Sanatta KDV düşerse ne olur? – Metin Celal

“Kültür ve sanat eserlerinden alınan yüzde 8 oranındaki Katma Değer Vergisi’nin (KDV) düşürülmesi için çalışmalara başlandı. Buna göre; başta edebiyat, sinema, tiyatro, opera ve bale olmak üzere kültür ve sanat eserleri ile etkinliklerinden alınan KDV yüzde 1’e indirilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan çalışmanın Meclis’te görüşülerek yürürlüğe girmesiyle birlikte uzun yıllardır kültür ve sanat eserlerinden alınan yüksek KDV de tarihe karışacak.”

Bu kısa ve öz haber geçen haftanın müjdeli haberiydi. Aslında Kültür ve Turizm Bakanları’nın yeni göreve geldiklerinde çözmeyi ilk vaat ettikleri sorun. Sanırım son 10 Kültür ve Turizm Bakanı da göreve geldiğinde aynı vaatte bulundu. 3. Kültür Şûrası’nda da KDV’nin düşürülmesi gerektiği karara bağlandı. 6. Türkiye Yayın Kongresi’nin de benzeri kararları var.

Ama sanatta KDV’yi düşürme vaadini hiçbir Kültür ve Turizm Bakanı gerçekleştiremedi. Çünkü işin parasal boyutu var ve o aşamada Maliye Bakanlığı devreye giriyor. Onların da görüşü olumsuz oluyor. Bakalım, yeni bakan Mehmet Nuri Ersoy’a bu iş nasip olacak mı?

Sanatın bazı alanlarında yüzde 8, bazılarındaki yüzde 18 KDV düşürülürse sanat eserlerinin fiyatları da düşer, böylece de halk kültür ve sanat eserlerini daha ucuza edinir, izler diye düşünülüyor. Çünkü KDV’nin düştüğü oranın sanat eserinin fiyatına aynı şekilde yansıması gerekir. Mantık bunu söylüyor ama gerçek çok farklı.

Kitapta KDV yüzde 8’dir ama bir kitabı üretmek için kullanılan girdilerin tamamında KDV yüzde 18. Yayıncı yüzde 18 KDV ödeyerek kitap üretir ama yüzde 8 KDV ile satar. Arada yüzde 10 KDV farkı oluşur. Bu fark Maliye Bakanlığı’nda birikir ve yayıncıya geri ödenmez. Bu geri ödeme yapılmadığı için de KDV’deki indirim kitap fiyatlarında bir düşüş sağlamaz.

Yazının devamını okumak için tıklayın