Bu yıl 27. kez kapılarını açmaya hazırlanan Artist 2017 / İstanbul Sanat Fuarı, ‘Ütopya’ teması kapsamında büyük bir projeye ev sahipliği yapacak.
Artist 2017 / İstanbul Sanat Fuarı, 27 yıldır olduğu gibi bu yıl da TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi, Beylikdüzü’nde, 4-12 Kasım 2017 tarihleri arasında gerçekleşiyor. 4 Kasım 2017 Cumartesi günü saat 11:00’de kapılarını ziyaretçilere açacak olan Artist 2017 toplamda 12 bin metrekareyi aşkın iki salonunda 9 gün boyunca sanatseverlerle yüzlerce sanatçının bini aşkın eserini buluşturmaya hazırlanıyor. Fuarda 7 no’lu ana salon pek çok galeriyle beraber “Ütopya” teması kapsamında büyük bir projeye ev sahipliği yaparken; 8 no’lu salon bağımsız genç sanatçılara ve etkinliklere ayrılacak.
Onur ödülleri
yıl sanat alanındaki çalışmaları nedeniyle verilen onur ödülleri de sahiplerini buldu. Plastik sanatlara önemli katkıları nedeniyle Sanatçı Onur Ödülü Nur Koçak’a, Sanat Tarihçisi / Eleştirmen Onur Ödülü Ali Artun’a, Koleksiyoner Onur Ödülü Yunus Büyükkuşoğlu’na değer görülürken, Sanatsever Kurum Onur Ödülü ise FARPLAS’a verildi. Ödüller 6 Kasım pazartesi günü düzenlenecek geleneksel TÜYAP Onur Yemeği’nde sahipleriyle buluşacak. Fuarda onur ödülleri kapsamında Nur Koçak’ın yapıtlarından oluşan özel bir serginin yanı sıra Yunus Büyükkuşoğlu Koleksiyon Sergisi’ne de geniş bir yer verilecek. Sanat teorisine ve eleştirisine uzun yıllar emek vermiş olan sanat tarihçisi/eleştirmen Ali Artun’un kurucusu olduğu, internet üzerinden yayın yapan sanat tarihi ve eleştiri e-dergisi E-SKOP fuarın 7. salonunda yer alan “ÜTOPYA” projesine bir “sanat indeksi” ile katkı sağlayacak.
27. İstanbul Sanat Fuarı, her yıl olduğu gibi, TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile düzenlenen 36. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı ile eşzamanlı olarak gerçekleştirilecek ve Artist 2017, 12 Kasım 2017 Pazar akşamı saat 19.00’a kadar kapılarını açık tutacak.
‘Lidersiz kamusal alan’
İstanbul Sanat Fuarı, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kavramsal bir projeye alan açıyor ve “Ütopya” başlığı altında “Lidersiz, hayalperest ve çatışmalı bir duyusal kamusal alan” olma hedefiyle, ekonomik ve sembolik kâr amacı olmayan bir takım oyunu kuruyor… 4-12 Kasım 2017 tarihleri arasında tüm katılımcıları her anlamda sınır ötesi bir deyim alanını kolektif olarak üretmeye, ütopyaları nostaljiden, ahlaki tuzu kuruluktan, popülist propagandadan ve umutsuzluktan kurtarmaya davet ediyor. Sergi; kavramsal olarak ütopyayı, nostalji ve özgürlük, politika ve estetik, sanat ve tasarım ilişkileri bağlamında ele alırken “Gerçekçi Ütopyalar” alt başlığı ile ekonomik kriz dalgalarıyla daha da önem kazanmış üretim ve tüketim kooperatiflerine, queer ve feminist yaşam biçimine, bedende ve doğada soluk alan ütopyalara yer açıyor.
Kaynak: Cumhuriyet