Sanatla Güçlenen Gönüller – Kudret Sönmez

S. Esin Küçüktatıl

Sanatsal arayış ve dokunuşlarımızı umut dolu zeminlerde genişletmeye devam ederken… Hayatın olumlu yanlarını içererek boyutlanan sayfamız, koronalı sıkıntılara rağmen estetikle bütünleşebileceğimizin ve hiçbir engelin yürek tuvalimizdeki renkleri örtemeyeceğinin örnekleriyle hayatlara müdahil oluyor.

Bana ulaşan bilgiler doğrultusunda değerlendirme yaptığımda, malûm salgının bertaraf edileceği önümüzdeki aylarda (ki bu gelişmenin tez vakitte oluşması dileğimdir) günümüzü anlatan kompozisyonlarla beslenmiş pek çok sanatsal etkinlikle karşılaşacağımızı düşünüyorum… Özellikle de plastik sanatların resim, heykel, rölyef gibi dallarıyla örülmüş sergileriyle sıkça karşılaşacağımızdan eminim… İşte ileriye böyle yaklaşınca insan, sanattan, sanatçıdan, sanatçı adaylarından ve gönüllerini sanatla besleyen dostlarımızdan gelecek yeniliklere merak duymadan edememiyor sanırım.

***

Çukurova’nın Kozan’ında doğmuş S. Esin Küçüktatıl… Lise öğrenimini memleketinde tamamlamış. Çukurova Üniversitesi Resim-İş Öğretmenliği Bölümü’nde aldığı başarılı eğitim, ona görsel sanatlar öğretmeni olmanın kapılarını açmış. Halen Tarsus’ta yaşayan ve Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde öğretmen olarak görev yapan Küçüktatıl, Tarsus Ressamlar Derneği’nin düzenlediği çeşitli sosyal etkinliklere katılmış. İlk kişisel resim sergisini, tarihçesi yaklaşık 10.000 yıl öncesini işaret eden bu muhteşem kentte açmış. Ardından, Mısır-Sharm El Sheki, Arnavutluk, İtalya, Romanya ve Bulgaristan gibi ülkelerde oluşturulan uluslararası resim çalıştaylarına katılmış. Yanı sıra Kuşadası, Kırklareli, Çanakkale, Mersin, Tarsus ve Adana’da boyutlandırılan geniş kapsamlı etkinliklerde yer almış.

RESİMLE SÜREN BİR HAYAT

Ömrünün önemli bir dilimini sanata adayarak sürdüren Esin Küçüktatıl, konuya dair duygu ve düşüncelerini şu sözlerle anlatıyor:

“Sürrealist akımın etkisinde kalmış, insan figürlerinden oluşan yarı soyut, yarı gerçekçi resimler yapıyorum. Ayrıca, çocuk hikâyeleri resimliyorum. Bu doğrultuda pek çok kitap kapağı çalışması yaptım. 2017 yılında ‘1. Tarsus Siptilli Uluslararası Resim Çalıştayı’nı organize ettim. Yine aynı yıl, Tarsus’ta iki arkadaşla birlikte Tanessa Sanat Evi’ni açtık. Burada resim kurslarının yanı sıra, çeşitli çalışmalar yaparak sergiler açtım. Üniversiteye hazırlık resim bölümüne öğrenci yetiştirdim. Şu an, evimin bir odasında resim üretmeye devam etmekteyim.”

GELİŞEN YAKLAŞIMLAR

“Resimlerimde hayal gücümden yola çıkarak renklerin uyumuna, estetik güzelliğine, biçim ve formuna önem veririm… Biraz soyut, biraz figüratif, bazen tamamen soyut, stilize edilmiş figürlerin de içinde yer aldığı düşsel resimler yapıyorum. Bu benim tamamen hayal gücümden kaynaklanan biçimler, formlar ve lekeler. Benim için önemli ola,n sanatsal gerekliliklerin yerine getirilebilmesi ve resmin özgün olmasıdır. Sanat için sanat olduğunu düşünüyorum. Yağlıboya tekniğiyle başladım resimlerime. Karışık tekniğin yanı sıra, çoğunlukla akrilik boya tekniğini kullanıyorum. Son günlerde yaşadığımız kısıtlı günlerde, resme ara vermeden üretmeye devam ediyorum. Sanatla evde kalmak, belki de bir sanatçının kalabalıklardan kaçıp renklerin sessizliğinde kaybolmak, en çok yapmak isteyeceği bir şeydir. Bütünüyle izole olup hayal dünyasında gezinmek, ruhunu renklerle, biçimlerle besleyerek çıktığı düşsel yolculuklarda kendini bulmasıdır. Dünyayı saran bu zor günlerde genelde yaptığım şey, evdeki gündelik işlerimden arta kalan kısacık zamanlarımda, tuvalimin başına koşup gün boyu zihnimde gezen gölgeleri kaybetmeden önce eskizini karalamak, sonra da tuvalime aktarmaktır.”

Ressam ve Görsel Sanatlar Öğretmeni S. Esin Küçüktatıl da, gücünü sanattan alıp paylaşanlar kervanındaki yerini almış görünüyor.