Nilay Erdönmez, ‘Kadının Sözü Var’ dijital tiyatronun yönetmenliğini üstlendi

Gedik Sanat’ın yeni projesinde, “Kadının Sözü Var” diyor ve toplumumuzda pek çok kadının henüz hâlâ söylenmemiş, söylenememiş sözlerine, evlerinin kapalı kapılarının ardında kalıp da anlatılamayan hikâyelerine ve bunların mevcut nedenselliklerine dikkat çekiyor.

Bu proje Gedik Sanat’ın daha önce yapmış olduğu “Kadının Sözü Var” koro projesinin bir devamı niteliğinde. 

Kadının Sözü Var, 28-29-30 Ocak tarihlerinde Gedik Sanat ve İstanbul Gedik Üniversitesi YouTube kanallarında eşzamanlı olarak saat 21.00’de yayında olacak.

https://www.youtube.com/channel/UCFrVnWOuvODIKnecG2BhYUw

Gedik Sanat Genel Sanat Yönetmeni Caner Akgün, Nilay Erdönmez’den bu başlık altında izleyeceğimiz yeni bir dijital tiyatro projesi yapmasını istemiş. Geçen sezon da yine Karantina Halleri başlığı altında bir başka dijital tiyatro projesi daha yapmışlardı ve “Kadının Sözü Var, Tiyatro” böylelikle Gedik Sanat’ın ayrıca ikinci dijital tiyatro projesi olmuş oldu. Bu çok değerli bir fikir ve çok değerli bir başlık.

HASSAS BİR CÜMLE…

Erdönmez’e “Kadının Sözü Var cümlesi”… dediğimde şöyle cevaplıyor: “Kadının Sözü Var cümlesi benim için de fazlasıyla hassas bir cümle ve bu başlık altında bir proje tasarlayacaksam ve bir hikâye anlatacaksak, bu karakter veya karakterler kim olmalı, hangi kadını ya da kadınları anlatacağız soruları çok önemli. “Kadının Sözü Var” cümlesinin yapısı ve anlamı gereği, eğer sözünü söyleyebilen bir kadın karakterin dünyasına gidersem bu cümlenin hakkını veremeyeceğimizi hissettim hep. Çünkü kadının sözü hâlâ var ise bu demektir ki söylenmesi gereken cümleler henüz yeterince söylenememiştir, yahut söylendiyse de ulaşması gereken kişilere ya da yerlere gerçek anlamda gidememiştir ve o cümle yeniden kurulmalıdır. Uzun taramalardan sonra Gaye Boralıoğlu’nun ‘Ömrüm Oldukça’ öyküsündeki Nurhayat karakterinin konuşmuyor oluşu fazlaca dikkatimi çekti.” 

Nurhayat, erkek şiddetine maruz kalan kadınlardan yalnızca biri ve bu şiddet onun hikâyesinde, ne yazık ki Nurhayat’ın tüm hayatını bambaşka bir yere evrilten bir nefsi müdafaa ile sonlanıyor. Nurhayat, hikâyenin diğer kahramanı olan erkek karakterin çocukluğunda, annesinin altın günlerine gelen mahalleden bir abla bu arada. Ve biz oyunda erkek karakterin ağzından tüm hikâyeyi takip ediyor ve öğreniyoruz. 

https://www.cumhuriyet.com.tr/kultur-sanat/nilay-erdonmez-kadinin-sozu-var-dijital-tiyatronun-yonetmenligini-ustlendi-1903166?utm_medium=Kategori%20Sayfasi&utm_source=Cumhuriyet&utm_campaign=Kategori%20Sayfasi