Son Zamanların 5 Dikkat Çeken Kitabı

Sonbaharın gelişiyle birlikte yayınevleri raflarımızı yepyeni yazarlarla ve tanıdığımız yazarların yeni kitaplarıyla doldurdu, doldurmaya da devam ediyor. Sürekli yenilenen raflarda herkesin beğenisine göre bir kitap elbette mevcut. Biz de bu yoğun kitap bombardımanından seçtiğimiz, Türk ve dünya edebiyatından gözden kaçırılmaması gerektiğini düşündüğümüz beş kitabı sıraladık. 

Şehrin Sahibi – Maksat Nur

Maksat Nur, çağdaş Azerbaycan edebiyatının önemli temsilcilerinden biri. Alakarga Yayınları etiketiyle yayımlanan kitabı Şehrin Sahibi, günümüz dünyasının bir özeti niteliğinde. Yazar, kontrolsüz gücün etkileri, kör eden bir iktidar hayranlığı ve kitlelerin cehalete bulanışı gibi olaylarla örülmüş bir hikâye anlatıyor.

1986 yılında Bakü’de başlıyor roman.  Kitabın kahramanı telefon sesiyle ve “Acele aşağıya in!” komutuyla uyanır, aşağıda onu gösterişli bir arabanın içinde vali bekliyordur. Gün boyunca bu arabanın içinde şehri gezer, bunu yaparken hem insanların gerçek yüzlerini görür hem de kendi geçmişine doğru yola çıkar.

Şehrin Sahibi, 2011 yılında Azerbaycan’ın Milli Kitap Ödülü’nü aldı. Bunun ardından Gürcistan ve İran’da basıldı ayrıca Rusya ve Ukrayna edebiyat dergilerinde yayımlandı. Kitap, İmdat Avşar’ın çevirisiyle dilimize kazandırıldı.

Gök Derinin Altında – Nazlı Karabıyıkoğlu

İskele,Olivya Çıkmazıve Hayvanların Tarafı adlı öykü kitapları, çeşitli yayınlarda kaleme aldığı yazı ve söyleşileriyle kendi dilini oluşturmuş genç bir yazar Nazlı Karabıyıkoğlu. Gök Derinin Altında da onun İthaki Yayınları’ndan çıkan dördüncü öykü kitabı.

​ Kitabın arkasında “Harflerden çok rüzgârı, kelimelerden çok hisleri duyuran,” diye yazmışlar Karabıyıkoğlu için. Her yaptığı işi bir önceki işinden bir adım daha öteye taşıyor. Yazar, bu kez modern insanı efsanelerle örüyor. Anlatısında Sibirya’ya, Yakutistan’daki çadırlara götürürken çekinmeden beden ve cinsiyetin sınırlarını aşan bir dil kullanıyor. Onun baktığı yerden dünyaya bakarken bazen sendeleyebilirsiniz.

​Kitap, “Göğün Başladığı Yer”, “Şamanın Şarkısı”, “Balbalın Dili” ve “Göğün Bittiği Yer” başlıkları altında yer alan öykülerden oluşuyor. Bu kitap da diğer kitaplarında yaptığı gibi olayların karanlık taraflarından okuruna sesleniyor.

Yazının devamını okumak için tıklayın