Müzisyenler için NFT

Sinem Vural

Kripto paranın sanatla ilişkisi kendini NFT adı verilen Non-Fungible Token’la (Değiştirilemez jetonlar) gösterdi. NFT, çok geniş kapsamlı bir alan.

Bir tweet, tablo, anı, GIF, klip ya da şarkı gibi birçok üretim içine girebiliyor. Peki, geleceğin en önemli müzik gelir yöntemi olarak öngörülen NFT, müzisyenlerin hayatlarını kısa dönemde etkiler mi? Burada sadece ünlü isimler, ününe ün katar, diğerleri yine yerinde sayar mı?

Son datalara bir şarkıcı, dijital dinlenme ve albüm satış gelirlerinden sadece yüzde 12’lik bir pay alabiliyor. Ortada konser ya da turne de kalmayınca müzisyenler için ciddi bir maddi kayıp ortaya çıkıyor. O yüzden de tüm dünyada gözler bu yeni yükselen ‘para kazanma kapısı’ NFT’ye çevriliyor.

NFT, blockchain teknolojisine dayalı, limitli üretilen, sanatçının imzasını taşıyan, kopyalanamayan ve alıcısı tarafından da sadece transfer edilmek yoluyla elden çıkarılabilen dijital ya da kripto eserlerin tanımı.

Sanatçılar, bir NFT eser satışından yüzde 50’nin üzerinde kâr elde edebiliyor.

Bu da ilginin bu alana kaymasını sağlıyor. Öyle ki sanatçı eserinin bir sonraki satışından da kendi payına düşeni alabiliyor ve her defasında kazanıyor. Yani sistem “adalet” vadediyor.

NFT’nin müzik dünyasındaki ilk karşılığını ise Grimes aldı. Elon Musk’ın da sevgilisi olan Grimes, kardeşiyle NFT koleksiyonu “WarNymph”i piyasaya sürdü.

Koleksiyon, çizimler, resimler ve türünün tek örneği bir multimedya şarkılarını içeriyordu. Nifty Gateway platformunda tek bir NFT eseri, 5,8 milyon dolara satışa çıktı.

Eser, şubat ayının sonunda 3LAU yani 11.6 milyon dolara satıldı.

Kings of Leon da bu yöntemi kullanan ilk rock grubu oldu ve son albümü “When You See Yourself”i buradan satışa çıkardı.

DJ Steve Aoki ise şarkısının satışından 4.25 milyon dolar kazandı. Müzisyenler satışını yaptıkları eserlerinin mülkiyet hakkını tamamen başkasına devrediyor. Tamamen alıcı özelinde kaldığından da bu şarkıları, başka hiçbir yerde yayınlayamıyorlar.

Yani eşsiz kulis deneyimi, imzalı plaklar, konser biletleri, posterler gibi koleksiyon değeri olan her şeyin yanına NFT’ler de ekleniyor.

Eğer coinleriniz varsa NFT eserlerine sahip olabiliyorsunuz.

Müzisyenlerin NFT üretimindeki temel neden trendi yakalamak değil, değerini maddi olarak da görebilmek. Bu heyecanlanma belki NFT’nin gereğinden fazla abartılmasına, alınan eserlerin değer kaybetmesine neden de olabilir.

Ancak bu sistem, büyük şirketlerin telif politikalarını ve sanatçıların mutsuzluğunu fark etmesini sağlayacaktır. Şu bir gerçek ki sanatçılar, NFT platformlarına özel eserler yapmak için motive oldu ve görünen o ki bu artarak devam edecek…

Makalenin devamı linkte,

https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/sinem-vural/muzisyenler-icin-nft-41771092