30 EKİM 1918-Mondros Ateşkes Anlaşması ile Türk milletini İstanbul’dan ve Anadolu’dan atma planları yapan itilaf devletleri işgal ve paylaşma girişimine başladılar.
18 Aralık’da (1918) Fransız birlikleri General Hamlin komutanlığında Adana’ya girdi. Peşi sıra Adana ve çevresine 100 bin civarı Ermeni getirip yerleştirildi.
İlk olarak Türk bayrağının asılması yasaklandı. Hatta Çeyiz sandığında bulundurmak bile yasaktı. Ay yıldız artık giysiler dahil heryerden sökülüp atılıyordu. Derken, yağmalama, şiddet, idamlar, ölümler, sürgünler, savaşın yaşattığı acılı kara günler başladı.
Veee, Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’ndaki diplomatik başarısı muhteşem SAKARYA zaferi sonrası imzalanan ANKARA ANLAŞMASI ile (20 Ekim 1921) savaş sona erdi.Tarih 20 Aralık’ı gösterdiğinde Fransız birlikleri Adana’dan çekildi.Son kalanlar da Fransızların isteği üzerine 4-5 Ocak tarihinde gidecekti.
Burada dikkatinizi çekmek istediğim başka bir konu var.Ankara Anlaşmasının tarihi 20 Ekim,Fransızların şehri terk etmesi 20 Aralık 1921.Peki neden Adana’nın kurtuluşu 5 Ocak?Çünkü yaklaşık 15 gün sürecek bir amaç vardı önlerinde.3 yıl boyunca hasret kaldıkları Türkiye’nin en büyük bayrağını dikmek ve muhteşem bir törenle dalgalandırmak.
Vilayet konağında coşkulu bir çalışma başladı. Kadınlar, kızlar seferber oldu. Kimisi kumaşının dokunmasına katıldı, kimisi dikilmesine.Veeeeee 200 kişinin taşıdığı 96 metrekarelik dev Türk bayrağı 5 Ocak’ta halkın eşliğinde Büyük saat ve Ulu Camii arasına asıldı.İşte 5 Ocak, canını kanını ortaya koyan Adanalıların bayrağına kavuştuğu, anlı şanlı dalgalandırdığı gündür.
Milli mücadelenin ilhamını aldığı, meşalesini yaktığı şehir ADANA için,
Efendiler! Bende bu vekayiin ilk hiss-i teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana’da vücud bulmuştur” demiştir. Bir bakıma cesaretin direnişin de simgesi olmuştur bu güzel şehir.
Sema Soykan