İsmail Güneş ”Osmanlı İmparatorluğu’nda Adana, Mersin ve Osmaniye’deki okulları gösteren harita”

Matbaa-ıAmire adı verilen ilk devlet matbaasıIII. Selim döneminde İbrahim Müteferrika ve Yirmisekiz Çelebizade Sait Efendi’nin iş birliği ile kurulmuştur. Matbaa-ı Amire tarafından Eylül 1330 (Eylül 1914) tarihinde Osmanlı Türkçesi ile yayınlanan Osmanlı İmparatorluğu’nda Adana, Mersin ve Osmaniye’deki okulları gösteren haritayı sizlerle paylaşmak istiyorum.
Belgenin açıklamasında biraz eski dille olsa da belirli ölçüde anlaşılabilecek şekilde şu açıklama bulunmaktadır.
“Adana Vilâyeti. Haritada kırmızı daireler kable’l-inkılâb mevcud olan ve siyah daireler bade’l-inkılâb 1330 senesi eylülüne kadar tesis ve küşad edilmiş bulunan mekâtibe delâlet eder. Çift çizgili olanlar inas mekatibidir. Dairelerin içindeki taksimat mekatibin kaç dershaneli olduğunu ve üzerlerindeki arkam kasaba dahilinde o nev’ mektebten kaç tane bulunduğunu irae eder. Muhtelit mektepler zükûr mekatibi meyanındadır. Müsellesler altıdan fazla dershanesi olan mekatibi gösterir.”
Belgenin Orijinal fiziksel yeri Salt Araştırma arşivinde yer almakta olup online https://archives.saltresearch.org/handle/123456789/109068 adresinden erişilebilir.

Adana Vilâyeti. Haritada kırmızı daireler kable’l-inkılâb mevcud olan ve siyah daireler bade’l-inkılâb 1330 senesi eylülüne kadar tesis ve küşad edilmiş bulunan mekâtibe delâlet eder. Çift çizgili olanlar inas mekatibidir. Dairelerin içindeki taksimat mekatibin kaç dershaneli olduğunu ve üzerlerindeki arkam kasaba dahilinde o nev’ mektebten kaç tane bulunduğunu irae eder. Muhtelit mektepler zükûr mekatibi meyanındadır. Müsellesler altıdan fazla dershanesi olan mekatibi gösterir.