Bazen…
Gökyüzünde gezinen bir güvercinin bakışlarıyla panoramik görmek gerekir yerküreyi, diye düşünürüm. Yaşadığımız gezegenin el değmemiş doğal dokusunun yanı sıra, insanlık tarihinin bıraktığı izler arasındaki kendimizi ve diğerlerimizi bulma çabasının yararlı olacağına inanırım.
Abstrakt, mücerret veya soyut diye adlandırdığımız o mavi bitimsizlikte dolaşıp kuşbakışıyla algılarken her nesneyi, hayatın resmini bir daha gözden geçirmek gerekir derim.
***
Malatya’da doğmuş Nuray Bozkuş… Sanat sevgisiyle tamamlanan çocukluk çağının ardından, Erzurum Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Resim-İş Öğretmenliği Bölümü’nde öğrenim görüp başarıyla mezun olmuş… Bu eğitimle yetinmeyen Bozkuş, şuan Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde yükseköğrenim hayatına devam ediyor. Yanı sıra bir başka fakültede, Özel Öğretim Yöntemleri konusunda yüksek lisans yapıyor.
EĞİTİMLE İÇİÇE YAŞIYOR
Adana’da yaşıyor ressamımız… Geniş bir yelpazeye yaydığı sanat hayatını, hem üreterek hem de öğreterek sürdürüyor. Ve bu konudaki bilgileri şu sözleriyle özetliyor:
“Çukurova Halk Eğitimi ve Çukurova Belediyesi’nin işbirliğiyle gerçekleştirilen proje kapsamında, 2010 yılından bu yana düzenli bir şekilde resim eğitimi vermekteyim… Çukurova Belediyesi Bülent Ecevit Sanat Parkı’nda yer alan atölyedeki kurslara da öğretmen sıfatıyla katılmaktayım.
Atölye çalışmalarımıza öncelikle desenle başlayıp suluboya, pastel ve son olarak da yağlıboya teknikleriyle devam ediyoruz. Eğitimlerde model olarak Anadolu kültürümüzde kaybolan bakır ve toprak kapları kullanıyoruz. Ve her sezonun sonunda karma resim sergisi açıyor, üretimlerimizi halkımızın beğenisine sunuyoruz.
Ayrıca şunu da belirtmeliyim… Her dönem 38-40 kursiyere eğitim vermekteyim. Bu bağlamda, zihinsel engelli ve down sendromlu arkadaşlarımız da kursiyer grubumuzla birlikte çalışmaktadır.”
SERGİ DÜNYASI
Adana Ressamlar Derneği üyesi olan Nuray Bozkuş, öğrencileri için düzenlediği sergiler dışında, çeşitli karma etkinliklerde yer alarak kendi tablolarını daha geniş kitlelerle paylaşma imkânı buluyor. İlk sanatsal etkinliğini, Atatürk Üniversitesi Sanat Galerisi’nde açılan karma resim sergisinde gerçekleştiren ressamımız, yanı sıra ARD Kaman Sanat Galerisi’nin dernek üyeleri için düzenlediği projelerde yer alıyor. Resim sanatına dair düşüncelerini yansıtırken, son olarak şunları söylüyor Bozkuş:
“Sanat ve sanat eğitimini desteklemek, insan düşüncesinin kültürel dinamiklerini oluşturup var olanla yetinmeyerek yeni değerler üretme çabası içerisinde olmaktır. Bu yönelişe geçmişi de katarak farklılıklar yaratmak gerekir. Zihinlerimizdeki hayalleri karakalem, yağlıboya ve diğer teknikler yöntemiyle zemine yansıtmaktır.”
***
Sanatsal kaygılarla gözlediğimiz gökyüzü, bir güvercinin bembeyaz kanadını tuval diye sunarsa fırçamıza, boyamıza… Yerkürenin resmi düzelir mi, diye bugünlerde çoksa sorar oldum kendime.