Yayınevleriyle 2016’yı Mercek Altına Aldık /Artfullıvıng

2016 yılı dünya ve Türkiye için pek de iyi geçmedi, hatta bu durum bizleri 2017’nin getireceği “huzur ortamı” hayaline sıkıca bağladı. Peki bunun edebiyata yansımaları nasıl oldu? Hangi kitaplar bu sene daha çok tercih edildi, 2017’de bizi neler bekliyor?

Merak ettiğimiz soruları üç başlıkta topladık ve cevaplarını öğrenmek için yayınevlerinin genel yayın yönetmenlerine sorduk?

1) 2016 yılı edebiyat dünyası için nasıl geçti?

2) Bu yıl okur en çok hangi kitaplarınızı tercih etti?

3) 2017’de okurlarınızla hangi kitapları ve yazarları tanıştıracaksınız?

April Yayıncılık Genel Yayın Yönetmeni Nazlı Berivan Ak

1) Fuarlar, festivaller, ilk romanlar ve yeni hikayeler ile yoğun bir seneydi 2016. Bol bol yazdık, okuduk, seyahat ettik, dinledik ve paylaştık.
Hasan Ali Toptaş, Orhan Pamuk, Hikmet Hükmenoğlu, Şule Gürbüz, Murat Uyurkulak, Emrah Serbes, Yavuz Ekinci, Kemal Varol yeni kitaplarıyla 2016’da okurlarla buluştu. Yazarların enerjisi hepimize, en çok da okurlara iyi geldi.
İlk romanlarda güçlü metinler çıktı bu yıl, Eyüp Aygün Tayşir ve Özgür Mumcu ilk aklıma gelenler. Bob Dylan ve Nobel Ödülü meselesi, Umberto Eco, Harper Lee, Leonard Cohen’in ölümleri yine bu yıldan geriye kalan haberler.

Koreli yazar Han Kang’ın Vejetaryen’inin Uluslararası Man Booker Prize’a layık görülmesi, 2016’nın en iyi kitap seçkilerinde yerini alması yine önemli bir haberdi.

Türkiye’de neredeyse her gün yaşanan korkunç olaylara inat, festivallere, imzalara, söyleşilere, buluşmalara ara vermedik.

Mayıs ayında İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali’nde, Aralık ayında Kara Hafta Polisiye Festivali’ndeydik yazarlarımızla. İTEF’te tema Şehir ve Sesler’di, farklı şehirlerin seslerini, dünyanın dört bir yanından yazarlardan dinledik. Kara Hafta’da ise Georges Simenon’du tema, yine dünyanın dört bir yanından yazarlarla polisiyeyi, edebiyata farklı yaklaşımları, polisiyenin geçmiş ve geleceğini konuştuk. Dediğim gibi, şehri susturmak isteyenlere inat, edebiyatımızla, yazarlarımızla buradayız dediğimiz bir yıl oldu 2016.

2) Melida Tüzünoğlu’ndan Cimri Cömert bu yılın dikkat çeken kitaplarından oldu. Türkçe edebiyatın deneysel kalemi Tüzünoğlu’nun dördüncü romanı Cimri Cömert, dilemmaların fotoğrafıydı.

Özgür Mumcu’dan Barış Makinesi kısa sürede hem Türkçede, hem farklı dillerde büyük başarı gösterdi. Ülkemizde kısa sürede büyük ilgi gören romanın Almanca hakları geçtiğimiz günlerde Random House Germany tarafından alındı. İngilizce, İspanyolca, Katalanca, İtalyanca hakları da hemen devamında satıldı. Özgür Mumcu, Türkçe edebiyattan daima oryantalist beklentiler içinde olanları hayal kırıklığına uğratma pahasına sordu ve yanıtını Barış Makinesi’nde aradı: İnsanlık tarihinin en büyük icadı çalışacak mı?

Saygın Ersin’den Pir-i Lezzet, lezzetli bir okuma deneyimi sundu.

Gastronomik polisiye diyebileceğimiz roman, Osmanlı döneminde yaşayan bir lezzet ustasının hikayesiydi. Güçlü betimlemeleri ve tarihsel altyapısıyla okuyanları hayran bıraktı, Frankfurt Kitap Fuarı’nın gözde kitaplarından oldu, geçtiğimiz günlerde de şahane haberi aldık: 2017 sonbaharında Pir-i Lezzet Almancada!

