Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu tarafından bölgemiz bitkisel ve kültürel zenginliğini anlatan yeni bir yayın “TOROSLAR VE NADİDE ÇİÇEKLERİ” ismiyle sanat ve bilim ortamına kazandırıldı.
Anamur’dan Samandağı’na kadar uzanan ve Orta Toroslar diye bilinen bölgede 15 yıl süren bir çalışmayla 2000 civarında çiçek fotoğraflanarak, Çukurova Üniversitesi Eczacılık Fakültesi herbaryumu (Kurutulmuş bitki müzesi) ile paylaşılmış.
Çalışma Adana, Mersin, Kahramanmaraş ve Hatay başta olmak üzere Orta Torosları sınırı içerisine alan illerde (ayrıca Konya, Karaman, Niğde) ve Toroslarla ilişkili olan Kıbrıs Beşparmak Dağları , Kafkas Dağları ve Alp Dağları’nda yapılmış.
Konusunda tecrübeli bilim insanlarıyla birlikte yapılan çalışma sırasında çiçekler sanatsal bakış açısıyla fotoğraflanmış, Latince isimleri ve Türkçe karşılıkları tanımlanmış, bitkilerin kullanım alanları, tıbbi özellikleri, öyküleri, efsaneleri, insanlarla var olan ilişkileri incelenmiş, birikimler Çukurova Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde oluşturulan herbaryum ile paylaşılmış.
Yapılan araştırmalar sadece bitkiler üzerinde kalmamış sanat, bilim, folklor, tarih ve arkeoloji konularında da yeni bulgulara ulaşılmış.
Örneğin Leonardo Da Vinci’nin bile Toroslara gelip inceleme yaptığı ve su baskınlarına çare aradığı bilgisi bu çalışmalar sonucu ortaya çıkarılmış. Ayrıca Bela Bartok, Ahmet Adnan Saygun, Abidin Dino, Yaşar Kemal, Çetin Yiğenoğlu, Etem Çalışkan, Karacaoğlan, Dadaloğlu gibi sanat, Albert Eicstein, Halet Çambel gibi bilim insanlarının Orta Toroslar ile ilgisi incelenmiş.
Adana’da faaliyet gösteren Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu Doğa gurubundan S. Haluk Uygur, Gülsüm Ünal, Tansu Hastürk ve Ozan Gözüyeşil ile Çukurova Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik-Botanik Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serpil Kayıran Demirci’nin hazırladığı kitap Karahan Yayınları tarafından yayına hazırlanmış.
Türkçe ve İngilizce hazırlanan yayının tercümelerini Ayşe Ateşoğlu, redaksiyonunu Mustafa Özke, tasarımını ise Halil Şafak yapmış.
4 Nisan 2018 saat 19.00 da Adana Altınoran Galeri’de kitap bir dijital sergi eşliğinde imzaya sunulacak…