“Mitili atmak”, “karsambaç”, “Banadura”, “balcan”… Bu deyim ve sözcükleri hiç duydunuz mu? Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, babannesinden dinlediği Adana’nın yöresel tabirlerinin yanına kendi keşfettiği sözcükleri mizah hissiyle de bezeyerek kitaplaştırmıştı. “Babaannemin Lügati” Kozanoğlu’nun ilk kitabı.
Bir dönem ÖDP Genel Başkanlığı da yapan iktisatçı Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu: “Başında ’level atlamak’, ’damage koymak’ tarzı bazen anlayamadığım bir lügatle konuşuyor. Annemin kelime dağarcığının 2017’nin teknolojik gereklerine, sorunlarına çare olması elbet mümkün değil. Ne var ki bu objektif gerçeği saptamak, köklerimizden kopmayı da gerektirmiyor.”
Kozanoğlu son olarak da kitabından bazı örnekler vererek şunları söyledi: “Örneğin ’mitili atmak’, Adana’ya özgü postu sermek anlamında bir deyim. Karsambaç, sıcak yaz günlerinde üzerine tatlı bir şurup serpilerek yenen rendelenmiş buza dayalı ucuz bir tatlı; şimdi benzerine bizim çocuklar ’slushy’ adı altında bir ton para döküyorlar. ’Banadura’ domatesin, ’balcan’ patlıcanın Adana’da yaygın kullanılan Arapçası; ne var ki annemin biraz köylü ağzı bulduğundan olsa gerek, lügatinde bulunmaması nedeniyle yer vermedim. Bu nedenle kitap Adana ağzı tüm ifadeleri içerme iddiası taşımıyor.”
Kaynak: www.cnnturk.com