1970 Altın Koza Umut Dünden bu güne Altın Koza

İlki 1969 yılında gerçekleştirilen Altın Koza Film Festivali bu yıl 41. yaşını kutluyor. Festivain en çok ödül alanlarından, onur ödüllerine tüm kazananlarına, kaybedenlerine kadar işte dünü ve bugünüyle Altın Koza’nın unutulmaz anları.
Dünden bugüne Altın Koza

İlki 1969 yılında Adana Belediyesi ve Adana Sinema Kulübü öncülüğünde başlatılan “Altın Koza Film Şenliği” Türk Film Arşivinin de katkılarını aldı. Düzenlendiği ilk yılda Adana halkı tarafından sahiplenilen festival, Türkiye’nin önemli kültür sanat etkinlikleri arasına girdi.

İlk Altın Koza’yı Metin Erksan, Kuyu filmi ile En İyi Yönetmen ve En İyi Film dallarında evine götürürken, Fatma Girik, Ezo Gelin ile En İyi Kadın Oyuncu, Yılmaz Güney ise Seyyit Han ile En İyi Erkek Oyuncu ödüllerine sahip olan ilk Altın Koza’lı sanatçılar oldu.

1969 yılında, film dalında Ezo Gelin ikinci, Seyyit Han üçüncü olmuş, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülü Kuyu filmiyle Aliye Rona’ya, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülü Kuyu filmiyle Hayati Hamzaoğlu’nu, En İyi Senaryo Yazarı ödülü Safa Önal’a (Menekşe Gözler filmiyle), En İyi Müzik ödülü Nedim Otyam’a (Seyyit Han filmiyle), En İyi Görüntü Yönetmeni ödülü Gani Turanlı’ya (Seyyit Han filmiyle), En İyi Stüdyo ödülü ise Lale Filme (Kuyu filmiyle) verilmişti.

1970’de en iyi film Yılmaz Güney’in yönettiği Umut filmi seçilirken, en iyi yönetmen ödülünü “Linç” filmi ile Bilge Olgaç, en iyi kadın oyuncu ödülünü “Boş Beşik” filmi ile Fatma Girik, en iyi erkek oyuncu ödülünü “Umut” filmi ile Yılmaz Güney aldı

YILMAZ GÜNEY’E 3 ÖDÜL BİRDEN

1971 yılında düzenlenen Altın Koza’ya ise Yılmaz Güney damgasını vurdu. Güney, “Ağıt” filmi ile en iyi film, en iyi yönetmen ve en iyi erkek oyuncu ödüllerini, Fatma Girik ise “Acı” filmi ile en iyi kadın oyuncu ödülünü aldı.

1972’deki Altın Koza’yı Yılmaz Duru “Karadoğan” filmi ile en iyi film ve en iyi yönetmen dalında alırken, en iyi kadın oyuncu ödülünü “Zehra” filmi ile Hülya Koçyiğit, en iyi erkek oyuncu ödülünü de “Yaralı Kurt” filmi ile Cüneyt Arkın aldı.

1973’deki Altın Koza’da en iyi film ödülünü Ömer Lütfi Akad’ın “Gelin” filmi, en iyi yönetmen ödülünü “Canım Kardeşim” filmi ile Ertem Eğilmez, en iyi kadın oyuncu ödülünü “Mahpus” filmi ile Türkan Şoray, en iyi erkek oyuncu ödülünü “Utanç filmi” ile Kadir İnanır aldı.

1973 yılına kadar şenlik 5 kez Adanalılar ve sanatçılarla kucaklaştı. Şenlik, ardından ekonomik imkansızlıklar nedeniyle 18 yıl sürecek suskunluğa gömüldü.

https://www.hurriyet.com.tr/gundem/dunden-bugune-altin-koza-15830951