Alsaray Sineması – Necip Koni, 1950/1975

ALSARAY SİNEMASI – ADANA *** ( 1950 – 1975 )
Nostaljik olarak eski sinema anılarımdan bir bölüm.
Merhabalar,
Geçenlerde İzmir “9- Eylül” üniversitesi güzel sanatlar fakültesi sinema- tv bölümünden öğretim üyesi Sn. Zühal Çetin Özkan hanım efendiyi çekim ekibi ile birlikte Adana’da ” Türkiye’deki eski sinemalar ” ile igili hazırladıkları belgesel bir filminin, Adana bölümünde kendilerine yardımcı olmaya ne derecede faydalı olabildim, onu bilemiyorum ancak onlarla birlikte iki gün beraberce bir çalışma gerçekleştirdik ve bundan da çok mutlu olup, eski nostaljik günlerimi hatırlayınca epeyce duygulandım..
Hatırladığım kadarı ile ( 1950 – 1975 ) yılları arasında Adana’da hatta Çukurova bölgesinde dahi sinema kültürü ve sektöründe simgeleşmiş, kışlık kapalı bir sinemadan bahsetmek istiyorum.
Alsaray sineması, ilk yapılışı 1940 yılları içinde “Elhamra sineması” olarak faaliyet gösteren, daha sonra “Alsaray sineması” olarak yeni isim, yeni plan ve yeni dekorasyonu ile uzun süre kaliteli vizyon filmlerini Adana’lı sinema severlere büyük bir zevkle izlettirmiştir.
Haftanın altı günü Pazartesi – Cumartesi seanslarındaki saatleri : (14.00 – 16.30 – 18.45 ve suare 21.00) olmak üzere günde dört gösterim yapan ve sadece Pazar günleri ise bu seanslara ilave olarak çocuklar için sabah saat : (10.00) ‘da çocuk filmleri gösterirdi.
Alsaray sineması haftada bir gün Pazartesi günleri vizyondaki filmlerini değiştirirdi. İşte onun içinde bizlerde bu sinemaya mutlaka haftada bir gün abaonman gibi giderdik. Hatırladığım kadarı ile diğer sinemalarda bilet fiyatları iki film birden 175-Kuruş iken Alsaray sinemasında bir film yani bir seans bilet
ücreti ise 225-Kuruşdu. Hatta teşrifatçı ağbeylere de 25-Kuruş bahşiş verirdik.
Alsaray sineması çok şık ve güzel bir sinemaydı. O geçmiş günlerdeki Adana’da. Adana’nın en şık hanımları ve beyleri sanki kıyafet balosuna gider gibi, defile yaparcasına çok şık kiyafetleri ile giderlerdi Alsaray sinemasına.
Yine hatırladığım kadarı ile o hafta gösterimdeki filmin saat : (16.30)’daki seansı orjinal kopyası şeklinde İngilizce, Fransızca, Almanca veya İtalyanca olarak filmin menşeği olan ülkenin lisanı ile gösterilirdi.
Yani kısacası ” Alsaray sineması ” o dönemin Adana ve çevresinde adeta bir markaydı.
Alsaray sinemasının göstermiş olduğu bazı hafızalarımızda kalan filmlerden ;
1* Ben-Hur, 1959 tarihli sinema filmi. Yönetmeni William Wyler olan film, bugün Lew Wallace’nin romanı <ı>Ben-Hur A Tale of the Christ`in en ünlü sinema uyarlamasıdır. Başrollerde, Judah Ben-Hur rolüyle Charlton Heston ve Messala rolüyle Stephen Boyd vardır.
(Kaynak) * Vikipedi, özgür ansiklopedisi
2* On Emir – (1956, ABD) tarihli sinema filmi, Yönetmen: Cecil B. DeMille. Başrol Oyuncuları: Charlton Heston Yul Brynner
The Ten Commandments: Musa henüz bir bebekken terkedilmiştir. Onu paçavralar içinde bulup Mısır sarayına getiren kişi Firavun’un kızkardeşinden
3* Gigi – 1958 tarihli sinema filmi. Gigi Oyuncuları. Tüm Oyuncular ve Kadro · Leslie Caron · Louis Jourdan · Maurice Chevalier · Jacques Bergerac · Eva Gabor. Filmin Özeti …Paris’in en saygın ve titiz bekarı (Louis Jourdan) bunları Gigi’nin (Leslie Caron) önüne … Film Müzikleri : Frederick Loewe Oyuncular : Leslie Caron …
4* Rüzgâr Gibi Geçti – (film, _1939) tarihli sinema filmi,
14 dalda (En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında iki oyuncuyla) Oscar’a aday olmuş ve 9 dalda ödül kazanmıştır. Film ayrıca Oscar ile onurlandırıldı … Tüm Oyuncular ve Kadro · Clark Gable · Vivien Leigh · Richard Farnsworth · Leslie Howard · Victor Jory.
5* ‘Kwai Köprüsü’, 1957’de sekiz dalda Oscar’a aday olmuş ve En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü, En İyi Kurgu . Film İkinci Dünya Savaşı sırasında Japonlar tarafından Burma`da esir alınan bir grup İngiliz askerinin hikayesini anlatır. Kwai Köprüsü oyuncuları: Tüm Oyuncular ve Kadro · Alec Guinness · William Holden · Jack Hawkins · André Morell · Ann Sears.
6* Bazıları Sıcak Sever – Some Like It Hot – (1959, ABD- MGM (Metro Goldwyn Mayer) tarihli sinema filmi
Tüm Oyuncular ve Kadro · Marilyn Monroe · Jack Lemmon · Tony Curtis · George Raft · Nehemiah Persoff.
Filmde efsanevi sarışın yıldız Marilyn Monroe’ya Tony Curtis ve Jack Lemmon eşlik ediyorlar. …
7* Doktor Jivago, 1965 ABD yapımı dramatik dönem filmidir. Üçbuçuk saat uzunluğundaki bu uzun soluklu tarihi filmin özgün adı Doctor Zhivago dur. … Doktor Jivago ~ Doctor Zhivago: 1917 Sovyet Devrimi öncesi ve sonrasını yaşıyan bir burjuva aydını Dr.jivago’nun öyküsü. Devrimle birlikte inandığı tüm değerler silinip yerine yeni sistemin gelişi Dr. Yuri Jivago’nun hayatını alt üst eder, savaşın acımasızlığını yaşayan Dr. bir yandan da iki kadın arasında kalır…. Bir kuşağın unutamadığı filmler arasında başı çeken ‘Doktor Jivago’, Boris Pasternak’ın romanından yapılan görkemli bir uyarlama. Önemli rollerinde Omar Sharif, Julie Christie, Geraldine Chaplin, Rod Steiger, Alec Guinness ve Tom Courtenay’ın oynadıkları filmin yapımcısı Carlo Ponti’dir. Müzikleri ise Maurice Jarre’a aittir. Filmin özgün müziği Jarre’a Oscar ve Altın Küre ödüllerinin yanısıra bir de Grammy ödülü kazandırmıştı.
(Kaynak) * Vikipedi, özgür ansiklopedisi
SEVGİLER, SELAMLAR ve SAYGILARIMLA…