O fütursuz virüs, aramıza karışıp bazılarımızın sağlığını didiklemeye başlamadan önce ne çok etkinlik düzenlenirdi Adana’da… Ilık sonbahar mevsiminde açılan galeriler, sanat evleri, atölyeler, sahneler vd. güneşin sıcağı fitillediği ilkyaz aylarına kadar kapanmazdı. Resim, fotoğraf, heykel, seramik ve daha nice dallarda düzenlenen etkinliklerde sanat dostları bir araya gelir, ticari kaygılardan uzak bir sinerji oluştururlardı. İlk darbeyi pandemi döneminde aldıktan sonra biraz toparlanmaya başlamışken, 6 Şubat depremiyle dizlerinin bağı çözüldü sanat hayatımızın.
Demem o ki; Eylül ayının yerini Ekim’e devretmek üzere olduğu vakitlerdeyiz. Ve geleneksel Altın Koza gibi büyük organizasyonlar dışında, pek hareket görünmüyor kentimizde. Bir zamanlar 75. Yıl Sanat Galerisi’nin bulunduğu zemindeki kocaman çukuru, Adana Ressamlar Derneği – Kaman Sanat Galerisi’nin kilitli kapısını gördükçe yüreğim üşüyor. Yine de umutluyum; yeni açılacak sanat merkezlerinin hayatımızı kucaklayacağı günleri sabır katmanlarımı yükselterek bekliyorum.
…
Adana’da hâl böyleyken, Çukurova’mızın kadim kenti Tarsus’ta ve Mersin’de sanatsal hareketlilik sürüyor… Bu bağlamda, Ressam Nagihan Kargılı Tokgöz, izleyicilerin yoğun ilgi gösterdiği ilk kişisel etkinliğini Tarsus Belediyesi Mehmet Bal Sanat Galerisi’nde gerçekleştirdi. Çeşitli tekniklerle farklı tarzlarda üretilmiş 50 tablonun yer aldığı sergi, 25 Eylül Pazartesi günü saat 17.00’de, aralarında Adanalı sanat dostlarının da bulunduğu çok sayıda davetlinin katılımıyla açıldı. Hayatımıza renk katan sanatsal oluşum, “Geçmişten Günümüze” başlığıyla sunuldu. Küresel dilde “retrospektif” denilen, Türkçede “dünden bugüne” çevrisiyle kullanılan sergideki çalışmalar ilgiyle izlendi, beğeni topladı.
Yağlıboya, akrilik gibi tekniklerle yapılmış ölü doğa (natürmort) , manzara (peyzaj) ağırlıklı tabloların arasında yer alan Mustafa Kemal Atatürk portreleri dikkat çekti, hayranlık uyandırdı. Konuklarıyla tek tek ilgilenen, resimlerini oluşturduğu dönemde hissettiklerini anlatan ressamımızın heyecanı ve mutluluğu davetlilere de yansıdı. Canlı müzik eşliğinde coşkulu bir şölene dönüşen serginin açılış süreci, sanatın bütünleştirici gücünü bir kez daha ortaya koydu. Dünden bugüne gelip Tarsus’u bir kez daha renklendiren tablolar, 30 Eylül 2023 tarihine kadar sanat dostlarını ağırlamaya devam etti.