Varsıl bir umuşla hayata değmeli insan… Açıp da bağrını, evrenin tüm niteliklerini sürmeli benliğine. Bir çiçek binlerce nefese ulaşmalı. Müziğin duygulara erişen tünelleri kısılmamalı. Renklerin ahengi her düşüncede pürüzsüz bir tuvale oturmalı… Sayfalar açılmalı; şiirleri, öyküleri, romanları tıka basa okumalı insan… Daha ne diyeyim? Düşüncelerin renk skalası hiçbir tonda son bulmamalı. Yılların kahrını çekerken, sevinçle deklanşöre dokunulmalı. Mutluluğun resmi doğmadan ölse de, binlerce kare fotoğrafın sevinci sittinsene yaşamalı.
***
Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen “Berna Ateşoğlu Sanat Günleri”nin dördüncüsü 9 Mayıs Salı günü saat 18.30’da başladı. Başkent Üniversitesi Kışla Yerleşkesi Sergi ve Toplantı Salonu’nda oluşturulan etkinlik vesilesiyle; sergi, kitap imza, piyano ve şiir dinletileri, fotoğrafik gösteriler aynı çatı altında yaşandı. “Kadınım… Bireyim… Özgürüm…” başlığı altında işlenip sunulan sanatsal oluşum hakkında, etkinliğin küratörü Dr. S. Haluk Uygur şu bilgileri verdi:
“Etkinliğimizde Cumhuriyetimizi anmak ve bir sonraki yüz yılı hissetmek için bir araya geldik… Çalışmalarımız içinde iki yıl boyunca üzerinde yoğunlaştığımız ‘Maviş Ailesi’ isimli fotomonografik kitap ve kitabın sergisi gelmekteydi. Kitap, Yaşar Ateşoğlu ve ailesi özelinde bir dönemin fotomonografisi… Fotomonografi; belki de ilk kez bizim kullandığımız bir söz. Biliyorsunuz monografi; bir kişiyi, bir aileyi, bir olayı, anlatıcısının yorumlarını da hissettirerek inceleyip, anlatması. İlk anda edebiyat terimi olarak görülse de, bir kişiyi veya bir aileyi biz niye fotoğraflarla anlatmayalım diye düşünüp yola çıktık. Sinemacılar, müzisyenler, şairler yapıyorsa fotografçılar da yapar dedik. Yaptığımıza da fotograflarla yapılmış monografi anlamında fotomonografi dedik… Benzer şekilde fotoroman, fotoröportaj denildiği gibi.
Bizim ‘Maviş Ailesi’ çalışmamız da bazı değerlerin unutulmaması için hayata geçti.”
Etkinlikte Dr. S. Haluk Uygur, Esen Cömertpay, Prof. Dr. İlknur Solmaz, İsmail Ökke, Nesrin Karataş, Dr. Hanife Uygur, Prof. Dr. Yeşim Yalçın Mendi ve Prof. Dr. Yıldız Aka Kaçar’ın birlikte hazırladıkları kitabın lansmanı yapılıp sergisi açıldı. Ayrıca, Altınoran Görünmeyeni Gösteren Atölye’nin hazırladığı “Kadın; Söyleyeceklerimiz Var” ve Edip Kuzey Akten’in hazırladığı “Sarı Çizginin Ötesi” isimli fotografik gösterileri yapıldı. Fuat Erköseoğlu, Nazan Arabacı Balcı, Nesrin Karataş ve Edip Kuzey Akten’den oluşan Altınoran Şiir Grubu, Emrah Tunç’un gitarı eşliğinde “Mavi Şiirler Dinletisi”ni sundular. Bir şenlik havasında geçen etkinlikte ayrıca Dilan Dereli, Arzu Mustafayeva ve Övgün Ateşoğlu piyanoyla konser verdi.
Sanat hiçbir engel tanımadı
Adana Büyükşehir Belediye Fuayesi, özel çocuklarımızın sanatsal çalışmalarına kapılarını açtı… 10 Mayıs Çarşamba günü saat 17.00’de başlayan etkinlikte yağlıboya, akrilik resim ve kâğıt rölyef tekniğiyle üretilmiş tablolar yer aldı. Gönüllü Anneler Birliği ve Ressam Eda Şengül öncülüğünde gerçekleşen sergi, 25 çocuğun ve ebeveynlerinin hayatlarını renklendirdi. Engelliler haftasına ithafen düzenlenen etkinlik, “Melek Ressamlardan Engelsiz Eserler – Sanat Engel Tanımaz” başlığı altında sunuldu. Akşam saat 20.00’de sona eren sanatsal şölen, bütün katılımcıların mutluluğuna vesile oldu.
İnsan yüzlerini askıya aldı
Görsel Sanatlar Öğretmeni Ressam Ümit Aslan, 7. kişisel sergisini Tarsus Mehmet Bal Sanat Galerisi’nde açtı… 8 Mayıs Pazartesi günü saat 17.30’da başlayan etkinliğe çok sayıda sanat dostu katıldı. “Askıda Yüzler” başlığı altında sunulan sergide, akrilik ve yağlıboya tekniğiyle yapılmış 80 portre yer aldı… Aynı zamanda Tarsus Ressamlar Derneği Başkanı olan Aslan, konuya dair şu bilgileri paylaştı:
“Çalışmalarım, ülkemizin farklı yörelerinde kullanılan geleneksel kıyafetlerle bütünleşmiş insan portrelerinden oluştu… Aynı zamanda günlük yaşamımızda takmak zorunda kaldığımız kendi maskelerimizi vurgulamayı amaçladım.”
20 Mayıs 2023 tarihine kadar sanatseverlerle buluşmaya devam edecek olan etkinlikteki tablolar ilgiyle izlendi, beğeni topladı.