Toplumsal Belgesel fotoğraflarıyla dikkat çeken Özcan Ağaoğlu yeni çalışması ‘Karanlıkta’ ile bir kez daha fotoğrafseverlerle buluşuyor

Şam - 2002
Şam – 2002

Dünya üzerindeki birçok ülke ve şehirde gece yaşamını belgeleyen Özcan Ağaoğlu’nun son fotoğraf kitabı “Karanlıkta” yayınlandı. “TRen”, “Sokakların Sesi Küba” ve “İranabak” kitaplarının ardından, 1996 yılından günümüze 21 yıllık çalışmanın sonucu olarak yayınlanan ‘’Karanlıkta’’, 102 adet siyah-beyaz fotoğraftan oluşuyor.

Diyarbakır - 1999
Diyarbakır – 1999

New York, Prag, İstanbul, Adana, Londra, Barselona, Şam, Tahran, Mardin, Seattle, Beyrut, Bangkok, Kazablanka, Amsterdam, Pattaya, Marakeş, Katanya ve Berlin gibi şehirlerde gece yaşamından görüntülerden oluşan kitap, Ağaoğlu’nun deyimiyle bu kitap ‘’geceyi günün başlangıcı olarak yaşayanlarla birlikte’’ hazırlandı. Geceyi bir ruh sihirbazına benzeten Ağaoğlu, gecenin bizi olmak istediğimiz bize dönüştürdüğünü düşünüyor. Hatta birçoğumuz için bu anların kendi fikirlerine ve sınırlarına meydan okumak anlamına geldiğini ve bu nedenledir ki karanlığın içerisinde kalmanın her zaman bir tür başkaldırı olduğunu dile getiriyor. “Karanlığın masallarını anlatabilmeniz için sizin de gözbebekleriniz en az onlarınki kadar büyümeli; daha fazla ışık, daha fazla gerçeklilik için.” diyen Ağaoğlu, fotoğraflarında bazen romantik, bazen sert hayat hikayeleri ile gecenin tüm gizlerini ve bambaşka dünyaları keşfe çıkarıyor.

İvriz - 2011
İvriz – 2011

Bu kitaba sahip olmak isteyenler, kitapevlerinden ve internetten satın alabilecekleri gibi, imzalı olarak [email protected] mail adresinden iletişime geçerek alabilirsiniz..

 

Özcan Ağaoğlu

Adana’da doğdu. Ç.Ü. Eğitim Fakültesi ELT ve Anadolu Üniversitesi Görsel-İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı bölümü mezunu.

Fotografları bir çok ülkede sergilendi,dergi, gazete ve kitaplarda yayınlandı. İstanbul Modern Müzesi ve İstanbul Fotoğraf Müzesi kolleksiyonlarında fotoğrafları bulunmaktadır.

Toplumsal Belgesel fotograf çalışan Ağaoğlu, beş yıl süren “TRen” projesini 2003 yılında tamamlayıp kitap ve sergi yaptı.

İki yıl süren “Sokakların Sesi Küba” projesini 2006 yılında tamamlayıp kitap ve sergi yaptı.

2006 yılında İran üzerine yaptığı çalışmasını 2009 yılında tamamladı. “İranabak” kitap ve sergi yaptı.

Üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarında “Modern Sanatta Fotoğrafın Yeri ve Değeri” ile ”Belgesel fotoğraf” konusunda söyleşiler yaptı.

Fotoğrafta orta alanın en değerli bölge olduğunu kanıtlayan “Neuro Photography” adıyla bir araştırma yaptı. Bu araştırma “Gerçeği Algıla” isimli kitapta yayınlandı.

Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde “Fotoğrafçılık” ve “Pazarlamada Görsel Hikaye Anlatımı” dersleri vermektedir.

 

Beirut - 2014
Beirut – 2014
Tehran - 2015
Tehran – 2015