Bir yıl boyunca yapılan altı röportajın özeti ve önerilerim:
Adana’da sektörel ve makro düzeyde en önemli 11 kurumun iletişim ve işbirliği düzeylerini sorgulayan röportajların 6.’sını Mehmet Yaltır ile yaptık.
Geçmişten günümüze Adana’nın güzel bir özetini yaptı Mehmet Yaltır. İkimiz de tarım kökenli olduğumuz için tarımın ilk 11 kurumu üzerine ve yeniden ele alınan üretici birlikleri tasarısı üzerine konuştuk.
Dilerseniz röportajı ‘A Plus’ dergisin Aralık 2016 sayısında okuyabilir yada videosunu linkten izleyebilirsiniz: https://youtu.be/4wVfYyi6EfU
Bir yıl olmuş; konusuna vakıf sektör liderleri ile birlikte Adanalı kurumların paydaş ilişkilerine bakışlarını sorgulamaya başlayalı. Bu farklı yaklaşımları şu şekilde özetleyebiliriz:
- Paydaşlar işlerini yapıyorlar, bizler de gerektiği zamanlarda bir araya gelip organize olabiliyoruz.
- Adana bu işleri 60’larda, 70’lerde daha iyi yapıyordu. Gerilemesinin nedeni kısır iç çekişmeler.
- Karnaval’da yakalanan katılımcı ruh, bu şehrin işbirliği ve güç birliği yaptığı zaman nasıl bir potansiyele sahip olduğunu göstermiştir.Başarının modeli budur.
- Bu konuda çok deneme yapıldı, başarılı olamadı, kurumlarımız işbirliği yapamıyor bir daha denemeye gerek yok. Denedik olmuyor.
- Adana yetişmiş insan kaynakları ve eğitimli genç bir nüfusa sahip, eğitimini tamamlayıp dönen genç bir kuşak var. Ümidimizi kaybetmeden çalışmaya devam etmeliyiz.
Benim değerlendirmem:
Ekonomik ve bölgesel şartların zorlaştığı, postmodern 3. Dünya savaşını yaşadığımız dünyanın bu karmaşık döneminde; ortak akla en çok ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde, başarının sırrı neredeyse işbirliği ve güç birliği iken maalesef Adana bu noktada değil.
İster Karnaval isterse Gaziantep’in çok iyi uyguladığı modeli örnek alsın Adana’nın en büyük eksiği sektör bazında ve makro düzeyde takip ettiği bir programının olmaması.
Var olduğu iddia edilebilecek, şu an herhangi bir rafta duran program da kent dinamikleri tarafından hazırlanmadığı için uygulamada değil.
Mevcut hükümet programları, Vizyon 2023 öngörü çalışmasının çizdiği hedefler, Kalkınma Ajansı’nın yaptığı bölgesel hedefler doğrultusunda; uzman bir ekip tarafından hazırlanacak arama çalışması ile hem bölgesel hem de sektörel bir program çıkarılabilir ve yol haritası çizilebilir.
Sonrasında ise bu programın uygulanmalısı, ve kurumların iletişim ve işbirliği düzeyini çok iyi izleyen takip eden bir medya lazım olmalı. Yapılan programın sürdürebilir olması için bunu izleyen, eleştiren, iyi işleri takdir eden bağımsız medya izlenebilirliği şart. Gerçi bağımsız medya deyince belki öneri inandırıcı olmayacak, ama toplumlar 4. kuvvetleri kadar güçlü olabiliyorlar. Medya aynamız, ne yansıtıyorsa biz O’yuz.
Milli takımı seçerken ülkenin en iyi 11 futbolcusunu seçmeye çalışıyoruz. Ülkemizi, kentimizi yönetirken en önemli kurum kadrolarında ise bizden seçmeler metodundan vazgeçmedikçe bu durum değişmeyecek.