Çukurova Kitap Fuarı’nda Ahmed Arif ve Yılmaz Güney anılacak – Doğan Hızlan

YARIN saat 12.00 itibariyle 9 gün süresince, Adana kitabın, kültürün başkenti oluyor. Çünkü 10’uncu Çukurova Kitap Fuarı başlıyor.

15 Ocak Pazar akşamına kadar kitapseverleri ağırlayacak fuarda paneller, söyleşi ve çocuk etkinliklerinden oluşan 70 kültür etkinliği düzenlenecek.

Bu etkinliklerde aralarında Gülten Dayıoğlu, Muzaffer İzgü, Mustafa Armağan, Canan Tan, Ahmet Şimşirgil, Ayşe Kulin, Yavuz Bahadıroğlu, Mehmet Ali Bulut,Canan Karatay, Ahmet Ümit, Yılmaz Özdil, Cemalnur Sargut, Mavisel Yener, Şebnem İşigüzel, Sinan Yağmur, Deniz Kavukçuoğlu, Fatoş Güney, Altan Öymen, Enver Aysever, Sevil Atasoy, Sinan Canan, İbrahim Kaboğlu, Ercan Karakaş, Nuray Sayarı, Yekta Kopan, İsmail Saymaz, Feyza Hepçilingirler, Azra Kohen, Rıza Kıraç, Koray Yersüren, Büşra Küçük, Kahraman Tazeoğlu, Ataol Behramoğlu ve İpek Ongun’un olduğu 300 yazar katılıyor. 300’e yakın yayınevinin katıldığı fuarda, 10 yıldır Çukurova Kitap Fuarı’na katılan 23 yayınevine plaket verilecek.

Yılın ilk fuarı, her sene olduğu gibi birbirinden önemli ‘özel’ etkinliklere de ev sahipliği yapıyor.

Bunlardan ilki yazar, sinemacı Yılmaz Güney için düzenleniyor.

Çukurova Kitap Fuarı, sinemamızın önemli ismi Yılmaz Güney’i 7 Ocak Cumartesi günü İthaki Yayınları tarafından düzenlenecek söyleşiyle anıyor. Etkinlikte Fatoş Güney, Yılmaz Güney’in edebiyatı, yaşamı ve sinemasını anlatacak.

Diğeri ise iyi şair Ahmed Arif için düzenleniyor. Şair Ahmed Arif, 90’ıncı doğum günü vesilesiyle Metis Yayınları ve TÜYAP tarafından düzenlenecek Şeyhmus Diken’in konuşmacı olarak katılacağı söyleşiyle 13 Ocak 2017 Cuma günü fuarda anılacak.

***

FUAR vesilesiyle Adana’nın kültür başkenti olacağını söylemiştim…

Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nin içinde yer alan Abidin Dino Sergi Salonu’nda dün akşam, ‘Adana’nın İzini Tarihe Bırakan’ başlıklı Şemsettin Başkurt ile Adnan Ateşok’un resimlerinin yer aldığı bir sergi açıldı.

Seyhan Belediyesi, Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu, Adana Lions Kulüpleri ve sanat, eğitim, meslek kuruluşlarının birlikteliğinde düzenlenen serginin küratörlüğünü
S. Haluk Uygur ile Mehmet Emin Arıcı üstlenmiş.

Serginin sıra dışı bir hikâyesi var; onu paylaşmalıyım.

Şemsettin Başkurt, Adana’da resim öğretmenliği yaptığı yıllarda Abidin Dino ile tanışır. Bu tanışma yıllar sürecek bir dostluğun başlangıcı olur. Hatta yıllar sonra Abidin Dino, Paris’te Şemsettin Başkurt sergisini açmak için girişimlerde bile bulunur. Ancak bazı sebeplerden ötürü Paris’te açılamayan sergi, öğrencisi ve aynı zamanda yakın dostu olan Yaşar Kemal tarafından İstanbul’da gerçekleşir!

Aynı dönemlerde Adana’da yaşayan diğer bir usta ise Adnan Ateşok’tur. Resim yapmayı bir yaşam tarzı olarak belirleyerek çok sayıda eser üreten sanatçı, başka sanatçılara da destek vermek için Adana’nın ilk özel sanat galerisini açar. Adnan Ateşok Sanat Galerisi, hem Altın Koza Film Festivali kapsamında hem de özel birçok sergiye ev sahipliği yapar.

İşte sergi, Adana’nın izini tarihe bırakan bu iki ismin eserlerini bir araya getiriyor.

***

ÇUKUROVA KİTAP FUARI’nda ziyaretçiler okur/yazar buluşmalarının mutluluğunu yaşayacak. Girişin ücretsiz olduğu fuar 10.00-21.00 arasında gezilebilir. Son gün kapanış saati ise 19.00.

Kaynak: Hürriyet