Salgından ‘ilk etkilenen’ müzik dünyası ne istiyor? – Esin İleri

Korona virüsü salgının her alanda etkilerini hissettirdiği bugünlerde, albüm çalışmaları sekteye uğradı, konserler iptal edildi ya da ertelendi. Müzisyenler Hüsnü Arıkan, Serenad Bağcan, Gülce Duru, Eylül, Rewşan, Cenk Taner ve Taner Öngür ile menajer Burçin Gülbahar, prodüksiyon amiri Çağrıhan Yapıcı, görsel yönetmen Recep Yılmaz ve MESAM Yönetim Kurulu üyesi Ali Haydar Timisi salgın döneminden müzik dünyasının nasıl etkilendiğini, salgının ekonomik boyutlarını, geleceğe dair endişe ve beklentilerini anlattı.

16 Mart günü, İçişleri Bakanlığı hazırladığı “Coronavirüs Tedbirleri” konulu ek genelgeyi 81 il valiliğine gönderdi ve 17 Mart’tan itibaren tiyatrolar, sinemalar, konser salonları ve gösteri merkezlerinin faaliyetleri süresizce durduruldu. Nisan’da yapılacak olan İstanbul Film Festivali ve sinema filmlerinin gösterim tarihleri bir bir ertelendi, tiyatro oyunları, konserler iptal edildi ve bilet ücretlerinin bir kısmı seyirciye iade edildi.

Geçtiğimiz hafta, korona virüsü salgını ve tiyatro bağlamında ele aldığımız kültür sanat ortamının bu haftaki ayağı müzik sektörü. Müzik dünyasının salgın dönemini nasıl deneyimlediğini, bu dönüşümün hem kişisel hem de ekonomik boyutlarını, sanat alanında örgütlenme meselesini ve geleceğe dair tahayyüllerini, endişelerini, beklentilerini müzisyenler Hüsnü Arkan, Serenad Bağcan, Gülce Duru, Eylül, Rewşan, Cenk Taner ve Taner Öngür ile menajer Burçin Gülbahar, prodüksiyon amiri Çağrıhan Yapıcı ve görsel yönetmen Recep Yılmaz ve MESAM Yönetim Kurulu Üyesi Ali Haydar Timisi ile konuştuk.

Taner Öngür: Dijitale pek sıcak bakmıyorum açıkçası, playlistlerde ondan bir parça, bundan bir parça var. Müzik yapan insanları pek önemsemeyen ama onların yaptığı müziği tüketen bir yaklaşım. Çünkü müzik yapan insanlar için bir albüm bir konsepttir, bir yazarın hikâye kitabı gibidir. Birbiriyle ilişkisi vardır şarkıların, ya da bir konu ele alınmıştır.

‘BU DURUMDAN ETKİLENENLER AİLELERİ İLE BİRLİKTE 500-550 BİN KİŞİ CİVARINDA’

Korona virüsü salgınıyla birlikte konser salonları, sahneler, kayıt stüdyoları kapatıldı, albüm çalışmaları sekteye uğradı, konserler iptal edildi ya da ertelendi. Sahnede izlediğimiz, evde, sokakta şarkılarını dinlediğimiz müzisyenler dışında bir de görmediğimiz, ama arka planda çalışan, albümlerin hazırlanmasından konserlerin düzenlenmesine kadar geniş bir alanda emek veren çok sayıda müzik insanı da şu anda gelirlerinden yoksun kaldı.

Emekçiler, salgın nedeniyle olağanüstü bir durum yaşanan bu günlerde bu süreci nasıl karşıladı?

Yazının devamını okumak için tıklayın