarılı olamazsınız” demecinin birçok ünlü ismin tepkisini çekmesine ve telifler yüzünden eleştirildiğine değinmiştim. Bu kez madalyonun diğer yüzüne bakalım…

Ek’in günümüz müzik sektörü dişlileri arasında kaybolup gitmemek için verdiği bu bilgi, aslında müzisyenlere değerli bir tavsiye.
Hatta müzisyenlerin, başarılı olmak için birbirlerine verdiği öğütlerin de başında geliyor.
Bir ünlünün her hafta single çıkarmaya başladığı şu günlerde, evde müzik yapımı arttı… Müziğin aynı şekilde ulaşım ve paylaşımı da kolaylaştı.
Tabii ki üretimdeki bolluk, kalite arayışını da beraberinde getiriyor.
Kimi şarkılar resmen okyanusta bir balık gibi kaybolurken, kimileri yolunu bulmayı başarıyor.
Bir karar mekanizması olmadığı ya da listeler karar mekanizması haline geldiği için bu sıralamalarda yer almayan isimlerin duyulması ve paylaşılması güçleşiyor.
Türkiye’de sadece geçen hafta çıkan şarkı sayısı 130’un üzerinde…
Aralarında birkaç iyi albüm çıkışı da olduğu için rakam daha da artıyor.
Ayrıca müzik sektörü ağustos sonunda görece normalleşme sürecine girdiği ve büyük isimlerin şarkı çıkarmaya başlayacağını da düşünecek olursak bu rakam haftalık 150’ye çıkacak.
Ek’in önermelerini destekler nitelikte bir algı ve üretim zaten söz konusu. Aksi takdirde o telif ücretleriyle zaten çok tanınan bir isim değilseniz düzenli gelir elde etmeniz çok da kolay değil.

Yazının devamını okumak için tıklayın