Müjde Yazıcı Ergin
Türkiye’de en fazla yeni şarkı, video, düet üretilen müzik türü rap olsa gerek. Bu, aslında sadece rap’in son yıllarda popüler olmasıyla ilişkili değil. Türkçe rap’te iyi veya kötü olmasına bakılmadan; üretilen her şeyi paylaşma kültürü kaset, korsan, CD veya sosyal medyanın ilk zamanlarından bu yana yerleşik bir halde devam ediyor.
Bu nedenle arşivleri karıştırdığınızda karşınıza yüzlerce iyi/kötü Türkçe rap albümü, binlerce şarkı çıkabilir. Teknik olarak müzik paylaşımının veya dinleyici olarak müziğe ulaşmanın son derece hızlandığı aşikar. İnternet kafelerde bir rap şarkıyı indirmek için bir saat bekleyen nesil ile bir şarkıya anında ulaşan nesil günümüzde; Youtube’da, Spotify’da, Apple Music’te vb. buluşuyor.
Teknolojik gelişmeler müzik endüstrisini yeniden şekillendirirken sosyal medya müzisyenler için adil bir paylaşım alanı sunsa da müzik paylaşım platformlarının ‘Unkapanı’ zihniyetiyle yönetilmesi kaliteli olmayan müziği gözle görünür kılıyor. Bu durumun kültürel olarak gerilemeye sebep olduğunu gözardı edemeyiz.
Her müzisyen belli bir konuya odaklanıyor
Sarp Palaur, rap ismiyle Şanışer; rap müziğin içinin boş olmadığını, bu türün piyasadaki salt eğlenceye dayalı örneklerinin insanları uyutmaya yaradığını ve sesini duyarlı bir şekilde yükseltebilenlerin müziği olduğunu hatırlatmak için önümüzdeki günlerde fazlasıyla konuşulacak bir projeye imza attı. ‘Susamam’ adlı bir şarkı hazırlayıp videosu için de kamera arkasına geçen Şanışer, 20 müzisyeni ‘bir şarkının çatısı altına’ topladı.
Müziğin eğlendirmekten veya kalabalıkları hoş tutmaktan ibaret olmadığına; bir şeyleri değiştirebileceğine inanan 20 müzisyen, doğa, adalet, eğitim, kadına şiddet, hayvan hakları gibi birçok konuda susamadıklarını #Susamam adlı projede dile getirdi. Bu gece (5 Eylül) 00:00’da yayınlanacak şarkıda her müzisyen belli bir hashtag hakkında rap yapıyor.
Yazının devamını okumak için tıklayın