‘SANAT PAZARINA’ İSTANBUL DAVETİ – Songül Hatısaru

Songül Hatısaru
Normalde insanların ütüsüz kıyafetlerle dolaştığı, güneşle mehtabın aynı anda gökyüzünde süzüldüğü Miami South Beach’te, Hermes çantalı kadınlar, şık keten pantolonlu, purolu erkekleri gördüğünüzde anlıyorsunuz Art Basel Miami’nin başladığını. Dolar milyoneri Avrupalı ve Amerikalıların akın akın şehre geldiğini de artan trafikten anlıyorsunuz. Sanat etrafından şehirde müthiş bir ekonomi dönüyor, ultra lüks yatlar, özel jetler şehre bir bir inerken Miami’nin her bölgesinde apayrı sergiler, davetler, sanatçı sohbetleri, brunch’lar ve çılgın partiler düzenleniyor.

Satışlar peynir ekmek gibi

Her birinde birbirinden ünlü isimlerin boy gösterdiği açılış ve partilere yetişmek mümkün olmuyor, zira her gün eşzamanlı olarak en az 3-5 davet aynı anda veriliyor. Art Basel Miami Beach’te milyon dolarlık işler VIP açılışta peynir-ekmek gibi satılırken toplam satışlar milyar dolarları buluyor.

19 milyar dolar düzeyinde sanat ekonomisinin olduğu tahmin edilen ABD sınırlarında gerçekleşen Miami sanat fuarı, en çok cironun gerçekleştiği Art Basel olarak kayda geçiyor. Bu nedenle Art Basel’in Miami ayağı çağdaş sanatçılar için çok önemli hale gelmeye başladı.

Basel ve Hong Kong ayakları da bulunan fuarda yaklaşık 3 bin galeri yer alırken, dünya genelinde 100 bin davetli fuara akın ediyor.

Türkler, ‘Biz de varız’ dedi

2.5 milyar dolar civarında sanat eserinin el değiştirdiği tahmin edilen Art Basel Miami Beach’e bu yıl Türkler çıkarma yaptı. Çağdaş sanatın destekçisi Akbank’ın, Contemporary İstanbul ile birlikte verdiği, ‘İstanbul Meets Miami’ davetine ilgi büyüktü.

Yazının devamını okumak için tıklayın