Müzik sektörünün sıkıntısı dünya çapında da devam ediyor. Pandemiden en çok etkilenen sektörlerin başında gelen müzik için neredeyse her gün yeni bir etkinlik düzenleniyor. Özellikle İngiltere’de sistemin düzeltilmesi için her hafta bir protesto gerçekleşiyor. Hepsi de yaratıcı, sosyal mesafeli ve etkili.
Mesajı güçlü, müzikseverler üzerinde etkili ama esas ulaşmak istenilen yöneticiler için belli ki yetersiz.
Son olarak da 400 müzisyen Londra’daki parlamento binasının önünde Müzik Birliği’nin çağrısıyla #WeMakeEvents ve #LetMusicLive kampanyaları kapsamında toplandı.
Müzik direktörü David Hill’in yönetimindeki profesyonel müzisyenler Gustav Holst’un “The Planets” operasındaki “Mars” bölümünü çaldı ve iki dakika yaşananları sessizce protesto etti.
Şarkının yüzde 20’sinin çalınmasının nedeni bağımsız müzisyenlerin İngiliz hükümeti tarafından kazançlarının yüzde 20’sine destek vermesiydi.
Bu etkinliğin hedefi, müzik endüstrisinin bileşenlerinin bu sıra dışı günlerde ciddi bir yardıma ihtiyacı olduğunun altının çizilmesi ve gereken desteğin artırılması.
Tüm bu destek isteğinin tek nedeni müziğin özellikle de canlı müziğin devam edebilmesi, bu dönemin hasarsız atlatılması, mekanların kapatılmaması, bağımsız olan ve sosyal güvencelerini kendileri karşılayan bireylerin herkes gibi hayatını idame ettirebilmesi.
Gün geçmiyor ki bir başka ülkede müzisyenler, teknisyenler, organizatörler protestolara katılmasın. Hatta bazı kesimlerden “Varken yemeseydiniz de biraz biriktirseydiniz” lafını işitmesin.
Tüm dünyada gerçek adımların atılması için ne beklenildiğini çok merak ediyorum. Pandeminin ne zaman tam manasıyla son bulacağı bilinmezken, gelecek yılın turne programları açıklanıyor ve biletleri satışa çıkıyor.
Peki, o zamana kadar bunca sektör çalışanına ne olacak? İnsan hayret ediyor. Ne kadar çıkmazları olan bir sektörmüş ki buradaki finansal problemi dünyadaki hiçbir ülke bir türlü çözemiyor!
Yazının devamını okumak için tıklayın