David Walton’dan Süperpoze: Bir Kuantum Romanı, Olasılıksız hayranlarını sevindirdi. Kuantum, özgür irade, kader gibi konuların paralel kurguyla işlendiği yüksek tempolu bir ilk romandı Süperpoze, yazarı Türkiye’de ağırladık, kuantuma ve polisiyeye dair son derece etkileyici bir sunum gerçekleştirdi, sırada yeni kitapları var. 2016’nın en heyecan verici keşiflerinden biriydi bizim için Süperpoze.

Adam Fawer’dan OZ, büyülü bir okuma deneyimi sundu. Olasılıksız ve Empati’nin ardından, OZ ile Adam Fawer okurlara modern bir masal anlattı, korkusu, gerilimi, sorgulaması bol bir modern masal.

Elliot Ackerman’dan Bedel savaşın yakıcılığını, kendine has diliyle yüzlere çarptı. Algan Sezgintüredi çevirisiyle yayınlanan kitap, Türkiye’de yaşayan gazeteci Ackerman’ın ilk romanıydı. Washington Post, Amazon ve New York Times çoksatan listelerinde yer aldı. Edebiyat çevrelerinden beklenmedik derecede olumlu tepkiler aldı. Yazar Bedel’in ardından Knopf yayınevi ile çoklu kitap anlaşması imzaladı. Türkçede de okurlarını buldu, bulmaya devam edecek. Murat Uyurkulak’tan Merhume erkekliğin çarmıha gerildiği bir roman olarak 2016’nın en önemli kitaplarından biriydi. Yedi yılın ardından Uyurkulak, Merhume ile okurlarıyla buluştu. Tol ve Har’ın ardından Merhume, hem yeni Uyurkulak okurları yarattı, hem sadık okurları için büyük bir sürpriz oldu. Afşin Kum’dan Sıcak Kafa yılı bitirirken taze bir başlangıç müjdeliyordu. OT ve Afili Filintalar’dan tanıdığımız yazarın ilk romanı, ülkeyi dilden dile, dudaktan dudağa kuşatan bir virüs salgınını anlatıyordu. Alper Canıgüz’ün editörlüğünü üstlendiği roman, yerli bilimkurguya önemli bir katkı olarak eleştirmenler ve okurlar tarafından beğeniyle karşılandı.

3) Ne çok proje, ne çok kitap var! Tadımlık şöyle bir özet yapayım:
Jodi Picoult’tan Ayrılık Vakti

Empati Kraliçesi Jodi Picoult’nun çoksatan listelerindeki romanı Ayrılık Vakti, bir kez daha insan olma hikâyesinin sınırlarını sorguluyor. Amazon listelerinde en çok satan listelerinin başındaki kitap, tüm kitapları arasında ayrıksı, özel bir yerde duruyor. Affetmeye, kabullenmeye, baştan başlamaya dair güçlü bir roman okurları bekliyor.

Han Kang’dan Vejetaryen

Uluslararası Man Booker Ödülü’ne layık görülen roman, son yıllarda yazılan en önemli eserler arasında gösteriliyor. Korece aslından Prof. Dr. Göksel Türközü çevirisiyle Türkçeye kazandırdığımız roman bir kadının vejetaryen olma kararı sonrası yaşadıklarının ışığında birçok toplumsal gerçeği aydınlatıyor.

Sezgin Kaymaz yeni romanıyla raflarda yerini alacak 2017’de. Bir kez daha şenlik kıyamet, bir kez daha hayvanlar alemi, bir kez daha Ankara başrolde.

Algan Sezgintüredi, Murat Menteş, Alper Canıgüz, Bahadır Cüneyt Yalçın yeni romanlarıyla 2017’de okurlarla buluşuyor.

Sürprizler, seriler, proje kitaplar ve yeni romanlar ile bu yıla hazırız. 2017’nin hepimiz için güzel bir yıl olması dileğiyle!

Diğer yayınevleri Dogan,Can yayınevlerinin genel yayın yönetmenlerini yorumlarını okumak için linke tıklayın.

http://www.artfulliving.com.tr/edebiyat/yayinevleriyle-2016yi-mercek-altina-aldik-i-9859

 

Follower kaufen YouTube Likes kaufen Insta Follower kaufen YouTube Abonnenten kaufen TikTok Follower kaufen Instagram Likes kaufen TikTok Likes kaufen Deutsche Follower YT Likes kaufen Instagram Views kaufen TikTok Live Zuschauer kaufen Likes kaufen auf Instagram Deutsche Follower kaufen TikTok Views kaufen Buzzfan