Yapay zekâ sanatı ele mi geçiriyor?

Türkiye’de ilk yapay zekâ sergisi sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Sanat üretimlerinde de revaçta olan yapay zekâ sanat dünyasında tartışmalara neden oldu. Gelenekselden yana olan da var yapay zekâyı önceleyen de.

Son dönemin popüler kavramlarından yapay zekâ bugün birçok alanda kendini gösteriyor. Bunlardan biri de kuşkusuz sanat. Yapay zekâ ile üretilen şarkılar, resimler, kitaplar insan üretiminden ayırt edilemeyecek şekilde sanatseverlerle buluşturuluyor. Paul McCartney, The Beatles’ın son şarkısı “Now And Then”i yaratmak için yapay zekâ teknolojisini kullandı örneğin. Yapay zekânın üretimlerini Türkiye’de de görmek mümkün. Son olarak Gazapizm’in konser görüntülerinde yapay zeka ile yapılan şov sosyal medyada gündem oldu.

Duende Art Gallery ise Türkiye’de ilk yapay zeka destekli solo sergiyi sanatseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor. Emine Özkarslıoğlu küratörlüğünde düzenlenecek “Khakhane” isimli sergi 21 Temmuz’da sanatseverlerle buluşacak.

İnsan duygusuyla üretilen sanat, yapay zekâ ile nasıl konumlanacak? Yapay zekâ üretimleri sürerken sanat dünyasındaki tartışmaları da beraberinde getiriyor. Sanatın farklı disiplinlerden isimlere yapay mı yoksa doğal zekâ mı diye sorduk.

PROFESYONELLER İÇİN İYİ BİR ASİSTAN

Fotoğraf sanatçısı Mehmet Turgut: Yapay zeka ile sanat üretme şu an emekleme aşamasında. Yapay zekâ görsel sanatlarla ilgilenen biz profesyoneller için çok iyi birer asistanlar şu anda. Zaten sizin verdiğiniz fikir ve anahtar kelimelerle ilerleyen, biçimini sizin belirlediğiniz bir şey bu sonuç olarak. Yazılım kafasına göre bir şey yapmıyor. Bir kostümü, bir dekoru çekmeden önce nasıl görüneceğini çok iyi asiste ettiğini düşünüyorum. İlerleyen zamanda yapay zakâ sanatçıları çıkmaya başlayacak. Onları da kabul edeceğiz tabii ki. Bir insanın yaptığı fotoğraftan ayırt edilemez hale geldiği noktadan bahsediyorum. Belli akımlar var, bir şablon var ve aynı karakteri istediği gibi biçimlendirip farklı farklı kıyafetler giydiriyorlar. Eskiden kağıttan bebekler vardı. Kesilmiş giysilerini değiştirip giydirirdik. Biraz ona benzetiyorum. Sanatçıların kendini geliştirmesi ve her şeyi geçtim eğlenmesi için müthiş bir fırsat bu. Ben bu işin geleceğiyle ilgili bir sıkıntı yaratacağını düşünmüyorum. Ben asla gelenekselci değilim. Hatta ben Türkiye’deki ilk NFT koleksiyonunu çıkaran sanatçılardan biriyim. Zamanında analogtan dijitale geçildiğinde de büyük tartışmalar uyandırmıştı. “Dijital olur muymuş?” diyen. O yüzden bu da yeni bir şey ve her şeyden önce ben deneyeceğim.

DOĞAL ZEKÂ ÜRÜNÜ ESERLER DEĞERLENECEK

Mine Söğüt: İnsanlık tarihinde çeşitli icatlar, keşifler, gelişmeler sonucu dengeler defalarca değişmişken ve insanlık bu değişimlerin izinde yönünü bulmuşken yapay zekayı bir tehdit olarak algılamak, temelinde mantık olmayan bir reflekstir. Atomu parçalayan insan, bu marifetiyle mükemmel şeyler de yaptı, korkunç şeyler de. Yapay zeka için de aynısı mümkün. İnsan yapay zekayı da tüm becerileri, keşifleri, icatları gibi niyetine göre kullanacak. Nihayetinde, yapay zekadan korkmak yerine, insandan korkmaya devam etmeyi öneririm.

Yazının devamını okumak için tıklayın